Olemme hankkimassa rivitalohuoneistoa, joka on otettu käyttöön vuonna 1988 (valmistumisvuosi 1987). Ajattelimme remontoida alkuperäiskuntoisen kylpyhuoneen ennen muuttoa tämän päivän säädösten ja omien mieltymysten mukaisiksi. Pesuhuoneen ala on noin 2,5*3 m ja lisäksi on sauna ja "kodinhoitohuone", jossa on lattiakaivo ja paikka pesukoneelle.
Koska omia tietoja ja taitoja remontin tekemisestä ei ole, niin suunnittelu on aika hankalaa. Emme ole löytäneet sellaista kätevää "tyhmille tiedoksi" kuvausta kylpyhuoneen rakenteista, emmekä tunne alan osaajia. Siksi muutama kysymys, joihin kaipaamme viisaampien kannanottoa. Remontti ostetaan (toivottavasti) osaavalta ammattilaiselta ja pyritään hoitamaan asiat asianmukaisesti, jottei asuntoa myydessä tulisi hankaluuksia…
- Tarvitaanko khh:seen vesieristys myös seinille vai ainoastaan lattiaosaan vai tarvitaanko sitä ollenkaan? Entä khh:sta mentävään erilliseen WC-tilaan? Se ei muuten olisi remontin tarpeessa…
- Millainen lattialämmitys on? Miten se on oletettavasti asennettu (v. 1987)? Jos olen oikein ymmärtänyt, niin lattialämmitys on nyt valettu kaakeleiden alla olevaan betoniin.
- Voiko remontin toteuttaa jättämällä vanha betoni, kuivaamalla siinä mahdollisesti oleva kosteus ja asentamalla vesieristys ja kaakelointi siihen päälle? Mikä on oletettava 1987 asennetun lattialämmityksen elinikä? Eli jos teemme uuden lattian vanhan päälle, niin onko todennäköistä, että lattialämmitys hajoaa kuukauden kuluttua vai ennemmin kymmenen vuoden kuluttua? Tällä systeemillä ei varmaan voi ajatellakaan toisen suihkun lisäämistä pesutilaan?
- Paljonko kustannuksia tulee lisää, jos ja kun betoni pitää purkaa ja asentaa uusi lattialämmitys? Siis noin (tuplat vai kolmannes?) Tarkkaa arviota ette ymmärrettävästi voi antaa. Onko tämän päivän lattialämmityssysteemi erilainen kuin 20 vuotta sitten?
- Jos uusii lattialämmityksen remontin yhteydessä, niin voiko siinä hyödyntää yhtiön kaukolämpöä? vai kannattaako lämmitys toteuttaa edelleen sähköllä?
- Puhuimme talonyhtiön edustajan kanssa kosteusmittauksien suorittamisesta ja remontin toteuttamisesta ja hän esitti yhtiön puolesta vaatimuksen mittauksista ja työn sertifioidusta suorittajasta. Kosteusmittaus/-kartoituksen järkevyys edelleen mietityttää kun systeemit kuitenkin avataan remontissa. Osaatteko suositella jotain erityisiä tähän tilanteeseen? Millainen sen mittauksen pitäisi "vähintään" olla ja mitä kannattaisi mitata ja minkä mittaaminen on turhaa?
Vähän samantaiseen ongelmaan kaipaisin neuvoja minäkin, kyse tosin omakotitalosta, tuntuu ettei tämä ole kovinkaan suosittu keskustelu paikka.
Ensinnäkin Teillä pitää olla taloyhtiön kirjallinen lupa ainakin hallitukselta, koska vesieristys kuuluu taloyhtion vastuulle. samoin eristyksen alla oleva betoni, vain pinnat ovat osakaan vastuulla. Alustabetonin kosteusmittaukset on ehdoomasti suoritettava ja taloyhtiö myös tarkastaa mittaukset ja samoin vesieristeen asennuksen. Näissä asioissa ei kannata ottaa yhtään taloyhtiölle kuuluvia vastuita.
Suosittelen remppaan asiantuntijan tekemää pienimuotoista suunnitelmaa ja samainen henkilö voisi myös valvoa homman. Mutta muistakaa vastuunjako.
Molempiin tarvitaan eristys, erilliseen Wc-tilaan ei (jos ei suihkua)
Onko sähkö vai vesikierto?Kestää vielä 20v(ehkä)
-
Voiko remontin toteuttaa jättämällä vanha betoni, kuivaamalla siinä mahdollisesti oleva kosteus ja asentamalla vesieristys ja kaakelointi siihen päälle? Mikä on oletettava 1987 asennetun lattialämmityksen elinikä? Eli jos teemme uuden lattian vanhan päälle, niin onko todennäköistä, että lattialämmitys hajoaa kuukauden kuluttua vai ennemmin kymmenen vuoden kuluttua? Tällä systeemillä ei varmaan voi ajatellakaan toisen suihkun lisäämistä pesutilaan?Vanhan betonin voi jättää (kuivattava),lattialämmitys katso edellä, kyllä toisen suihkun voi lisätä, kun vetää putket pinnassa (muutoinkin aina)<br>
- Paljonko kustannuksia tulee lisää, jos ja kun betoni pitää purkaa ja asentaa uusi lattialämmitys? Siis noin (tuplat vai kolmannes?) Tarkkaa arviota ette ymmärrettävästi voi antaa. Onko tämän päivän lattialämmityssysteemi erilainen kuin 20 vuotta sitten?
