Vanha(n.50v) konesaumattu peltikatto

katto päästää vettä läpi muutamista ankkuri kohdista. kattoruode vettyy ankkurin naulan kohdilta. ei ihan pienellä sateella tule läpi mutta kovalla sateella alkaa vuotaa. on koitettu käydä puristamassa saumoja tiukemmalle ja alapuolelta ollaan koitettu saumojen kohdille laittaa tiivistysmassaa (mustaa siliconia) mutta ei kaikkia vuoto kohtia ole saanut tiiviiksi.

jos pitkään jatkuu kova ja puuskittainen sade saattaa parista kohtaa tiputtaa kylmän vintin lattialle tippoja. kun ei tuota aluskattetta ole tänne tehty. koko vinnttitila tuulettuu erittäin hyvin.
 
kun uutta kattoa ei juuri nyt ole varaa teettää niin olisiko vinkkejä miten jatkaa? aluskate on tarkoitus tehdä tuulensuojalevystä 50mm koolauksella

Maalaa peltikatto. Käy ensin saumat läpi pienemmällä pensselillä ja sitten koko katto kerralla peltikattomaalilla. Tiivistää saumat ja ei tule niin paljon vettä sisään. Odota tietenkin oikeanlaista keliä.

Tilaa 15 cm selluvillaa yläpohjaan. Se hoitaa tuollaisen tiputtelun niin ettei siitä seuraa vahinkoja (sitoo kosteuden joka sitten aikanaan haihtuu pois poutapäivinä).

Selluvillaa kannattaa ottaa hieman ylimääräistäkin jemmaan. Sillä voi paikata myös vuotavan syylärin autosta sekä hiljentää pörisevän pakoputken.

Juu tuo selluvillahan pelastaa ne lahoavat ruoteet, on kyllä taas vinkit kohdillaan…

"Selluvillaa kannattaa ottaa hieman ylimääräistäkin jemmaan. Sillä voi paikata myös vuotavan syylärin autosta sekä hiljentää pörisevän pakoputken."

mutta sitä ei saa käyttää sen myrkkyjen vuoksi sikojen pahnoina.

Selluvilla on oikein hyvä

"Juu tuo selluvillahan pelastaa ne lahoavat ruoteet, on kyllä taas vinkit kohdillaan…"

Eiväthän ne ruoteet mihinkään lahoa, koska kyseessä ei ole jatkuva kosteus. Ruoteitten lahoaminen ei ole iso ongelma, mutta villojen kastuminen ja homehtuminen on. Selluvilla estää homehtumisen ja on siinä mielessä erinomainen aine.

Tosin tähän tapaukseen neuvo ei ole oikein sopiva kun siellä onkin yläpohjasssa lattia. Ehkä kannattaakin kiirehtiä sen aluskatteen asennusta. Tuulensuojalevy kyllä painuu notkolle ja putoaa ennen pitkää pois rimojen päältä.

“Selluvilla on oikein hyvä”. Juuri noin, kun sitä ei käytä. Sitähän osoittaa jo ehdottajan perääntyminenkin.

Olethan varmistanut, ettei se tippuva vesi olekin kondenssivettä? Jos ulkona on kylmä (ja katolla esim. lunta), ja ilma sisäpuolella on kosteaa, niin siihen pellin sisäpintaan tiivistyy vesi, vaikka katto olisikin kuinka ehjä hyvänsä. (Tähän sitten auttaa katon sisäpuolinen eristäminen.)



Jos kuitenkin katto oikeasti vuotaa, on minusta ainoa oikea tapa katkaista se vuotaminen, eli tukkia reiät, kuten Merheirkin ehdotti. Maalaamisen ja tervaamisen lisäksi on myös monenlaisia paikkaus/tiivistämismassoja, joiden käyttöohjetta on syytä noudattaa tarkasti (esim. alustan puhdistaminen, kuivaaminen, lämpötila, …). Ja tietysti pitää löytää se paikka, jossa se vuoto on.

Käytä tuulensuojalevyn sijaan tuulensuojakangasta, helpompaa, halvempaa ja nopeampaa.

“Olethan varmistanut, ettei se tippuva vesi olekin kondenssivettä?”



Kondenssivettä voi tosiaan tulla jopa enemmänkin kuin sadevettä tihkumalla pikkurei´stä katon läpi. Oli vesi sitten kumpaa tahansa, se on samaa vettä eikä se saa päästä höyrynsulkumuovin päälle lillumaan (= orgaaninen aines alkaa kastuessaan homehtua). Jos yläpohjan lattia on esim. puulankuista, ei tilanne ole hälyttävä, koska puu sitoo kosteutta josta se sitten poutapäivinä haihtuu pois. Puu ja selluvilla ovat periaatteessa hyvin samanlaisia materiaaleja.

Anteeksi tyhmyyteni mutta mikä on “ankkurointi” kohta? Onko se kohta missä pelti on kiinni klemmarilla ruoteessa? Kastuuko ruode ylä vai alapuolelta (harjan/räystään) vai valuuko vesi naulasta

"…lillumaan (= orgaaninen aines alkaa kastuessaan homehtua). Jos yläpohjan lattia on esim. puulankuista, ei tilanne ole hälyttävä, koska puu sitoo kosteutta josta se sitten poutapäivinä haihtuu pois. Puu ja selluvilla ovat periaatteessa hyvin samanlaisia materiaaleja."

