Vanhat muovimatot vesieristeenä ja putkiremppa?

Olemme katselleet yhtä rivitaloasuntoa ostomielessä, rakennettu vuonna -84 ja kylpyhuoneet alkuperäisessä kunnossa, hehkeällä muovimatolla toteutettuna (joka siis toimii samalla vesieristeenä). Lattiassa on yksi kerros muovimattoa, mutta seinissäpä onkin kaksi (päällimmäisen asennuksesta ei mitään tietoa milloin ja kuka tehnyt) ja liimattukin vähän päin prinkkalaa (ruttuun) alemman muovimaton päälle. Mitä tästä sanotte?

Näiden kunnossapitohan kuuluu isännöitsijän kautta taloyhtiölle ja ikää muovimatoilla nyt se 29.v. Eikös aika ole jo ajanut näiden ohi? Mikä yleisesti ottaen on käyttöikä?

Kohteessa on tehty käyttövesiputkien vaihto vuonna 2006, mutta mitään muuta ei kylpyhuoneisiin sitten olekkaan tehty. Onko ollut tyhmää? Sillä jos muovimattoja nyt alettaisiin uusia täytyisi käyttövesiputket irrottaa sillä ovat pinnassa. Voiko taloyhtiö yrittää torpata muovimattojen vaihtoa jos ovat pihejä vai onko jotain säädöstä että vanhat pinnoitteet tulee vaihtaa vai täytyykö ensin löytyä ihan selvä vika ennenkuin reagoidaan?

Varsinaiset vesiputket ovat kuparia ja näiden käyttöikä ilmeisesti alkaa lähestyä loppuaan n. 10-15 vuoden päästä ellen ole väärässä. (Eivät kai voi yrittää muovimattojen vaihtoa odotuttaa tuonne asti?)

Samaa muovimattoa on myös eteisen tuulikaapin lattia, eiköhän tämäkin kuuluisi vaihtaa samalla.

ASOY:n muodostuu osakkeen omistajista jotka päättävät yhtiökokouksessa kiinteistön remonteista siltäosin kuin yhtiöjärjestyksessä/vastuunjakotaulukossa on määritelty yhtiön vastuulle.

Po asunnon/osakkeen omistajalta tai isännöitsijältä  kannattaa kysellä millätavoin yhtiössä on asiat hoidettu ja mitä remontteja tehty tai on suunitteilla/päätetty tulevaksi ´5v suunitelma`.  

 

“Samaa muovimattoa on myös eteisen tuulikaapin lattia, eiköhän tämäkin kuuluisi vaihtaa samalla.”



Pitäisi ottaa selvää asioista ennen kuin muuttaa kerrostaloon/rivitaloon/paritaloon. Ainakaan ei pitäisi esittää tuollaisia älyttömyyksiä. Kaipa kuuluisi maksaa myös kauppalaskut ja auton huoltokin.



Taloyhtiön pitää vaihtaa vedeneristeenä toimiva muovimatto sitten kun todetaan kosteusvaurio. Jos osakkaat haluavat niin matto voidaan vaihtaa aiemminkin. Silloin pitää tehdä yhtiökokoukselle esitys että uusitaan kaikkien pesuhuoneiden muovimatot.



Muovimatolle tai kupariputkille ei ole olemassa mitään käyttöikää. Kestävät minkä kestävät 0-100 vuotta tai pitempäänkin.

Mutta mitenkäs vakuutusyhtiöt suhtautuu vesivahingon sattuessa jos matto on esim. "vain" kolmekymmentä vuotta vanha? Niitten mukaan yleensä muovimaton "elinikä" on kai  vain 10-15 vuotta!

Eli kun vaihtaa 10 vuoden välein maton saa vakuutuksista korvauksen? Vanhemmasta matosta jos vesi menee läpi niin ei  saa korvausta.

Tietääkseni vakuutusyhtiö ei ole koskaan korvannut muovimaton alla muhinutta vesivahinkoa, mikäli syynä on se että vesi menee maton läpi. Vika on aina silloin asukkaan tai taloyhtiön.

Taloyhtiö korvaa vahingon  jos esim. matto on irti lattiakaivon ympäriltä ja lattia sen vuoksi kostuu. Sen vuoksi taloyhtiön kuuluu valvoa muovimattojen kuntoa.  Vika voi ilmetä melko uudessakin matossa. Tämä on sitä kun yhtiöjärjestyksessä  lukee että vedeneristeet ovat taloyhtiön vastuulla.

Mutta olisi hölmöläisen hommia uusia matto pelkästään siksi että se on 10 vuotta vanha.

Putkivuodot ovat asia erikseen ja niissä vakuutusyhtiö sanoo sopimuksen irti mikäli on pelättävissä että tulee vesivahinkoja  iäkkäiden putkien vuoksi. Silloin pitää uusia putket, mutta tässäkin asiassa taloyhtiön kuuluisi valvoa putkien kuntoa eikä päästää tilannetta tähän.

Taulukosta katsomalla (ns. tekninen käyttöikä) ei putkien kuntoa pysty selvittämään. Taulukoita ovat laatineet samat tahot jotka myyvät muovimattoja ja putkia.

Niinhän se taitaa olla; ja vakuutusyhtiön porsaat on aina eteviä löytämään niitä reikiä, olipa tilanne mikä tahansa! Kiitos Halpa selvityksestä!

Todettakoon vielä se että niin osakas kuin taloyhtiökin voivat uusia muovimaton jos siltä tuntuu ja jos enemmistö osakkaista haluaa vaihtaa sen oranssin 70-luvun maton.

Osakas uusii omilla rahoillaan saatuaan taloyhtiöltä luvan korjaukseen tai sitten taloyhtiön korjauksessa kulut peritään yhtiövastikkeen muodossa. Sellaista käytäntöä ei taloyhtiössä ole että "yhdelle muovimatto uusittaisiin, koska matto on jo niin vanha" periaatteella.

>Taloyhtiön pitää vaihtaa vedeneristeenä toimiva muovimatto sitten kun todetaan kosteusvaurio. Jos osakkaat haluavat niin matto voidaan vaihtaa aiemminkin. Silloin pitää tehdä yhtiökokoukselle esitys että uusitaan kaikkien pesuhuoneiden muovimatot.<

Kyllä yhtiön vastuulla oleva vesieriste vanha muovimatto (29v) voidaan ennakoivasti uusia asukkaiden vaihtuessa.
Po asunnon/osakkeen omistajalta tai isännöitsijältä  kannattaa kysellä millätavoin yhtiössä on asiat hoidettu ja mitä remontteja tehty tai on suunitteilla/päätetty tulevaksi ´5v suunitelma.