Toleranssit korjausrakentamisessa - onko niitä?

Meille on tehty pesuhuoneremppa ja ihmettelen lattian epätasaisuuksia joista on keskusteltu sekä laki- että tälläkin palstalla Lattian tasaisuuden mittaaminen. Nyt sain RT-kortin 14-10373 (lokakuu 1988) joka kertoo,
RYL 90 -toleransseja ei voi soveltaa peruskorjaustyöhön kuuluviin vanhoihin seinä-, katto- ja lattiapintoihin.


Merkitseekö tämä sitä, että toleransseja ei ole ja kuoppia saa olla vaikka huru mycket? Talo on valmistunut 1980 ja kyseessä on vesikiertoisen lattialämmityksen muuttaminen sähkökäyttöiseksi sekä vesieristeen lisääminen. Seinälaatat on uusittu, samoin kattopaneeli koska vesieriste piti vetää sen yläpuolelle. 

Kyllä RYL soveltuu tapauksessasi. SisäRYL 2000!

OK. Kiitos vastauksesta. Onko SisäRYL 2000:ssa sama toleranssi eli +/- 3mm?



Asiasta toiseen. Suihkussa on hyvä kaato. Vähän turhankin hyvä koska se on varsin jyrkkä. Eikö kaadosta ole muuta määräystä kuin, että sen on oltava vähintään 1:100? Luulisi ettei se nyt liiankaan jyrkkä saa varsinkaan suihkussa olla.

suositus on, ettei kaato ole yli 1:50…määräys on se min. 1:100

Tuo 1:100 ei ole mikään määräys, on pienin kallistus suositus puolelta. Lattiakallistukseen ei ole olemassa yhtään numeerista määräystä.

Ympäristöministeriön opaskirjasessa RakMK C2 s. 47 kohta 7.3.1.2 mainitsee “rakennusmääräyksenä” seuraavaa: “Lattian kaltevuuden tulee olla vähintään 1:100” …

se kaltevuus 1:100 on ohje, ei määräys.

C2 Opaskirjan s. 7 kertoo, että “Opaskirjan sisältö noudattaa kaavaa, jossa tarkasteltava C2, Kosteus määräykset ja ohjeet 1998:n kohta esitetään harmaalla pohjalla ja sisällöltään samana kuin rakentamismääräyskokoelmassa.” Se kohta 7.3.1.2 on painettu harmaalla, joten sen pitäisi ainakin Ympäristöministeriön mielestä olla “määräys” eikä “ohje”

RakMK C2 johdanto-osassa kerrotaan: että “ohjeet, jotka ovat kapealla palstalla sisältävät hyväksyttäviä ratkaisuja”. Kun hyväksyttävänä ratkaisuna sanotaan (kohta 7.3.1.2) että lattian kaltevuuden tulee olla vähintään 1:100, niin hyväksyttävänä ratkaisuna ei voida silloin pitää annettua lukuarvoa pienempää kaatoa. Se ilmoitettu lukuarvo on siis pienin hyväksyttävissä oleva kaato eli tällä tavoin lukuarvona määrätty pienin hyväksyttävissä ole kaato. Se ei siis ole sellainen ohjeellinen arvo, joka voitaisiin alitusmielessä jättää huomioimatta.

ootte oikeessa. lipsahti “määräys” vaikka piti olla, että lähinnä määräystä. määräyshän on, että vesi valuu esteettä kaivoon.

Tuo “valumismääräyshän” kertoo kaiken oleellisen ja ohje sitten kertoo, miten se saavutetaan. Jos joku saa veden kulkemaan kaivoon vaakasuoralta lattialta fysiikan lakeja uhmaten, niin kai sekin pitää hyväksyä.

Fysiikka sisältää erityisen paljon moninaisia ilmiöitä ja lakeja. On mm: kapillaari (vaaka ja pystysuuntaan), koheesio, adheesio jne…

Esim kukkien kastelussa käytetään altakasteluruukkuja, joihin vesi kaadetaan putkeapitkin ruukun pohjalle, josta se nousee fysikaan erilaisia lakeja noudattaen suoraan ylöspäin. Fysiikan lakien mukaan vesipisara pysyy paikallaan jonkin aikaa esim. pesuhuoneen pystysuoralla seinäpinnalla.

" Fysiikan lakien mukaan vesipisara pysyy paikallaan jonkin aikaa esim. pesuhuoneen pystysuoralla seinäpinnalla"

Nii-in! Pysyisihän se ikuisestikin, mutta kun

"Fysiikka sisältää erityisen paljon moninaisia ilmiöitä ja lakeja. On mm: kapillaari (vaaka ja pystysuuntaan), koheesio, adheesio jne… "