Vanhan talon home/kosteus

En ole varmaankaan ainoa ihminen Suomessa joka asuu hometalossa, mutta ei ole sairastellut asian johdosta koskaan (Koputan puuta) Kyseessä on yli 40 vuotta vanha puinen omakotitalo, jossa on ollut kosteusvaurioita jo reilusti yli 20 vuotta (Katto vuotanut, saunasta valunut vettä seiniin yms) Tiedän, että ajoissa olisi pitänyt korjata, mutta köyhyys ei ole antanut mahdollisuutta kunnon korjauksiin. Tässä vaiheessa isoa remonttia ei edes kannata suunnitella, koska kustannukset olisivat varmaankin uuden talon luokkaa ja rahaa ei ole. Enkä tosin edes usko, että kaikkia mahdollisia vauriopaikkoja edes pystyttäisiin paikantamaan. Sisällä ei varsinaisesti haise homeelle, mutta seinien nurkissa on sellainen "maakellarin haju" ja asian huomaa konkreettisesti siitä, että reissuun lähtiessä matkakassia purkaessaan vaatteista lähtee myös sellainen kellarin haju. Onko palstalla muita vastaavassa asemassa olevia? Uutta ei ole varaa rakentaa, enkä halua kotoani mihinkään muuttaa, koska terveys on ollut koko ajan reilassa ja ainoa haitta on tuo hajuhaitta. Seinät näyttävät terveiltä, samoin kattorakenteetkin. Onkohan olemassa mitään keinoja saada tuota kellarihajua pois? Asiallisia vastauksia odottelen. Tiedän, että purkamalla ja uuden tekemällä saisi asian ratkaistua, mutta eipä ole vielä sattunut seitsemää oikein Lotossa :(

En vastaa sinulle, koska tämä on asiaton. Joka sen keksii toivomallasi tavalla ja patentoi, niin eipähän sen tarvitse lotota.

Lainaa otsonigeneraattori ja laita se rakennukseen sisälle ja sulje ilmanvaihto. Anna laitteen tuottaa muutaman päivän otsonia, niin kyllä pitäisi hajujen hävitä tai ainakin vähentyä. Älä mene rakennukseen sisälle otsonoinnin aikana tai heti jälkeen ennenkuin olet tuulettanut hyvin. Tiedän, että ainakin Helsingissä vuokrataan laitteita. Laita googleen hakusanaksi otsonigeneraattori.

Aika usein mielestäni kamalimman homeenhajun tuottaa puristetut kuitulevyt kuten lastulevy, vanhanajan kovalevy/pinkopahvi, "haltex" ja mdf. Esim lastulevy kun kerran homehtuu vähänkin, haju ei siitä lähde kuin tuhkaksi polttamalla. Tästä syystä lastulevyt ennen kasteltiin formaldehydillä etteivät ruvenneet haisemaan ennen käyttöönottoa esim ulkovarastoinnissa. Mutta kaikki myrkky on myrkkyä myös ihmiselle.

Puhtaat luonnonpuut kuten hirsi ja sahatavara saattavat olla homeisia ja märkiä jopa täysin hajuttomasti.

Toiseksi vaatteisiin tarttuva homeenhaju hakeutuu kaikkiin rasvoihin mukaanlukien muovit, eli vaikka hajunlähde poistetaan saattaa esim muovimatot haista vielä useita vuosia läheltä nuuhkittuna.

Duoda duoda…



Otsonointi ei poista kosteus- ja homevaurioita.

Se poistaa hajuja, mutta jos kosteusvaurio on korjaamatta haju tulee heti otsonoinnin jälkeen…

Sillä voidaan “puhdistaa” hajuja korjatuissa kohteissa…

Totta, jos katto vuotaa sisään vettä ei otsonointi sitä korjaa. Arvelin sen olevan selvää sanomattakin.

Nooooo…, ei se aina ole…

Mulla on sellainen teoria, että kaikissa taloissa on sen verran kosteusvaurioita, että pitkäaikainen asuminen aiheuttaa oireita. Eli asukkaat herkistyvät talonsa sisäilmalle. Tässä auttaa asunnon vaihtaminen esim. viiden vuoden välein. Uudessa talossa on erilainen sisäilma ja herkistymistä voi taas odotella vuosikausia. Muuttamisen toinen hyvä puoli on se, että tulee tehdyksi suursiivous ja turhien kamojen pois heitto.

