Ulko-oven tunnistinvalaisin hämäräkytkennällä lakkasi toimimasta, tai paremminkin toimii viallisesti. Valaisin on muutaman vuoden ikäin ensimmäisinä vuosina hyvin harvoin käytetty Enston AVR 70.4. Viime talvena käytettiin vähän ja toimi hyvin, mutta nyt valo syttyy kyllä liikkeestä hämärässä, mutta sammuu joka kerta heti muutaman sekunnin jälkeen eikä syty uudestaan moneen minuuttiin ja tunnistinosa palaa punaisena. Edellisenä talvena valaisin paloi liikkeen havaittuaan normaalit säädön mukaiset 3 min. Tutustuin säätöihin, mutta mikään ei auta, ei ajan lisääminen tai muuttaminen, ei luksiarvon vaihtaminen, testeri toimii, eli valo syttyy päivälläkin liikkeessä ohi kulkiessa ohjeiden mukaisesti,kun testerin säädintä vääntää hieman, mutta mikään muu ei tunnu toimivan. Vaihdoin lampunkin ja liikkeen, josta uuden lampun ostin asiantuntija sanoi, että hehkulamppuja ei enää ole myynnissä, jollainen siellä oli ennestään ja joka oli kyllä vaidettaessa ehjä ja toimiva ja toimi muissa laitteissa vielä kokeiltaessa hyvin.60 watin Osram hehkulamppu.
Uusi ostamani lamppu, valaisinasiantuntijan valitsema on Osramin halogeenilamppu classic eco superstar 46w=60w. Naapurini väitti, että ko. valaisimeen ei käy halogeenilamppu, että pitää vaihtaa se hehkulamppu takaisin. Molempien lamppujen kanssa itse valaisin toimi samalla tavoin väärin.
Missä vika? Saako jollian erikoissäädöillä aikaan toimivuuden vai onko valaisin viallinen. Pitääkö paikkansa, että ko. valaisin ei toimi kuin vanhoilla hehkulampuilla? Kiitos jo etukäteen.
Eiköhän lie käyny “Yläpihan Ukko” säätämässä, ja se ei tuota vahvavirtapuolta näy oikein hallitsevan…!; kaikki särkee mihin koskee!
Eikö kukaan tosiaan enää hallitse sähköasioita? Tehdään uusia hienouksia,valaisimia , joka sekä tunnistaa liikkujan että tietää koska on pimeää. Ko. hienouksien toiminta tai paremminkin toimimattomuus on siis utopiaa kaikille. Parempi olisi entinen vanha kunnon valaisin, joka syttyy ja sammuu käskystä , eli katkaisijasta. Niin uuden tekniikan kannattaja kun muuten olenkin, tämä hienous on “susi”. Mitä teen valaisimella joka on päällä vain pari sekunttia, en ainakaan pihatöitä, mutta en edes kotiin tullessa näe avaimenreikää ko. ajassa. Uusi valaisin maksaa maltaita ja mallia ei voi vaihtaa, koska ko. valaisin on joka asunnossa samanlainen. Säädöissä pitäisi ainakin olla mahdollisuus muuttaa ko. valaisin ihan tavalliseksi lampuksi.
Jos/kun valaisin on kiinteä asennusvalaisin joka on kiinteistön/yhtiön asennuttama niin as yhtiö vastaa kunnossapidosta.
Ps. Soita asiasta isännöitsijälle/huoltomiehelle. = lamppu lamppu Ei ole valaisin,
lamppu on valonlähde valaisimessa!
Olethan varmaan jo kokeillut säätää sitä valaisinta niistä kolmesta namiskukkelista sieltä leuan alta.
Jos et vielä ole säätänyt niin tuosta löytyy ohjeita:
http://products.ensto.com/documents/ii/luminaires/AVR70_AVR71_AVR72-PIR_PEM254_UM2.pdf
Jos säätäminen ei tuota helpotusta tuskaan niin valaisimen vaihto on ehkä ainoa järkevä toimenpide. Taloyhtiössä yleensä huoltomiehen kautta tämmöset asiat lähtee korjaantumaan. Omakotitalossa täytyy vaan uskaltaa sille pirttihirmulle reklamoohtee.
