Ulkoseinän lämmöneritys

Ostin -93 rakennetun omakotitalon. Tarkemmin seinien rakennetta tutkien huomasin että ulkoseinässä on vain 150 eristevillaa ( eriste yhtenä levynä 150 mm rungon välissä). Piirustuksissa oli 125 mm+ 50 mm. Onko eristys riittävä ja onko tietoa paljonko heikompi lämmöneritys tälläisessä seinässä on.

Oliko siinä rungon (2x6)päällä tuulensuojalevy esim. 50mmm, vai mitenkä se asia oli.

Seinä rakenne sisäpuolelta: Kipsilevy,muovi,runko 150mm jossa eristevilla, kipsikely,tuuletusrako ja modulitiili.Piirustuksissa oli Muuten sama mutta runko 125 jossa eristevilla 125,vaakakoolaus 50 mm jossa eristys 50 mm.

Rakennetta ei ole tehty suunnitelemien mukaan. Eristepaksuus toteutettu 14 - 15 % pienempänä kuin mitä suunnitelmissa on esitetty (ja mitä “luulit” ostaneesi). “Kevennys” ei ole ihan pieni ja mielestäni aika olennainen poikkeama myös tässä osto - myynti"tilanteessa"

Kyllä se 150 mm eristettä näillä keleillä riittää ihan hyvin. Ja muutenkin tuolla "kevennyksellä" ei ole käytännössä mitään merkitystä. Mitenkäs on yläpohjan eristeiden laita? Entä ikkunat ja ovet? Entäs ilmanvaihto? Näiden kohdalla saattaisi löytyä juupastelun aiheita.

Onhan ulkoseinän ratkaisu lämpöeristyksen kannalta selvästi huonompi kuin mitä piti olla. Mielestäni kannattaa ottaa myyjään yhteys ja neuvotella asiasta. Asiaahan ei millään korjata(käräjäoikeus katsoisi korjauksen liian kalliiksi saavutettuun hyötyyn nähden), mutta hinnanalennus voisi tulla kysymykseen.Korostan;Neuvottelemalla, ei käräjöimällä!

Samoilla linjoilla “HTT”:n kanssa. Korjatahan tietenkin voi mutta se ei ole tarkoituksen mukaista eikä järkevää po. tapauksessa. Jos halutaan kokonaislämmöneristävyyttä/lämpötaloutta parantaa, niin eri rakenteiden/rakennusosien kompensoinnilla asia hoidettavissa, mistä “PM” jo “vihjaisikin”; yläpohjaeristyksen lisääminen/parantaminen, ikkunoiden/ovien lämmöneristävyyden parantaminen, talotekniikan (LVI)lämpötaloudellisten asioiden parantaminen jne…

Jos todettavissa kaupassa tulleensa noista syistä “jymytetyksi”, niin noihin mainittuihin korjaustoimenpiteisiin voisi myyjältä neuvotella (hyvässä hengessä) “avustusta”.

1) 150 mm villa ei näillä keleillä nykyisillä energiahinnoilla (esim sähkölämmitys tai muu vastaava ts ei-puu ja omalle työlleen ja vaivalle ei laske mitään) ole riittävä, saatikka jos vielä lämpövuotoja pirusti ts. ilmanvuotoluku huitelee 10-tienoissa (pitää/kannattaa olla alle 1).

2) villamäärän kevennys on tosiaan 14-15 %, mutta teoriassa ja käytännössä U-arvon heikennys on aivan toista luokkaa eli (en sano kuitenkaan huomattavasti) suurempi.

3) Tuosta kompensoimisesta voi olla montaa mieltä eli miten se toteutetaan a) hyvin, b) huonosti, c) hyvin huonosti, joista yleensä käytännössä toteutukset ovat b) tai c).

4) Jotta tuosta kysyjän tarkoittamasta kymyksestä saa jotakin tolkkua "ostovajauksen" kompensoimiseksi, niin silloin on tiedettävä oikeastaan paljon muutakin. Tässä yksinkertaisin kompensointi on yläpohjan eristyksen lisääminen, mutta siitäkään ei ole mitään tietoa mahtuuko sinne lisää ja kuinka suuri operaatio se on.

5) Rosikseen ei kannata käsitykseni mukaan lähteä eikä turvautua viemäreihin (jotkut puhuvat tuomareista), vaikka myyjä ei tulisikaan vastaan kompensoinnissa, sillä se yleensä silloin tulee loppujen lopuksi kalliimmaksi kuin nuolemalla vain haavansa ja lisäämällä vähän villaa yläpohjaan.

6) Miksi ette varmistaneet seinärakennetta ennen ostoa, vaan vasta oston jälkeen! (huom. !-merkki eli ei tarvitse tähän 6-osioon vastata).

Höpö höpö. Siinähän on juuri sellainen seinä kuin oli kauppaa tehdessäkin. Jos seinä on muuten kunnossa paitsi että papereihin on jäänyt muutos viemättä niin en kyllä kehtaisi puhua mitään. Olisiko ollut paha tarkistaa? Kai sitä ostajakin saa aivojaan käyttää jo ennen kaupan tekoa eikä vasta sitten jälkeenpäin. Tietysti olen väärässä noin juridisesti mutta muuten olen sitä mieltä että melko monelle uusavuttomalle pitäisi laittaa kaupateon ehdoksi ainakin vuoden mittainen käytäntöpainotteinen koulutus omakotitalon ostosta. Kolmannes em. kurssin tunneista saisi käsitellä aihetta: "kuinka otan vastuun omista tekemisistäni".

Eipäs heittäydytä asiattomiksi!Kuka tarkistaa ostotilanteessa seinärakenteesta lämpöeristyksen määrän yms, ei kukaan varsinkaan jos se on erittäi vaikeasti tarkitettavissa. Ei kuulu ostajan selonottovelvollisuuden piiriin. Se on kyllä höpö höpöä, että olisi jäänyt muutoskuvat hyväksymättä! Koitas keksiä parempi! Mistäs tiedät kuka on uusavuton ja kuka aina pihalla??