Jahas! Niin varmaan on ja siltäkö Sinusta tuntuu? Joissakin taloissa on varmaan nopeamminkin tapahtuva? Kumman se on terveelisempi lähteä? Olet varmaan päätöksesi tehnyt?

Ei ole ensimmäinen kerta kun ihmettelen valvoja Pm:n kommentteja. Veljet asiaan!

Hyvä J285237718…



Kysäse neuvoa hengitysliito HELIstä neuvoa…

Otetaan vähän hitaammin: Talon sisäilmaan tulee erilaisa päästöjä rakennusmateriaaleista, huonekaluista, tavaroista, elintarvikkeista, eläimistä jne. Rakennusmateriaalien kohdalla tämä on tiedostettu ja suositellaan M1 laatuluokiteltuja materiaaleja. Sisäilmassa olevien erilaisten haitallisten ja haitattomien aineiden lukumäärä on satoja ellei tuhansia ja niiden pitoisuudet vaihtelevat huomattavasti. Jokaisen rakennuksen sisäilma on erilainen koktail.



Suuremmat eläimet, ihminen mukaan luettuna, on luotu elämään ulköilmassa. Suuri osa ihmiskuntaa elää vieläkin ulkoilmaa vastaavissa olosuhteissa.



Sisäilma ei ole samaa kuin ulkoilma, joten on luonnollista, että sisäilmassa olevat päästöt voivat pitkäaikaisena altistuksena aiheuttaa erilaisia oireita. Koska pitoisuudet ovat yleensä pieniä, kestää oireiden ilmaantuminen vuosikausia. Jos kyseessä on kunnon homepommi, alkaa oireilu hyvinkin nopeasti kuten Monta totesi.



Olen sitä mieltä, että vuosikausien oleskelu samassa sisäilmassa alkaa aiheuttamaan allergisia oireita. Tämä on siis luonnollista ja oireiden tarkoitus on viestittää ihmiselle, että hän ei ole luonnonmukaisessa ympäristössä. Oireet on helppo tunnistaa: kun menee ulos oireet häviävät ja kun tulee sisälle oireet alkavat. Kun menee sisälle muihin tiloihin tai asuntoihin, joissa siis on erilainen sisäilmakoktail, oireita ei tule.

Ei kannata kysellä mistään. Toiset ovat herkempiä kuin toiset. Myös olettavat eli se on siellä korvien välissä myös usein.

Eli luetaan kuin horoskooppeja, joista "aidot sellaiset" ja "tähtitaivas kuun asentoineen " on toinen valitettavien monien korvien välejä piinaava ja vaikuttava. Se suotakoon niille ken uskoo ja tulkoot autuaaksi kukin uskollaan.

Oikotietä ei ole onneen. Se on korjattava ja kunnolla ja kunnon aineilla. Kaikki mitä ei tehdä kunnolla, niin halvinta ja edullisinta on jättää ennalleen.

Tuo otsonointi on täysin otsatonta toimintaa.

Olihan tuossa Pm:n visiossa hyvääkin, sillä muuttaa/eli myydä pois ja siirtyä M1-tavaroilla hyvin rakennettuun taloon. Myytävä kohde on sitten paras myydä konaisedullisimmin "purku-talona".

Kyllä kannataa kysellä…

Olen PM:n kanssa täysin eri mieltä. Jos siäilmassa esiintyy jotain outoja hajuja ja jos asukkaa oireilevat olisi tilanne aina selvitettävä. Jos päästöjä tulee rakenteista on ne selvitettävä mitä ne ovat. Jos hajuja / aistimuksia tulee muutoin on nekin selvitettävä, jnee… Kaikki selviää kunhan vain tutkitaan eikä jätetä silleen. Jos talotekniikka pidetään kunnossa ja talojen rakenteet eivät ole vaurioituneita on sisäilma parempaa kuin ulkoilma. Ilmanvaihto suodataa esim ilman epäpuhtauksia tehokkaasti, kunhan vain laitteet pidetään kunnossa. On totta että huonekasvit ja kotieläimet yms. aiheuttavat ongelmia, mutta ne eivät johdu rakennuksista. Ei näiden takia asuntoa tarvitse vaihtaa, ongelma on hoidettavissa muulla tavalla…