PS. Huonosti luin tuon sinun vikaraporttisi ensin, sinähän olit jo näppylöitä pyöritelly. No. lue nyt tuo säätöohje vielä ja älä sekaannu siinä tes-asennossa , jos laite on kunnossa niin se toimii just kuten tuossa ohjeessa on kirjotettu.
Kiitos Ruopsalle ym. mukana olosta. Samat ohjeet sain kun valaisin muutama vuosi sitten asennettiin asentajalta. Enkä niihin säätöihin ole aiemmin koskenut. Tähän syksyyn asti lamppu paloi tehdasasennuksien mukaan sen 3 min. En usein ko, valoa edes käyttänyt. Viime talvena aloin laittaa illalla päälle, kun joku häirikkö soitteli kerran ovikelloa yöllä ja asensin sälekaihtimen siten että näen keittion ikkunan alareunasta kun valo syttyy ja kuka on oven takana ja voin varmistaa tulijan henkilöllisyyden. Nevoin muillekkin häirityksi tulleille. Nyt ko. turvasysteemi petti. Olen säätänyt kaikista nupeista useammalla eri tavalla, tuloksetta valo palaa 3 sekunttia ja tunnistimeen syttyy punainen valo, jonka jälkeen kestää ainakin puoli tuntia, ennen kuin lamppu reakoi seuraavan kerran. Taloyhtiölle se kai kuuluu, mutta kuka vastaa asennuksien tai korjauksien kustannukset? Pelkkä avainpalvelu maksaa esim. viikonlppuisin nykyää yli satasen, jos unohtuu.Meillä on uudet hintavat palvelut nykyisin. Nyt on vielä valoisaa kauan työaikana, joten korjaajaakaan ei kannata pyytää.
No, jos se on taloyhtiön hoidossa oleva valaisin niin yhtiön huoltokustannuksiinhan se menee ja yhtiö hoitaa siihen sähkömiehen korjaamaan sen eli uusimaan. Se on sitten eri juttu että kuka sen maksaa eli kaikki yhtiön kuluthan maksaa asukkaat mutta yhteisesti eli joudut sitten yhtiövastikkeen muodossa osallistumaan myös naapurin ovikellon rikkoutumiseen vaikket olisi kertaakaan laitetta pimpahuttanut.
Taloyhtiöllähän ei mitään omaa rahaa ole joten kaikki kerätään osakkeenomistajilta. Jos se on taloyhtiön valaisin niin se on siinä ja siinä että kuuluuko sinun edes mennä sitä säätämään kun se on huoltomiehen hommia.
Noinhan se pitäisi mennä, mutta ei välttämättä MEIDÄN TALOYHTIÖSSÄ. Meillä kun on ollut taipumusta muuttaa yleisiä sääntöjä tämän tästä TALOYHTIÖN IHKA OMIKSI. mm. Kylpyhuoneremonttin vastuukin on vaihtunut aina muutaman vuoden välein. Muistaakseni yhtiökokous päätti ko. valaisimien osalta, että lampun vaihtaa asukas ja valaisin on taloyhtiön. Harmittaa vaan sen lyhytikäisyys ja aika, jonka sen säätöyrityksiin on kulunut. Paikalle ei voi laittaa omaa valaisintakaan. Ko. valaismessa on yksi kytkentäkaava, jossa valaisimen toiminnan voi muuttaa ohittmalla ko. PIR- tunnistin ihan tavalliseksi lampuksi. Turvallisuusideanikin kaatui ihan heti alkuunsa. Tunnistinlamput ovat muutenkin epäkäytännöllisiä, jos pitäisi tehdä pimeässä jotain pihassa, mutta tutvallisuusvalvojana ihan ok.
"Noinhan se pitäisi mennä, mutta ei välttämättä meidän taloyhtiössä…"
Eikös se mene juuri niin teidänkin taloyhtiössä…?; eli asukas vaihtaa lampun ja jos se ei auta niin taloyhtiö hoitaa asian…? "Muistaakseni yhtiökokous päätti…!" Sitäpaitsi on aika järkevää ja yleistäkin että ohituskytkin asennetaan alunpitäen PIR valaisimiin!
Omat "huolensa" kullakin…!
