Ulkoverhouspaneelin asennus - sallittu poikkeama?

Hei,
Olen jo jonnii aikaa etsinyt netistä tietoa - miten syvällä urospontti pitää olla siellä naaraspontissa. Äkkiseltään luulisi, että selvä asia ja ohjeet tms. ovat olemassa - vaan en löydä!

Vinkkiä, linkkiä  

Kostea tai märkä paneeli, lyö tiukasti pohjaan asti. Kuivaa panelia ei kannata pahemmin kiristellä.

Naaraspuoli kostea, urospuoli kova! Sitten painetaan pohjaan asti!!!

Lyöt niin syvälle kuin menee, eli taustan puolelle ei jää rakoa. Pontti itsessäänhän ei toimi topparina, vaan se taustapuolen huullos.

Kapeaharteinen tarkastaja sitten hyväksyy!


Kiitos viesteistä. Tilanne onkin nyt se, että kapeaharteinen tarkastaja ei löydä, enkä minäkään mistään ryllistä tai ratusta tai mistään! kirjallisessa muodossa olevaa ohjetta tästä asiasta.

Ohjetta tai määräystä etsin.

Ihan kaikkeen ei valitettavasti löydy kirjallista ohjetta.

No jos siihen täytyy jotain kirjallista saada, niin paneelin valmistajalta sitä sitten voisi kysyä. Jokaisen tulee tietää, miten tuotettaan kuuluu käyttää.



Itse asia jäi hämäräksi, eli mihin tätä itsestäänselvyyttä kirjallisena tarvitaan…

Jos kuivan paneelin lyö tiukasti pohjaan, se turvotessaan ponnahtaa pois paikaltaan tai pullistuu. Kuivaa ponttilautaa voi tarpeen tullen “säätää” jättämällä pontin pohjaan turpoamisvaraa. Näin voidaan välttyä laudan halkaisulta kriittisessä paikassa. Märkää lautaa ei voi “säätää” koska pontti voi pullahtaa pois paikaltaan laudan kuivuessa.



Jotenkin näinhän se on.

Paneeli asennetaaan aina kuivana, muuten työ ei ole RYL:n mukainen. Sieltä “aapisesta” löytyy nuo arvot.

Kiitos taas vastauksista, … kysymyksiä tulee sitten lisää.



Miten nuo valmistajan ohjeet on tulkittava verraten esim. RYL, RT-kortit jne. Onko olemassa kenties joku laki tai hiphei EU direktiivi tuota sanomassa.



Törmäsin tähän nyt kun paneelin valmistajan sivuilla on selvästi! sanottu esim. naula ei saa olla kuopassa, jotta vesi ei jää siihen kuoppaan ja aiheuta mahd. lahoa. Ja toinen ohje sanoo naulan syvyydeksi noin 1mm. Mitä sanoo RYL?



Ja niinhän se on, että itsestäänselvyydet eivät ole itsestäänselvyyksiä ennenkuin ne on kirjallisessa muodossa - silloin kun asioista ei olla yhtämieltä.

Hanki RT 82-10829 Puujulkisivut, rt-kortti. Sillä pääset jo melko pitkälle.

Kiitos! Tuo löytyykin netistä laittamalla hakuun ko. kortin tiedot.



Mikäli käytetään paineilmanaulainta, on huolehdittava, ettei naula uppoa liiaksi puuhun eikä siten riko laudan pintaa.

Naulan kanta ei saa myöskään jäädä koholle, vaan sen tulisi upota hieman laudan pintaa syvemmälle.

Mitenkä lyödään naula "hieman laudan pintaa syvemmälle" rikkomatta laudan pintaa? Paljon on sitten virheelllisiä asennuksia olemassa!!!

Maalauksen yhteydessä on tietysti huolellisesti käsiteltävä naularivit,että "kuopat" täyttyy!

Tuossa taas mainio esimerkki noista RT-korttien hyvistä ohjeista! Muistakaahan tunnollisesti noudattaa!

Just näin, tuo menee minunkin kaaliin. Ja jotta se kuoppa on just sopiva niin siihen sitten tosiaankin tarvitaan ulkovuoraukseen käytettävä naulain säätömahdollisuuksilla ja koeammunnat!

ruosu ei ole ilmeisesti koskaan lyönyt vasaralla nauloja julkisivulautoihin…? tai rajoittajan kanssa paineilmavehkeillä…?



no vitsit vitsinä, mutta vasarallahan se “lyödään naula “hieman laudan pintaa syvemmälle” rikkomatta laudan pintaa” saati jättämättä muitakaan jälkiä lautaan. onhan se rumannäköinen naularivi, jos koneella tykittää naulat “pohjaan” asti…

Enpä jaksa ruveta laskemaan että kummalla on enempi naulattu, paksupohjainen paistinpannukin on hyvä, jakaa ne voimat isommalle alalle! Menköön koko ketju väkäleukojen piikkiin! Pääasia että Liisku tykkää!!!

Heip,

Puurakentamisen perustieto s. 32 ‘Naulat eivät saa upota puuhun niin syvälle, että pinta rikkoutuu ja muodostaa vesipesän’.



Määritelkää mulle vesipesä.



Jepujep.




Järvi ja hieman isompana meri.

Mukavahan se on, että tulee hauskoja vastauksia.



Onko ketään laser tms. mittalaitteiden asiantuntijoita linjoilla - onko olemassa sellaista laitetta millä naulariviä ‘pyyhkäistäen’ siis niinku optisella lukijalla lukien saisi datana noiden vesipesien syvyyden. Nyt olisi semmoiselle käyttöä!



Tarkastaja luokittelee kaikki, jossa vähänkin pintaa rikki ohjeiden vastaisiksi… vertailuseinässä ei erota 3metrin päästä katsottuna onko joku naula upoksissa vai ei. Urakoitsijan tekemässä näkee koko seinän alueen (8m päähän sivulle), että on upoksissa. Ehdotin tuota ‘näkyvyysmittausta’ raportoitavaksi, ei käyny.



Lisäksi vielä tuli sekin tiedoksi, että ohjeiden vastaista ylilaatua ei raportoida. Eli kun vertailuseinän naulausrivit koolausten kohdalla on silloinen asentaja naulannu just pystysuoraan niin se on ylilaatua, ja koska ohjeet ei vaadi suoraa naulausriviä niin sitä ei raportoida tavarantarkastusraporttiin. Lisäksi vertailuseinän paneelit on asennettu ‘pohjaan’ mutta sitä ei raportoida, koska mikään ohje ei määrittele, miten paneelit pitäisi asentaa (esim. RT 82-10829 Puujulkisivut, kuvat sivuilla 4 ja 19 eivät riitä). Olen mitannut nuo ponttien näkyvän osan eri seinistä, datasta näkee erot selvästi - tämän pieleen menneen urakan paneelit on ikäänkuin huulilla. Mutta ei voi raportoida, kun ei ole sitä ohjetta.



Mikä taho olisi sellainen keneltä pystyisi pyytämään lausunnon, joka pystyy raportoimaan myös tuon ylilaadun? Sellainen taho mitä vastapuoli ei pysty kyseenalaistamaan.



Ja niin, sopimusta tekiessä pyysin urakoitsijaa lisäämään valvojan sopimukseen - mutta tää urakoitsija ei sitä sinne laittanut. Ja en sitten vaatinut, kun ei tuon pitänyt mitään rakettitiedettä olla.



Ja mitenköhän lienee tekikö urakoitsija virheen kun ei valvojaa lisännyt sopimukseen, jos teki niin millaisen?



Että näin, joulumielellä. Pankaahan taas viestiä tulemaan.