Onko kokemuksia Tikkurilan Vinhasta? Tällä ajattelimme uuden puutalomme maalata. Toinen vaihtoehto olisi Ultra??
Ei ole kokemusta ja muutenkin vieroksun ajatusta siitä, että laittaisin puutalooni hengittämättömän lateksipinnan, joka tarvitsee kaapia pois ennenkö voi uudelleen maalata. Voi tietysti tuudittautua sillä, että sitä ei tarvitse tehdä pitkään aikaan ja ehkä talo on jo myyty siinä vaiheessa.
Yksi vaihtoehto on maalata esim. pellavaöljymaalilla jolloin puu hengittää luonnollisella tavalla, maalia ei myöskään tarvitse rapsutella koskaan pois, koska maalista ei muodostu kalvoa joka lohkeilisi ajansaatossa, vaan maali ainoastaan haalistuu, kuten muutkin maalit ja päälle maalaus onnistuu vaivattomasti. Mutta tämä on vain yksi mielipide jota ei tarvitse kuunnella eikä vetää herneitä nenään muutenkaan, mikäli on maalinsa jo päättänyt.
Joo...kuulema just Ultra on se lateksimaali, joka lähtee lohkeilemalla pois ja ennen uudelleen maalausta joutuu jynssäämään entisen maalin pois. Mutta Vinha onkin peittävä puunsuoja joka ei lohkeile vaan ns. haalistuu pois ja Vinhan päälle voi maalata suoraan uuden kerroksen ilman sitä jynssäämistä(näin kerrottiin rautakaupassa). Ja tämän vuoksi olemmekin ajatelleet maalata tällä helpommalla Vinhalla. Mietin vain, että onkohan näillä maaleilla joitakin muita eroja, jotka pitäisi ottaa huomioon.
mikään maali ei hengitä, ne on kuolleita kaikki. Jos hengittää, niin sitten on todella paha ongelma.
Jos maalaat uutta rakennusta, jossa on tuuletusrako paneleiden takana, niin silloin tiivis maalikerros on ok. Tällöin sadevesi ei pääse imeytymään rakenteisiin, mutta kuitenkin tuuletus hoituu tuuletusraon kautta.
Janne, en tiedä oletko syönyt vitsikirjan vai oletko tosissasi.
Ilmeisesti on olemassa paha ongelma mikäli pellavaöljyllämaalilla maala koska väittävät sen hengittävän:
"UULA-pellavaöljymaali on perinteiseen tapaan keitetystä pellavaöljystä (vernissasta) ja väripigmenteistä valmistettu
aito liuotteeton pellavaöljymaali. Hapettuvan sideaineensa ansiosta
maalikalvo muuttuu vesihöyryä
läpäiseväksi pinnaksi, joka hengittää
puun vaatimalla tavalla. Kosteus
pääsee haihtumaan, maali
ei kuoriudu, eikä puu sen alla
lahoa."
Pellavaöljymaaleja, punamultaa ja muita perinnemaaleja käytetään rakennuksissa, joihin ei ole järjestetty tuuletusta puuverhouksen taakse. Tämä vaatii ns. "hengittävän" rakenteen, jonka tiivispintaiset maalit pilaavat.
Maali lohkeilee, koska kosteus irroittaa sen.
Tuuletetussa rakenteessa ei tarvita ko. "hengittäviä" pinnoitteita. Saattaa olla, että tiivispintainen rakenne on jopa pitkäikäisempi vaihtoehto.
Hei, haluaisin hieman kommentoida Marklarin viestiä, jossa kerrot, että pellavaöljymaali ei muodosta kalvoa ja haalistuu ajan kuluessa pois. Tällä tavoin käyttäytyvät keittomaalit, esim. punamultamaali. Pellavaöljystä/Vernissasta ja väripigmenteistä (usein sis. myös liuottimia) valmistettu pellavaöljymaali muodostaa kuivuessaan kalvon. Vanhoissa puurakennuksissa voi nähdä, kuinka pellavaöljymaalipinta on halkeillut vanhetessaan verkkomaisesti, vähän kuin "krakeloitunut". Kalvoa muodostamattomat nykyaikaiset pellavaöljypohjaiset tuotteet ovat lähinnä juuri niitä kuultavia puunsuoja-aineita, joiden huoltomaalausväli on 3-5 vuotta.
LeoNoora, ainakaan Uula-pellavaöljymaali ei sisällä mitään liuottimia. Ja tuosta huoltovälistä en tarkkaan osaa sanoa, mutta varmasti on tiheämpi kuin lateksi pintaisilla maaleilla. Itse tosin maalaan talon mieluummin 5 vuoden välein ja pidän talon aina lähes uuden näköisenä kuin, että rapsuttelisin vanhoja maaleja pois 10 vuoden välein.
