Tulisijojen direktiivi

Uunitehdas pelkää: Puolet takoista laittomiksi

Maanantai 22.02.2010 klo 09:36 (päivitetty ma 13:35) Kauppalehti88 kommenttia

AAKUVA: Tomi Glad/SKA

Jos ja kun tulisijadirektiivi valmistuu ja tulee vielä voimaan ja se ei koske paikalla muurattuja tulisijoja niin tässähän aukeaa loistavat mahdollisuudet muurareille paikata markkinoilta poistuvien tulisijavalmistajien direktiivien vastaiset tulisijat.

Tässä vähän mietiskelin, että miten mahtaa käydä pellettipolttimoiden kanssa koska pellettihän on puuta.



Uunivalmistaja  arvioi, että Euroopan Unionin valmistelussa oleva uunien päästörajoja koskeva direktiivi tekisi jopa puolet Suomessa teollisesti valmistetuista tulisijoita lainvastaisiksi, kertoo Tekniikka & Talous -lehti.

EU valmistelee uutta direktiiviä, jossa määritellään päästörajat kiinteää polttoainetta käyttäville pientalojen tulisijoille. Käytännössä direktiivi koskisi erilaisia takkoja, uuneja ja puuta polttavia keskuslämmityskattiloita.

Syynä on direktiiviin sisällytetty vaatimus takkojen ennakkotesteistä, joissa mitataan muun muassa niiden päästöjä ja hyötysuhdetta. Tekniikka & Talous -lehden -mukaan pyrkimyksenä on muun muassa asettaa päästörajat häkäkaasuille, typen oksideilla ja pienhiukkasille. Suomessa tulisijoille ei ole nykyisin olemassa päästörajoja, vaikka puun polton on todettu heikentävän ilmanlaatua.

- Muutama suurin valmistaja Suomessa pystyy tekemään vaaditut testit, mutta muut eivät yksinkertaisesti pysty siihen taloudellisesti, kuvaa Sutinen.

Sutisen mukaan direktiivi ei aiheuta ongelmia hänen omalle yritykselleen, koska .... on tehnyt vastaavanlaisia testejä tähänkin asti. Sen sijaan pienille takkavalmistajille uusi direktiivi aiheuttaisi niin suuret investoinnit, että toiminta kävisi mahdottomaksi. Muun muassa tulisijalaboratorio tulisi luultavasti välttämättömäksi kaikille valmistajille, Sutinen arvioi.

- Vaikka direktiivi periaatteessa vaatii ainoastaan, että takat ovat läpäisseet direktiivin mukaiset ennakkotestit, käytännössä on niin, että takkavalmistajilla olisi oltava omat tulisijalaboratoriot, jotta ne voisivat ottaa huomioon säännökset jo uusien takkojen suunnittelussa.

Myös testauksen hinta hirvittää pieniä valmistajia. Sutinen ennustaa, että pikkuvalmistajien olisi väistämättä nostettava myymiensä takkojen hintoja roimasti pystyäkseen kattamaan testeistä koituvat lisäkustannukset.

- Jo yksittäisen testin hinta merkitsee pikkuyrittäjille aika paljon. Sivukuluineen testistä ei varmasti alle 10 000 euron päästä.