Kunpa se rakennusfysiikka olisikin noin yksinkertaista: puu ja selluvillahan eivät ole orgaanisia aineita, mutta "ovat periaatteessa hyvin samanlaisia materiaaleja". Kuuluvatkohan kivikuntaan. Kivihän ei koskaan homehdu.

Kun ne kastuvat, niin ne samantien kuivuvat. Noilla fysiikan tiedoilla hyvä tulee.Aina, kun katto vuotaa, niin lisätään selluvillaa. Hyvä siitä tulee.

"Kun ne kastuvat, niin ne samantien kuivuvat. Noilla fysiikan tiedoilla hyvä tulee.Aina, kun katto vuotaa, niin lisätään selluvillaa. Hyvä siitä tulee."

Juuri näin. Jos puulankku on hyvin tuuletettu sekä ylä- että alapuolelta (= lankun ja eristeen välissä on tuuletusväli) , niin puu ei lahoa, korkeintaan sinistyy tai harmaantuu. Tilanne on sama kuin talon puuverhouksessa. On satojen vuosien ikäisiä puuverhouksia, jotka ovat maalaamattomina kestäneet hyvin. Ehdottomasti puulankku yläpohjassa on rakennusfysiikan kannalta hyvä ratkaisu, samoin selluvilla, hygroskooppisia aineita molemmat.

Huono ratkaisu on antaa veden valua mineraalivillaan ja jättää se lillumaan muovin päälle. Selluvillan kanssa näin ei käy, että vesi kerääntyy muovin päälle, vaan kosteus jakaantuu paljon tasaisemmin koko eristeeseen. Selluvillan kosteusprosentti voi nousta melkoisestikin ilman että tulee hometta, kivivillan kanssa on eri juttu.

Tässähän ei tullut kysymykseen katon täydellinen korjaus, vaan se oli päätetty siirtää tuonnemmaksi.

niin siis yläkerrassa talon sivuilla on kylmät tilat joissa on lauta lattia, ja sitten vinttitilassa on puru-eristeet, koko kylmä tila kuitenkin on yhtä tuulettuvaa tilaa sivut ja vintti.



purut on kaikki kuivaa ja eikä se sieltä sivuiltakaan oikein lattialle asti tiputa paitsi jos on kunnon rankkasade. muuten valuu vaan muutamista sauman kohdilta räystäs laudoille päin.



kiusallisia paikkoja kun mitään ns reikään löydy. todennäköisesti tulee niistä"ankkuri" kohdista, on siis kattoruoteeseen kiinnitetty pelti joka tulee sauman kohdalta ulkopuolelle. on kantattu kattopeltien kanssa. niistä kohdin kenties sattaa tulla sisälle vettä. katto kun on siis jo n.50v












Vaikuttaa kovin samanlaiselta kuin minun suunnilleen samanikäinen rintamamiestaloni. Jos kattopelti on alaspäin (kuta kuinkin) paljaana, ulkona on kylmempi kuin vintin puolella ja ilma on riittävän kosteaa, niin kyllä sitä vettä pellin pintaan kondensoituu. Ainakin minulla.



Jos kuitenkin vettä tulee “oikeasti” katon läpi, pitäisi etsiä ne vuotokohdat mahdollisimman tarkasti vaikka kattopellin ja aluslautojen/ruoteiden välistä tutkimalla. Eikä sitten auta tilapäisratkaisuna muu kuin “tököttiä” ulkopuolelta niin paljon, että varmasti tukkeentuu. Nyt alkaa kuitenkin olla tuommoiselle hommalle kalenteriaika jo kohta ohi, ainakin meillä tulee tällä hetkellä räntää taivaan täydeltä. Eikä ainakaan 50 vuoden takaiselle kattotyypille (varsin jyrkkä) ole menemistä ilman valjaita ym. turvavehkeitä.



Ja hätähätäapuna on tietenkin ne vanhat kunnon ämpärit tippakohdan alla… Ja oletko ajatellut maalata koko sen katon? Taitaisi olla jo tarpeessa?

“niin siis yläkerrassa talon sivuilla on kylmät tilat joissa on lauta lattia, ja sitten vinttitilassa on puru-eristeet, koko kylmä tila kuitenkin on yhtä tuulettuvaa tilaa sivut ja vintti.



purut on kaikki kuivaa ja eikä se sieltä sivuiltakaan oikein lattialle asti tiputa paitsi jos on kunnon rankkasade. muuten valuu vaan muutamista sauman kohdilta räystäs laudoille päin.”



Kysyjän tilanne onkin siis onnellinen, ei olekaan kivivillaa vaan hygroskooppista sahanpurua. Toivottavasti lankkuja ei ole maalattu. Sahanpurujen päälle se 15 cm selluvillaa, niin “korjaus” on täydellinen.

on tarkoitus ensi kesänä maalata katto kokonaan, saumat pariinkin kertaan. onko vinkkejä voisiko jollain tiivistävällä aineella käsitellä nuo saumat ja sen jälkeen maalata koko katto perään?


Jos olis valokuvia niistä paikoista mistä vuotaa, saumoista minkä näköiset ne on (üksi kerta - tai tuplaa saumat??? )ja kuva koko katosta - sitten vois löytää joku ratkaisuu !!!