En lähde arvaamaan kustannuksia, systeemeissä ei oleellista eroa
- Jos uusii lattialämmityksen remontin yhteydessä, niin voiko siinä hyödyntää yhtiön kaukolämpöä? vai kannattaako lämmitys toteuttaa edelleen sähköllä?Hupsista!!Riippuu mm putkivedoista ymsjos helposti toteutettavissa kannattaa hyödyntää kaukolämpöä. Tämä vaihtoehtohan teettää ison remontin kyllä muutoinkin.
- Puhuimme talonyhtiön edustajan kanssa kosteusmittauksien suorittamisesta ja remontin toteuttamisesta ja hän esitti yhtiön puolesta vaatimuksen mittauksista ja työn sertifioidusta suorittajasta. Kosteusmittaus/-kartoituksen järkevyys edelleen mietityttää kun systeemit kuitenkin avataan remontissa. Osaatteko suositella jotain erityisiä tähän tilanteeseen? Millainen sen mittauksen pitäisi "vähintään" olla ja mitä kannattaisi mitata ja minkä mittaaminen on turhaa?Purkamisen jälkeen ottakaa isännöitsijä paikalle ja sopikaa mistä mitataan. Mittaukset yleensä suoritetaan pintamittareilla ja tulokset ovat suuntaa antavia, jos halutaan todelliset tulokset porataan reiät jne.
Siinä nyt jotain selvitystä, täydennellään....
Se on muistettava, se kylpyhuonen on taloyhtiön omaisuutta, kaikki remontit jossa rikotaan vesieristeitä, ain on oltava lupa ja yhtään lattaa ei laiteta ennen kun se vesieriste on tarkastettu. Siitä hyväksymisestä on saatava kirjallinen todiste, se on hyvin tärkeä paperi jos tulee hätä.
Se kuka omistaa ja mitä, siitä saatta tulla huvittaviakin tilanteita, jos jostakin syystä VC:n pönttö menee rikki, taloyhtiö ostaa uuden, mutta ei pöntön kantta. Meille kävi juuri näin, samalla päätin myös, kun joskus muutan tästä, otan sen pöntönkannen mukaan.
Kerron nyt lyhyesti, miten homma hoidetaan.
1. Kaikki vanhat laatat, kaakelit kiinnityslaastit ja mahdolliset vedeneristeet pois betonipintaa myöten.
2. Lattiakaivo piikataan pois.
3. Mitataan betonin RH lattiasta useasta paikasta porareikämenetelmällä. Alle 85 ok, yli 85 joko kuivaus tai betonin poisto kostealta alueelta ja umpeenvalu nopeasti kuivuvalla valumassalla. Asennetaan samalla uusi lattiakaivo.
4. Mitataan RH myös seinistä ja tarvittaessa kuivataan.
5. Tarkistetaan lattian kaadot ja korjataan tarvittaessa.
6. Asennetaan uudet lämmityskaapelit tai vesikiertoinen lattialämmitys vanhan betonilaatan päälle.
7. Peitetään lämmityskaapelit lattialämmitykseen tarkoitetulla valumassalla ja asenetaan lattiakaivoon matala korotusrengas.
8. Tehdään asianmukainen vedeneristys koko kylpyhuoneeseen ja lisäksi wc:n ja saunan lattiaan ylösnostoineen.
9. Laatoitetaan ja saumataan.
10. Kalustetaan ja asennetaan vesjohdot pinta-asennuksena.
Näin menetellen lattia nousee noin 10-12 mm, joten vanhaa betonilaattaa ei yleensä tarvitse poistaa uusien lattialämmityskaapeleiden asentamisen vuoksi.
Ja muista sitten käyttää niitä sertifioituja kundeja. Kuten varmaankin olet huomannut, he osaavat asiansa!
Good luck!
Ryöppy
htt. voi niihin kommenteihin et. kysymyksiin vastata ihan oikeesti,että toistaa kysyjää.
"...samalla päätin myös, kun joskus muutan tästä, otan sen pöntönkannen mukaan."
ja helevetinmoisen porun ja parun jälkeen häntä koipien välissä palautat sen kiltisti paikalleen ja veloituksetta.
Majatalolle, taisit lukea asian vain osittain. Vastasinkin osittain siksi, että sain muutkin heräämään. Ketäs toi sun kommenttisi auttoi??
Pyydän nöyrimmin anteeksi teiltä htt, ei ollut tarkoitus loukata. Mutta, joskus lyö yli ymmärryksen, joten pyydän nöyrimmin vielä anteeksi kirjoitusta / kommenttiani. Jatkukoon meidän kirjoittelu aidosti tästä etiä päinkin.
Kyllä majatalon kommentti oli ihan asiallinen. Turhaan pyytelet anteeksi. Viestintä olisi paljon selkeämpää ja helppolukuisempaa ilman aikaisemman tekstin lainausta.