Ullakon palkissa tämmöinen pinta.
Mitä tämä on ja mitä voisi tehdä.
Onko tuo "palkki" kattovasa, vai hirsiseinän ylähirsi? Ja onko se nyt kuiva vai kostea noinniinkun käsivaralla?
Jos tuota koittaa rapsuttaa pois pieneltä alalta, niin miten syvällä sitä on ja miltä alla näyttää?
Voip olla Serpulaa, eli lattiasientä…
Kattotuolin alapaarre on kyseessä. Selkeä kosteusvaurio ko kohdassa ,villat ja alla olevat huoneiston katto laudat ko kohdalta olivat märät. . Palkki ei märkä, ehkä hieman kostea. Koetan saada vielä parempaa kuvaa ja katsoa kuinka syvälle ulottuu.
Ohessa toinen otettu kuva
Selvä mikrobivaurio. Selvitä ensin mistä kosteus tulee. Muutenhan sinä et voi vauriota korjata ellet tiedä kosteuslähdettä.
Piipun tyvestä näkyi tulevan. Piippu on nyt harjalta saakka peitetty, joten enää ei vettä alas pääse.
Vain tuossa palkissa näkyy tuota valkoista ja villat ja huoneiston kattolaudat olivat märkiä.
Miten tuon palkin voisi puhdistaa ?
Riippuen siitä kuinka syvällä “sairaus”, niin sen mukaisesti. Noista kuvista pääteltynä vaikutta siltä, että uusimalla. Poralla tai puukolla pääsee tutkimuksissa melko pitkälle.
Puukolla milli pois riitti, vain pinnalla näkyi tätä valkoista. Poralla varmistettuna samoin, syvemmällä terveen näköistä puuta.
Betonitohtorista viis; tämä on puusta tehty! Pete ja Monta muutakin on tässä nyt vähän “ullakolla”! Siis kovin mustalta näyttää mielestäni tuo alapuoli…?
Saattaapi olla että Mora menee milliä syvemmälle…Ei ole “serpulaa”, mutta mätää ja lahoa on senverran että ei villojen vaihdolla selviä.Kaikki pois mikä mustalta ja vaurioituneelta näyttää ja sitten vielä vähintään puoli metriä lisää, ja sitten Boracol 10 käsittely ohjeitten mukaan!
Niinpä niin! Olen ottanut kantaa vain sen valkoisen taudin, sillä mustasta puhuminen on rasismia, tutkimiseen ja sen mukaan sitten tehdään ratkaisu mitä tehdään, kuten makkarakauppiaalla on tapana eli mistä kohtaa poikki. Päätökset tekee paikalla oleva, jolle jätän sen täyden vastuun. Se vielä on sanottava, että siinä litkussa pitää olla määritys eli paljon puhuva ohje: “älä käytä tätä myrkkyä äläkä muutakaan”. Myrkky on myrkkyä! Siinä pullon/pussin kyljessähän on se vanhan hyvän ajan varoitus/tiedotus/ilmoitus - pääkallon kuva ja luut ristissä.
Ja täytyy aina muistaa että kuva kusettaa enemmän kuin tuhat sanaa… Kysyjä voi paikanpäällä ylläolevista vinkeistä varmasti valita tilanteeseen parhaiten sopivat.
Kyllä. Kuva ei anna ihan oikeaa näkymää.
Poistin pari milliä pintaa kauttaaltaan ja näkyviin jää vain puhtaan näköistä puuta.
Onko näiden perusteella vielä jotakin tehtävä ?
Millä tavalla voi varmistaa / poissulkea näiden lahottajasienien mahdollisuuden ?
No jos kerran on noin, niin kuivattaahan se pitää kumminkin kunnolla ensin, kuivassa puussa ei laho viihdy! Jos on mahdollisuuksien rajoissa. niin voi jopa kuumentaa. 70 asteessa on jo pöpöt poissa !
Ruosusta viis…Myrkkyjä ei pidä käyttää eikä niitä näissä hommissa tarvita. Kun rakenteen olosuhteet ovat kuivat ei homekkaan kasva, se on se nyrkkisääntö. Eli ensin kosteuslähde pitää poistaa ja sen jälkeen vaurioituneet osat pitää poistaa. Jos kantavia rakenteita ei voida vaihtaa on ne puhdistettava kaapimalla / höyläämällä tai muulla mekaanisella tavalla…
Mitenkä nopeasti ullakolla oleva puutavara kuivaa ?
Eristeet olen palkin ( vahingoittuneelta osuudelta ) ympäriltä poistanut, joten ne ovat paljaana.
Ullakolla on harjatuuletus ja aukot päätyseinissä.
Onko järkeviä keinoja tehostaa kuivumista ?
Täällä “tohtoroidaan” viestejä eli poistetaan valetohtorille epäedullisia ja tämäkin tohtoroidaan hetimiten. Katsotaan miten käy.
Kiitoksia ohjeista.
Kuivatellaan ja mennään kohti kevättä.