Tuuletusikkunasta

Onko nykyisissä rakennussäädöksissä määritelty pitääkö joka huoneessa olla tuuletusikkuna?

Eip.

Koneellisessa ilmanvaihdossa ei tuuletusikkunoita tarvita. Aina on kuitenkin ihmisiä, jotka haluavat "raitista" ilmaa tuuletusikkunoiden kautta.

Mulla on jäänyt reilun kahden vuoden takaa jostain mieleen kommentti, että makuutiloissa pitäisi olla helposti avattava ikkuna "hätäpoistumistienä" tai jonain vastaavan??? Yritin googlettaa, mutta en löytänyt vastausta.

Donhuanien vastaukst ovat sieltä jostakin, sillä ne eivät täsmällisesti ottaen ole ainakaan täsmäjuttuja, mutta Näprääjä on oikeilla linjoilla ja kertoo olevansa muistuikuvien varassa. Ne osittain pitävät paikkansa, sillä panepa googleen täsmähaulla esim. hätäpoistumistie , niin sieltä saat täsmä- ja varmatietoa ilmeisesti aivan riittävästi eli otapa polun päästä kiinni ja kuljeskele eri haaroja.

PS! Pilkunviilaajille tiedoksi, että se ei aina kuljekaan "tuuletusikkunan" nimellä, vaan aivan, aivan muuna eli vastausta ei kannata paukauttaa lyhyesti "Eip", vaan sen "Eip"-taustalla on oltava myös tietotaitoa..

Vastaajille tiedoksi, että kysymysasettelu on aina analysoita avarammin, jotta kysyjä saa ainakin täsmätietoa kysymykseensä ja mahdollisesti myös sellaiseen oheistietoon, jota hän ei arvaa/tiedä kysyä, mutta se on otettava kuitenkin huomioon. Tämä näin taas terrorisoiden. Anteeksi kamalasti.

No vännetään vielä rautalankaa, kun ei tiedä alkuperäisen kysyjän tapausta, niin silloin siihen on vastattava siten, että ei ainakaan harhauta.

Jo esim. kerroksessa on ainoastaan yksi huone (vaikkapa makuutila tai muuna sellaisena (tms.)), niin siellä on oltava "tuuletusikkuna" vaikka kuinka olisi "koneellinen tuuletus".

Kysymyksen esittäjä kysyi, pitääkö olla tuuletusikkuna. Hän ei kysynyt mitään hätäpoistumisteistä. Rakentamismääräyskokoelman ilmanvaihtoa käsittelevissä osissa ei vaadita tuuletusikkunaa.

Kysymys oli muotoiltu siten, että eip riittää. Jos kysyjälle jää siitä vielä jotain epäselvää, hän voi tarkentaa kysymyksen taustoja, jolloin halukkaat voivat tarkentaa vastauksia.

Mielipiteideni kommentointi on tervetullutta, sillä haluan mielelläni kuulla muita näkökulmia. Kommentit voisivat kuitenkin tulla syystä.

Tuo viittaus "vastaajiin" on aika huvittava.

 

Jo esim. kerroksessa on ainoastaan yksi huone (vaikkapa makuutila tai muuna sellaisena (tms.)), niin siellä on oltava "tuuletusikkuna" vaikka kuinka olisi "koneellinen tuuletus".

 

Miksi ?

Ei kai sen hätäpoistumistien takia! Kyllä siihen käy tavallinen avattava ikkuna. Parvekkeen ovi on ilmeisesti vieläkin parempi tähän tarkoitukseen. Jokin muu syy siis. Minä vain en tiedä mikä. Kertokaa kaikkitietävät.

No enpä ole kaikkitietävä, mutta kerron vain lyhyesti: Se "tuuletusikkuna" oli lainausmerkeissä siksi, että sieltä talo-osiosta  eli esim eri kerroksista on pystyttävä poistumaan "hätilassa" toista tietä, mikä on normaali poistumistie ja sen lisäksi oltava myös tikkaat "ylhäältä alaspäin", että se viimeinen pudotus ei ole kohtuuttoman suuri. Kerrostalot ovat sitten erikseen. Katsopa omakotitalojen toista kerrosta, niin siellä on joskus yäkerran ikkunan alla "tikaskasa".

Siis eihän sitä avattavaa reikää tuuletukseen välttämättä käytetä ja toiset eivät käytä koskaan, vaikka olisi tarpeenkin (hajuista päätellen). Se "ylimääräinen reikä" on oltava riittävät mitat täyttävä. Kaikkihan ei välttämättä mahdu kuitenkaan siitä, mutta määräykset ovat määräyksiä.

Sitä hätäpoistumistietä saatetaan tarvita siinäkin tapauksessa, että isäntä/emäntä tuleekin yllättäen kotiinsa. Silloinhan se on tarpeen.

