Pienen porstuamme välikaton eristys oli muovi, villa, muovi. Päätin repiä muovit huitsin kuuseen, kun eivät kuulemma kuulu alkuunkaan tällaiseen torppaan. Tarkoitus siis laittaa vain tuulensuojapaperi ja päälle villa. Vanhat villat ulottuivat räystäslautojen päälle, ihan ulkoreunaan asti eli kattoon kiinni. Olen ymmärtänyt, että ilman olisi hyvä kiertää välikatolla. Olisiko syytä jättää nyt villa laittamatta räystäslautojen päälle ja ehkä porata joitain tuuletusaukkoja räystäslautoihin? Niissä kun ei näytä mitään rakoja olevan.
Ymmärsinkö oikein, villat oli laitettu räystäälle, siis ulkoseinän ulkopuolelle??
Olet ymmärtänyt oikein. Jos ilma ei muuten kierrä niin reikiä vaan sopiviin paikkoihin. Toinen vaihtoehto on vaihtaa räystään aluslaudat kapeammmiksi tai kaventaa vanhat. Näin ilma ainakin kiertäisi. Jos vielä ei ole liian myöhäistä niin puurakennuksessa tulisi aina käyttää joko puu-tai pellavakuituista eristettä…
Joo, heh, eivät sentään ulkopuolella Se nyt vielä puuttuisi.
Jaa, että puu- tai pellavakuituista. Taitaa toi eka paketti olla ihan normia. Nämä kyllä sain kaverilta, jolta jäi niitä yli uuden talon rakennuksesta. Puutalo kyllä sekin.
" Jaa, että puu- tai pellavakuituista."
Laita eristeeksi sitä, mikä alkujaan on eristeeksi jo tehtykin. Pellava homehtuu alta aikayksikön ja tyydy lukemaan sitä lööppisaastaa myrkkyineen vain kauppojen kassajonojen telineissä.
Käytä höyrynsulkuna tiivistä kalvoa, joka on joissakin eristeissä jo valmiina kaupan päälle. Pistä kuntoon tuuletus sillä, missä sen kuuluukin toimia. Hyvä siitä tulee.
Jospa voisi toivoa Montalta perusteluja selluvillan pontevaan vastustukseen?
Enpähän vastusta. Kukin tehköön harkintansa mukaan. Se on jo edellä ja taitaapi olla lambdakin hoonompi kuin varsinaisesti alunalkaen alkutekijöistä lähtien eristeiksi tehdyissä.
Jos lambda on ainut syy, niin puhallusvillan tapauksessa homma kääntyy ympäri… Se, että jokin on alunperin eristeeksi tehtyä, ei meinaa mitään. Ei net tuossa lähilouhoksellakaan kiveä paukuta pelkästään villatehtaan tarpeisiin… Voipa olla, että osa villaan käytetystä kivestä onkin meinattu työntää betonin sekaan, muttei ole kelvannut…
Olisin mieluusti lukenut ne perustelut silti. Et ehkä vastusta, mutta kommentoit asiaa lähes joka kerta kun selluvillasta on kyse.
Mutta, tokikaan se ei ole jokapaikan eriste, johonkin käy, johonkin ei.
Mikähän lie vtt kanta näihin eriste asiohin, vai eikö ole minnekkään päin kallellaan. Tuntuu aika omituiselta, kun eletään v.2009 ettei vieläkään tiedetä mikä eriste on toimivin, vaimitenkä se olikaan. Vai hoitaako se voitelu nämä eristekin asiat.
Itse asun -59 rakennetussa purueristeisessä talossa, ja jos ja kun lisäeristämisen tarvetta tulee, niin lisään vaan ullakkovälipohjaan lisää saha-/kutteripurua. Itseasiassa remontti täytyy aloittaa vuonna -89 tehdystä laajennusosasta, kun taitaa ne Montan kehumat tiivistepullomuovit jostain vuotaa. Keväisin ilmestyvät pienet mustat muurahaiset lienee varma merkki kosteus-/lahovauriosta.
"puhallusvillan tapauksessa homma kääntyy ympäri.."
Ei taida välttämättä kääntyä. Selluvilla homehtuu "paremmin" kuin muut eristeet, koska siinä uskomustietona jätetään höyrynsulku usein pois. Selluvilla on "likaisin eriste uutena". Siitä on tieteellistäkin näyttöä. Sanokoot "Ämmäykköset" mitä tahansa.
Höyrynsulkua ei jätetä pois “uskomustietona” vaan ennemminkin järjen ja pitkän kokemuksen johdosta. Selluvilla ei suinkaan homehdu jos tuuletus on asianmukainen. Selluvillan hyvyys perustuu juurikin sen kykyyn sitoa ja luovuttaa kosteutta tasaisesti aivan kuten sahanpurukin. Suurimmat virheet vanhoissa rakennuksissa tehdään höyrynsukumuoveilla ja mineraalivilloilla, nämä kun eivät monissa tapauksissa toimi jo olemassaolevien rakenteiden kanssa. Uudisrakennukset ovat asia erikseen… Kuinka usein olette kuulleet 100 vuotta vanhan rakennuksen homehtuneen siksi että sinne EI ole laitettu höyrynsulkuja.
Mä en ota kantaa vanhoihin rakennuksiin. Uudisrakennukseen taasen kuuluu höyrynsulku. Siitähän tässä ei ollut kyse.
Älkää verratko satavuotiaita rakennuksia nykyrakentamiseen.Vanhathan eivät voineet homehtua kun veti joka nurkasta,eli hengitti niin pirusti!!
Juu ei vetänyt silloin kun olivat uusia. Hometta ei vaan tahtonut tulla. Vertasin vanhaa rakennusta nykyaikaiseen koska tässä tapauksessa on nimenomaan kyse vanhasta rakennuksesta ja siihen tunnutaan ehdottelevan nykykonsteja…
Mä sanoisin että jos eristettä on vanhaan aluperäiseen verrattuna tarkoitus laittaa paljon, niin sillon höyrynsulku kuntoon.Sama koskee esim.hirsitaloja joita sisältäpäin(väärin) eristellään.
Jos muovi sana häiritsee, niin laittaa sitten sitä paperia, jossa se muovi on “piilossa”(joissakin tuotteissa ainakin)
Jos taas meinaa laittaa sen höyrynsulun hutiloiden sinneppäin, niin ei kannata laittaa sitten ollenkaan.
Ledsillä asiat hallussaan!