Ja tuosta LeoNooran asiallisesta viestistä tuli mieleen, että kannattaa tutustua myös petrooliöljymaaleihin.
Vinhaa voin suositella lämpimästi. Viime kesänä maalasin uudelleen 15v. sitten Vinhalla maalatut puuosat talostani. Eikä tavinnut mistään kohdin raaputella, vaan puhdistaa hieman vanhaa maalipintaa (pölyt ja linnun ulosteet jne), ja uusi kerros Vinhaa pintaan. Tänä kesänä maalataan uusi talommekin Vinhalla.
Vinhaa minulle suositeltiin juuri siksi että se kestää ja on seuraavalla maalauskerralla helpompi. Saapa nähdä kuin homma käy seuraavalla kerralla
Olisi yksi kysymys "tietäjille". Miten ihmeessä Vinhaa tai muuta ns."lateksimaalia" suositellaan esim. aitojen maalaukseen. Silloinhan lauta maalataan ympäriinsä ja jos pinta ei hengitä yhtään, tuo "pussitettu" lauta pitäisi lahota parissa vuodessa. Käytännössä näin ei kuitenkaan käy. Miten tuo on selitettävissä?
Voi herranjestas, etkai sinä märkiä puita maalaa edes aidaksi? Ja jos kalvo on tiivis niin ei se mihinkään maadu, lahoaminenkin vaatii happea. Omakotiasuja ottaa nyt järjen käteen ja miettii hiukan, tuolla edellä olikin vallan kattavia vastauksia, vanhaan taloon jossa ei ole tuuletusta suositellaan hengittävää maalia, muuten saat kohta keräillä niitä maalin läimäreitä nurmikolta kun se korkkaa itsensä irti.
En tietysti, mutta kun lautaa maalataan, ei se koskaan ole rutikuiva. Kun esim. uuden talon paneelit maalataan sen jälkeen kun ne on lyöty seinään kiinni, voi vuoden päästä huomata
saumakohdasta, että pohjamaali pilkistää, koska paneeli on kuivunut vielä paikallaan ollessaan.
Eli aina siinä on kosteutta vähän, mutta ei silti lahoa. Tämä seikka on mietityttänyt itseäni, kun pitäisi
kohta maalata aita, että uskaltaako siihen tuon lateksin vetää.
Kyllähän siihen uskaltaa mutta tavaran on syytä olla mahdollisimman kuivaa, mitä kosteampaa se on niin sitä nopeammin lateksi korkkaa siitä irti. Kuivaan puuhun ja sellaiseen kohteeseen jonne ei kerry sisältä päin kosteutta (ei tarvetta hengittää) on lateksimaalit omiaan kestonsa kannalta. Moni tekeekin virheen siinä että maalaavat aidat paikallaa ensimmäisten aurinkoisten kelien jälkeen jolloin puu ei ole kuivaa, aitaa rakennettaessakin olisi viisasta käsitellä puu suojassa ennen kasaamista, näin ei olla sitten säiden armoilla sen maalaamisen kanssa.
Ja toden totta puu ei ole ikinä kuivaa, esim sahalta haettuna se onkin vielä yrrättävän kosteaa. Tämän vuoksi puuta olisikin hyvä säilyttää kuivassa tilassa kuivumassa ennen käsittelyä ainakin muutama viikko.
http://www.tikkurila.fi/kotimaalarit/tuotteet/tuotteet_ulkomaalaukseen/ulkoseinat
Älä laita Vinhaa, huonoja kokemuksia. Katso tämä linkki, se kertoo enemmän kuin me muut yhteensä.
No millaisia ne huonot kokemukset sitten ovat olleet????
Vinhakin on lateksia vaikka peittävänä puunsuojana myydäänkin. Muovimaisen kerroksen tekee pintaan. Sen päälle voi maalata lateksimaaleilla, ei muilla, näin olen ymmärtänyt. Helppo maalattava kun on vesiohenteinen. Mutta tuuletus rako pitää ehdottomasti olla takana.
“Lettupannu” perusti huonot kokemukset luuloihin ei todellisiin kokemuksiin. Asia ei “Vinhan” suhteen ole todellakaan noin. Ihan käyttökelpoinen tuote. Pitää värinsä jne… samaa en sanoisi öljymaaleista niiden maalattavuudesta puhumattakaan. Minä perustan näkemykseni todellisiin kokemuksiin.
Lattupannu, tuoteselosteessa lukee alkydivahvisteinen akrylaatti. Miten sä saat siitä väännettyä lateksia???
No Vinhalla tuli maalattua ja tyytyväisiä ollaan oltu tähän mennessä. Kestävyys ja muut seikat tulevatkin sitten esille tässä vuosien saatossa...