Tuohon alkuperäisseen kysymykseen mennäkseni: jos ja kun ilmanvaihto on toteutettu/toimii määrysten mukaiselle tavalla ei tuuletusluukkuja tarvise asentaa oli sitten kysymys "koneellisesta" ilmanvaidosta tai jostain muusta. Hätäpoistumistieasia on taas aivan eri asia eikä niitä tule sekoittaa toisiinsa. (Tuuletusikkuna ei edes "palvele" useassakaan tapauksessa hätäpoistumistienä).

Joopa joo onpahan niitä pätemisen tarpeita. Tulihan se teknikan tohtori pilkuttamaan (p ja i olisi ilmeisesti parempi olla m ja u).

Kaivellaas tätä vielä hieman. Huomasin tuossa, että RakMk G1:n mukaan:

"2.3 Ikkunat

2.3.1 Määräys

Asuinhuoneessa tulee olla ikkuna, jonka valoaukko on vähinään 1/10 huonealasta. Ikkunan sijoituksen ja muun järjestelyn tulee olla valoisuuden ja viihtyisyyden kannalta tarkoituksenmukainen. Huoneen ikkunan tai osan siitä tulee olla avattavissa."

-Eli ilmanvaihtomääräykset eivät edellytä avattavaa. Palomääräykset edellyttävät poistumistietä (tarvitseeko olla avattava ikkuna?). Asuntosuunnittelumääräykset edellyttävät avattavaa (syy ei oikein selvinnyt).

Ehkä joku asiaan paremmin perehtynyt voisi hieman valottaa?

Tuo RakMk G1:n määräys ikkunasta on aika suoraviivainen. Jos huoneessa on kaksi ikkunaa, ei riitä, että niiden valoaukko olisi yhteensä 1/10 huonealasta. Pitää olla ainakin yksi ikkuna, jonka valoaukko on yksinään tuo 1/10. Kävimpä mittaamassa ja huomasin, että makuuhuoneessamme on neljä erillistä ikkunaa, mutta yksikään niistä ei täytä tuota rakentamismääräyksen kohtaa valoaukosta.

Olen ymmärtänyt, että ikkunoiden valoaukkojen yheenlaskettu pinta-ala pitää olla tuo 1/10.

Laitoin viittauksen ehkä hieman liian laajasti. Yritin kohdentaa ajatukset tuohon ikkunan avattavuuden vaatimukseen.

Niin minäkin olen tähän asti ymmärtänyt. Nyt ryhdymmekin etsimään määräystä, missä tuo yhteenlaskettu pinta-ala mainitaan. Samoin etsimme määräystä, mikä mahdollistaisi tuon avattavan ikkunan pois jättämisen.

Entä ovellisessa keittokomerossa. Onko ikkunalle asetettu mitään vaatimuksia?

Luin vasta kaikki kirjoitukset. Mitä tarkoitetaan avattavalla ikkunalla? Onko ikkuna avatta, silloin kun se aukeaa vain erillisellä ikkunavaimella? Jos avain löytyy jostakin? Tai onko ikkuna avattava silloin, kun siinä on kapea (28cm leveä) avattava puinen osa (sivuikkuna)lasi-ikkunan sivussa ja ritilä ja hyöntesverkko?ulkoseinää vasten ?

Paloturvallisuusmääräysten näkökulmasta avattava ikkuna on sellainen, jossa riittävän suuressa aukeavassa ikkunan osassa on kiinteä kahva.

Muutoin avattavuus on ikkunatyypistä riippuvainen. Eli vastakohtana ns. kiinteä ikkuna.

Tuo sinun avattava osasi on luonnollisesti tuuletusikkuna.

Paloturvallisuusnäkökulmasta katsottuna, asunnossani ei ole siis yhtäkään avattavaa ikkunaa. Olo- ja makuuhuoneessa on kiinteiden ikkunoiden lisäksi ko. tuuletusikkunat ja keittokomerossa tai pienoiskeittiössä ainoastaan ikkuna-avaimella avattava 145cm korkealla lattiapinnasta, pyöristettynä npin 60x 70cm ikkuna. Ikkunat ovat kolminkertaiset ja vahvat.

“Paloturvallisuusnäkökulmasta katsottuna” (poistumistie) 1. kerroksessa (maan tasossa) ei edellytetä kiinteillä kahvoilla olevia ikkunoita. Lisäksi asuinrakennuksissa on 1. kerroksessa yleensä vaaditut kaksi toisistaan riippumatonta poistumistietä (ovea; pääovi, terassin tms. ovi. Toisessa kerroksessa sen sijaan edellytettään makuuhuoneiden ikkunoiden avattavuutta kiinteillä painikkella ja tietenkin myös sitä, että siitä mahtuu (koko) hätätilanteissa poistumaan.