Huoli on silti niistä pienimmistä meidän yhtiössä, mutta minulle henkilökohtainen. Tarkoitin että kun laskun aika tulee säännöt onkin muutettu minun piikkiin. En ole lukenut miten ko. kohta on kirjattuna hallituksen papereissa, onko lainkaan. Meillä on meneillä (suunnitteilla) 6 isoa remonttia neljän vuoden sisällä, eikä asinatuntijuutta missään päin tarpeeksi ja yhtiösääntöjä muuteltu ymmärtämättömyyttä. Mutta asiaan uuden, mutta erilaisen tunnistinlampun saa 25 eurolla ja ko. valaisin uusi maksaa reippaasti yli satasen ja asennuksineen paljon päälle. Siksi yritin itse kaikki mahdolliset säädöt ensin. Luin toisen vähän vastaavasti toimivan lampun ohjeita ja niissä puhuttiin ajan säätämisestä releellä. Ilmeisesti tässä valaisimessa aikarele on simahtanut kesän aikana, mutta miksi? valaismet ovat aika uusia ja minun ehkä vähiten käytetty. Tulevat kalliiksi käytössä joka tapauksessa, jos käyttöiaka on näin lyhyt
Ilmoita siis isännöitsijälle, että taloyhtiölle kuuluva pihavalaisin on rikki ja pyydä että se vaihdetaan jos ei ole korjattavissa. Lamppuja siihen valaisimeen sinulla käsittääkseni on jo.
Niin että miksi simahti vaikka oli suhteellisen uusikin; jokos unohtui tuo aikaisempi kommenttini siitä Yläpihan Ukosta…? Hän kun ei muissakaan hommissa aina siihen ikään katso…!; ottaa miten haluaa; tutkimattomia ovat tiensä…!
On se aika inhottava ukko, kun viha osui minun kohdalle vaikka valintoja olisi ollut monta ja enemmän lamppuaan käyttäviä. Jos tarkoitat ukkosta niin tietysti kai se on mahdollista esiintyihän alkukesästä niitä ukonilmojskin. Mitä aiemmin jo pohdin on edelleen voimassa, eli tekniikka on jo liian hieno. Ennen valaisimet kestivät vuoiskymmeniä, lamppuja mun vaan vaihtoi, Taitaa olla vielä lähes satavuotiaitakin antiikkivalaisimia käytössä jossakin.
"Kaikki on katoavaista…", mutta nämä tunnistinvalaisimet; kuten langattomat puhelimet, läppärit y.m.s kuuluvat "päiväperhosiin"! Eivät siedä paljon ylijännitettä…! Erittäin ihmeellistä ettei tuonkin hintaluokan valaisimessa ole laitesulaketta; tarkoituksella jätetty tietysti pois…? Itselläni on käytössä viitisentoista vuotta vanhaa valoautomatiikkaa, joka toimii moitteettomasti, ja sataprosenttisesti sen hienosulakkeen ansiosta, koska sen olen muutaman kerran joutunut vaihtamaan. Ja voihan se olla laite-/komponenttivikakin, päätähuimaavaa sarjatuotantoa, joka nippeliä ei keritä tarkastamaan, on minullakin ollut elektroniikkaa joka on aivan syittä paukahtanut muutaman päivän päästä…! Ja vaikka aika suuri todennäköisyys on että ukkosella on ollut sormensa pelissä, niin tuollaisia virtapiikkejä voi aiheutua esim. tavallisen sähkökatkon yhteydessä, koska ei tosiaan paljon tarvita…! Itselläni on reippaasti yli satavuotias antiikkivalaisin, toimii kylläkin öljyllä, ja sitten siinä vielä kynttilät varmuuden vuoksi…! Mitä noihin "Äijän" valintoihin tulee, niin eihän niitä aina voi ymmärtää…; täytyy vaan luottaa siihen että Hän suuressa viisaudessaan on kumminkin oikeudenmukainen!
Niinpä, ostin halvan pistorsiaan laitettavan valaisimen väliaikisesti tilalle.Tosin vähän hankala kun pistorasia on vajassa.
Ihailen kyllä kaikkea uutta tekniikkaa,erityisesti sähköalan, mutta rajansa kaikella. Ihailuun on syynsäkin, isoisäni kun oli ensimmäisiä kotitalouksien sähköasentajia Suomessa ja Kanadaan muutettuaan teki muutamis sähköalan keksintöjäkin. valaisimen korjaus/vaihto kun saattaa joka tapauksessa kestää ja pimeää tulee jo kahdeksalta täällä päin. Arkityöpäivät taas päättyvät noin klo 16-17.