Hei,
Kuinka hyvänä äänieristyksenä voidaan uretaanivaahtoa pitää väliseinässä ? Kannattaako uretaania väliseinään jälkikäteen lähteä ruiskuttelemaan ? Kyse olis Teknisen tilan ja olohuoneen välisestä seinästä. Teknisessä tilassa rouskuttelee maalämpöpumppu, jonka äänet kantautuu selvästi olohuoneen puolelle.
Millainen seinärakenne siinä nyt on?. Taitaa tulla edullisemmaksi paksuntaa seinää olkkarin puolella jos teksisessä tilassa ei voi.
Puurunko + normi kipsilevyt molemmin puolin…
Onko se seinä tiivis nurkista? Onko maalämpöpummu aina pitänyt samaa ääntä? Olisko mahdollista laittaa pumpun jalkojen alle jotain esim. kuminpalat? Voisko teknisentilan puolelle tiivistää tai lisätä seinän paksuutta.
Urakoitsija sai talon valmiiksi n. 3 kk sitten. Lämpöpumppu on pitänyt samaa ääntä koko ajan… En usko että seinään olis erikoisemmin tiivistetty millään tavoin. Tekninen tila on sen verran pieni, että sinne ei valitettavsti pysty enää lisäämään seinän paksuutta… Lisäksi seinillä kulkee kovasti putkia, joiden takia levyjen poistaminen teknisen tilan puolelta liene miltei mahdotonta.
Urakoitsia itse mainitsi, että voidaan seinärakenteeseen puhaltaa uretaanivaahtoa, että sillä vaimenee… En vaan mistään netistä ole löytänyt sellaista uretaanivaahtoa, joka kehyy toimivansa äänieristeenä… : (
Ai se on uusi asunto. Onko siellä villojakaan? Kumauttaa nyrkillä seinää niin kulostaako ontolta. Jos ei villoja niin seinä aukaistava ja mahdollisesti tupla eristeisenä tehtävä.
Jalka-ja kattolistojen alta näkisi onko siellä ilmarakoja josta ääni tulee. Takuu aikana ei ehkä itse kannata alkaa paljoa purkamaan rakenteita vaan pyytää urakoitsijan selvittää asian.
Kuka valvoi rakentamista, eikö hän enää hoida asiaa.
Kiviaines rakenteinen seinä tuossa mielestäni kuuluisi olla,ne eristää paremmin ääntä ja paloturvaa. Eipä siellä teknisessä tilassa kyllä ihmeemmin palon herkkää nykyisin ole.
Odottakaamme asiantuntijoiden mielipiteitä.
Vedetäänpä taasen suitset tiukalle ennekuin aletaan puhumaan takuuajoista ja muusta. Kuka on teettänyt talon suunnitelmat. rakennushankkeeseen ryhtyväkö vai urakoitsija. Jos ensimmäinen, voi taas mennä peilin eteen seisomaan.Jos urakoitsija, täytyy tarkistuttaa onko suunnitelmat ok. Jos on, murhe kaatuu hankkeeseen ryhtyvän harteille. Jos suunnitelmissa puutteita ja ovat vastoin ohjeita/määräyksiä, voi kääntyä urakoitsijan pouleen,jos urakoitsija on tehnyt urakalla( yritys,toiminimi) jos taas rakennushankkeeseen ryhtyvä on ollut työn antaja, tilanne voi olla vaikeampi, koska työnantaja vastaa työntekijöidensä työstä.
Sitä seinän massaa voi kasvattaa helpoimmin sieltä olohuoneen puolelta ja mitä raskaampi villa siellä seinän sisällä sen parempi. Lisäksi tuo rakojen kittaus kuten tuolla on jo mainittu pitää tehdä. Lisäksi nuo tallat laitteen jalkojen alle on myös hyvä keino vähentää ääntä. Pitää kuitenkin huomata,että täysin äänettömäksi sitä tilaa ei saa.
betoniseinä ja erillinen lattiavalu, niin saa aivan varmasti tilan äänet vangittua. Ei vaan viitsitä maksaa mistään.
Tarkoitan tuolla kysymyksellä sitä,että kuka on teettänyt suunnitelmat taloon.Onko kyseessä talopaketti joka on tehty talotehtaan kuvilla ja jonka ulkopuolinen ( ei talotehtaan) urakoitsija on tehnyt vai onko kyseessä talo jonka joku on suunnitellut ja kulut on maksanut rakennushankkeeseen ryhtyvä, joka sitten on ottanut urakoitsijan töihin tekemään talon valmiiksi. Koska tuo vaikuttaa noihin vastuu kysymyksiin.Jos tilanne on tuo jälkimmäinen, silloin ei ole paljon muuta mahdollisuutta kuin mennä siihen peilin eteen.
Ensinnäkin tuosta kysymyksestä ei selviä minkälaisesta huoneistosta on kysymys ja miten se on hankittu. Mutta jos ajatellaan, että on ostettu omakotitalo avaimet käteen toimituksena tai ostettu rivitalohuoneisto, on suunnitelmista vastuussa myyjä. Mutta jos omakotitalo on tehty rakennushankkeeseen ryhtyvän ( se perhe joka tekee/ teettää sen talon)teettämillä suunnitelmilla ja työn tekee ulkopuolinen urakoitsija noiden suunnitelmien perusteella, on suunnitelmista vastuussa rakennushankkeeseen ryhtyvä, ei urakoitsija.Yleensä omakotityömailla ei ole rakennutaja organisaatiota ja harvoin rakennuttaja vastaa suunnitelmista.
Onko suunnitelmassa mainittu ko. seinän ääneneristysvaatimus? Jos ei niin sitten se on hyvä. Äänen eristävyyttä lähtisin parantamaan tiivistämällä kaikki raot, laittamalla tuplalevyn olohuoneen puolelle ja sitten sitä uretaania. Reijitys ja täyttö teknisen tilan puolelta. Varottava “räjäyttämästä” seinää.
Rakentamiseen ryhtyvä (rakennuttaja) vastaa viime kädessä “kaikesta” kuten suunnitelmista. Jos urakoitsija on tehnyt suunnitelmien mukaisesti, niin asian kuntoon saattamisen kustantaa rakennuttaja, as.oy mikä jyvittyy sitten osakkaiden kustannuksiksi. Jos taas ns. gryndauskohde, jolloin urakoitsija vastaa myös suunnitelmista, maksaa “viulut” gryderiurakoitsija. Noiden asioiden selvitys-/ näyttövelvoite on esittäjällä (osakkeen omistaja esitettvä taloyhtiölle ongelmista → taloyhtiö velvollinen saattamaan asia vaatimkset täyttävään kuntoon ; jos takuuaika vielä olemassa; toteustusmuodon selvitys, suunnitelmien vertaus toteutukseen, äänitasojen vaatimusten täyttymisen selvitys jne…;siitä se lähtee