Tulvakynnys jälkiasennuksena

Talon kylpyhuoneen ja kodinhoitohuoneen välisessä oviaukossa näyttäisi olevan vesieristetty tulvakynnys rakennettu laatoituksella. Kuulemma ei virallinen tulvakynnys tarkastajan mukaan, mutta eikös se ole ok jos on 1,5 cm korkea (en ole mitannut onko) ja vesieristetty este?

Kodinhoitohuoneen ja keittiön välisessä oviaukossa puolestaan ei ole kynnystä ollenkaan. Kodinhoitohuone vaikuttaisi olevan vesieristetty, kaksi lattiakaivoa, jakotukki ja lämminvesivaraaja ovat tilassa. Jotkut sanovat, että kynnystä khh:n ja keittiön väliin ei tarvitse, jos kaadot khh:ssa ovat ok, mutta netistä kyllä löytyy vakuutusratkaisuja (esim. https://www.fine.fi/ota-yhteytta/ratkaisutietokanta/ratkaisu/fine-006657.html) joiden päätös tappelun jälkeen on ollu se, että 1,5 cm korkea vesieristetty kynnys on puuttunut ja sen vuoksi vesi päässyt muualle huoneistoon vuototapauksessa, eikä korvauksia. Kyllä tuo minunkin logiikalla olisi enemmän kuin tarpeen tuo kynnys, jos khh:ssa tapahtuu vuoto. Sanoohan tuon nyt maalaisjärkikin.

Miten onnistuisi jälkiasennuksena khh:n ja keittiön väliseen oviaukoon tulvakynnyksen asennus kätevästi ja edullisesti? Siten, että se täyttää kaikki määräykset ja myös toimii käytännössä.

Muokkaus: Sen verran jo selvisikin, että määräysten mukaista tulvakynnystä ei voi enää jälkikäteen tehdä tuohon khh:n ja keittiön väliin, koska vesieristekin on yli 10 vuotta vanha (2010 rakennettu), jota ei voi enää “korjata”. Ilmeisesti ei ole muuta tehtävissä kuin tehdä liimaamalla mahdollisimman hyvä kynnys, joka sitten käytännössä estää tulvan keittiön puolelle eikä tarvitse tapella vakuutusyhtiön kanssa korvauksista (koska ei tulvi yli, mutta jos tulvii, ei saa korvauksiakaan). On kyllä taas erikoista, että tätäkään ei ole tehty aikoinaan kunnolla, kuten ei tuota kylppärinkään kynnystä. Ellei sitten tässä ole joku juttu, että khh ei ole märkätila, jonka ovella olisi pakko olla tuo tulvakynnys. Vaikuttaa vain tulkinnat vaihtelevan hermostuttavan paljon.

Kuva kodinhoitohuoneen ja keittiön välisestä oviaukosta:


Kuva kylpyhuoneen ja kodinhoitohuoneen välisestä oviaukosta:

Pesuhuoneen ja kodinhoitohuoneen välinen tulvakynnys on riittävä ja mielestäni lähes tarpeeton jos kerta kodinhoituhuoneen lattia on vesieristetty ja on kaksi lattiakaivoa. Liimaa kodinhoitohuoneen ja keittiön välinen tulvakynnys silikonilla tai muulla kosteutta kestävällä. Tiivistä kynnys rakenteisiin liiman kuivuttua saniteettisilikonilla.

On vielä epäselvää, että jos kodinhoitohuone ei ole märkätila, vaikka on vesieristetty, että voiko silloin yli 10 vuotta vanhaa vesieristettä limittää uuden eristeen kanssa, jos rakennuttaisi kynnyksen “oikein”. Ihannetilanteessa viritys olisi myös vakuutusyhtiöiden mieleen. Tässä kiistatapauksessa lautakunta on päätellyt, että kosteuseristyksen osakorjausta koskevat asetukset eivät koskisi kodinhoitohuonetta: https://www.fine.fi/ota-yhteytta/ratkaisutietokanta/ratkaisu/fine-030649.html Mitä se sitten tarkoittakin sillä kertaa.