Ulkomaalin koneellinen poisto?

meidän mökin edellinen omistaja on roiskaissut punamullan päälle valkoisen ja vieläpä  muovipohjaisen maalin - onneksi todellakin roiskaissut, joten seinä tämän tekeleen alla on vielä tutkitusti terve. tarkoitus olisi taas saada punamultaaa pintaan, joten tämä tee-se-itse-ihme pitäisi saada raavittua pois. moni varmaan ehdottaisi koko seinäpinnan vaihtoa, mutta olemme päättäneet ryhtyä maalinpoistoon vaikka urakka tuleekin olemaan hirvittävä...

onko kellään kokemusta ulkomaalin poistosta koneellisesti? mikä kannattaa, ja mitä kustantaa? kyseessä on ~70m2 mökki, joten seinäpinta-alaa ei ihan mahdottomasti ole. kuulin tuttavan hiekkapuhalluttaneen hirsisaunansa vastaavassa tarkoituksessa - liekö mahdollista toteuttaa lautaverhotulle pinnalle? sen verran on jo raavittu manuaalisesti, että kaikki vinkit ovat varsin tervetulleita :) 

Helppoa vaihtoehtoa ei taida maalinpoistoon löytyä, perinteisen rapsuttelun lisäksi olen nähnyt jonkun mainostavan maalinpoistavaa infrapunaa (;-)) Uskokoon tehoon ken haluaa. Rapsuttelu-urakka voi olla joka tapauksessa valtava.

Uskomatonta että joku voi olla niin tyhmä että pilaa hyvän keittomaalipinnan lateksilla...

Kemiallista sodankäytiäkin voisi noin suurelle pinnalle harkita. Tarkoitan tietenkin maalinpoistoaineita ja sen jälkeen voisi raaputtelukin olla helpompaa. Olen joskus käyttänyt kulmahiomakonetta ja teräsharjaa tuohon tarkoitukseen, mutta en oikein ollut tulokseen tyytyväinen. Ainakaan hellävaraisempi se ei ole kuin joku muu mekaaninen poistomenetelmä.

Itsellä juuri homma käynnissä. Välineet SpeedHeater-infrapunalämmitin ja kovametalliterä krapa. Hyvin lähteen kolmekin kerrosta maalia, mutta urakka on aikamoinen. Kerran sitä tehdään pohjat hyvin ja päälle Uulan petroliöljymaali kertamaalauksella ja pitäisi kestää vuosikymmeniä (ainakin luvataan).
Kuulemani mukaan hiekkapuhallus tukkiin puun syyt eli ilmeisesti ei ole kovin kannatettava vaihtoehto.

Krapsu hei! Mitä se kovametalliterä skrapa tarkoittaa? Voitko kuvailla tarkemmin, tarvitsisin luultavasti itsekin samaan tarkoitukseen.

Hiekkapuhallus ei sovi ollenkaan puun maalinpoistoon, sillä hiekka "syö" puuaineksen pehmeät osat ja puun syyt jäävät näkyviin (siis koholle). Vanhat laudat eivät missään tapauksessa kestä sitä.

Hiekkapuhalletuista laudoista tulee kyllä ihan hyvännäköistä sisustusmateriaalia, mutta pinta ei ole sileää vaan kohoilevaa ja aaltoilevaa.

Ainakin Würth Oy:llä on paineilmakäyttöinen, alunperin alusamassan poistoon tarkoitettu kone, jolla kuulemma on hyvä poistaa myös maali puupinnoilta. Teräsharja on ko. koneessa kuin “piikikäs kehä” vähän kuin nastarengas… piikit ovat tietysti pitemmät ja tiheämmässä :slight_smile: Koneeseen on saatavana erilaisia teräsharjoja; rst-, suora- ja koukkupäisiä. Koneen teho perustuu harjan muotoon ja liikkeeseen, EI pidä painaa liikaa, vaan antaa koneen tehdä työ… niinkuin sanonta kuuluu…

Erään vanhan talon puhdistusprojektin kokemuksia:

- Infrapuna toimii lateksille, mutta on hidas ja vaatii periaatteessa kaksi henkilöä

- Hiekkapuhallus tms. tekee pahaa jälkeä laudalle

- Laudan suorat pinnat kannattaa hioa nauhahiomakoneella, koneen tulee olla laadukas (Esim. Bosch), jossa hihnamekanismi on mahdollisimman kapea, halpoja koneita (alle 170 eur) ei kannata edes harkita

- Koneita kannattaa olla kaksi ja varahihnoja pitää olla (muutoin voi viikonloppuna jäädä hommat kesken), nauhoja menee kahdella koneella 20-30 / viikonloppu, nauhan karkeus 40 tai alle

- Lauta hiotaan poikittain laudan suuntaan nähden, näin nauha ei mene tukkoon

- Koneet pitää puhdistaa puukolla aina nauhan vaihdon yhteydessä, muuten kumiset telat alkavat sulaa

- Pontit putsataan kuumailmapuhaltimilla ja lattarautaskraballa (jonka toinen pää on 90 asteen kulmassa), jonka terä hiotaan smirgelillä pontin muotoon. Smirgeli pitää olla työmaalla, jotta skrabat voidaan teroittaa vähän väliä. Kaikenlaiset säädettävät tms. hienot skrabat ei oikein toimi.

- Talkooväkeä (ja puhaltimia sekä skraboja) mahdollisimman paljon, niin ei kestä kauaa

- Koneellinen hionta ja puhaltimen käyttö onnistuu tikkailtakin, joten telineet eivät ole pakollisia, infrapunaan tarvitaan tellingit

- Puhaltimen käytössä pitää periaatteessa olla varovainen, tosin itsellä ei kertaakaan kärynnyt

- Boorisuola pintaan ennen maalausta ja (imho) Uula mahdollisimman kuivaan pölyttömään pintaan, kertavedolla tietenkin

Näin kun jaksaa tehdä, niin rahallinen säästö on merkittävä verrattuna, että ottaisi jonkun firman tekemään työn. Sitäpaitsi firmat poistavat yleensä maalin nimenomaan hiekkapuhaltamalla.

Ja lisäyksenä vielä: kaikenlaiset teräsharjat tekevät todella pahaa jälkeä puulle. En siis suosittele.

Minulla on Bachon varsi ja siinä kaksipuolinen käännettävä terä, mikä on wolfram carbidea eli sitä ei teroteta. Yksi puoli terästä kestää yllättävän kauan terävänä. Meillä infrapuna on ainakin ollut hyvä myös öljymaalille ja yksin olen tikkailta homman tehnyt, eli onnistuu näinkin. Tietenkin on hitaampaa yksin.