Vanha valurautaviemäri (käsienpsuallas) on valmiina (betonilattia). Haluaisin siihen sellaisen lattiakaivon että siihen voisi yhdistää suihkukaapin poiston ja pesukoneen poiston. Millainen lattiakaivo siihen laitetaan, kuinka liitos vanhaan valurautaputkeen tehdään ja paljonko suurinpiirtein tarvii piikata? Betonilattia on paksu ja koko viemäriputki, siis myös vaakana lähtevä osa, on tällä kohtaa betonin sisällä.
Taitaapi olla tekemätön paikka. Nimittäin, jos siihen vanhaan valurautaan tarttis tuollaiset kytkennät tehdä. Kysymyksestä ei selviä, onko kyseessä alapohja vai välipohja, ensimmäistä oletan. Mutta molemmissa tapauksissa aiottu muutos on varma pommi.
Mut jos aloittaja selvittäisi lähtötilannetta hiukan tarkemmin, niin vastauksetkin saattavat täsmentyä.
Vanha valurautaputki katkaistaan suoralta osuudelta ja tähän liitetään uusi putki, putkiliikkeestä saatavalla erikoispannalla. Tavallinenkin panta käy, mutta pyydä putkiliikkeestä ns.toleranssipanta onnistuu varmemmin.
Saahan sitä harakiriä tehdä, mut ittelle ei niinkään kannattais. Lähtötietojen mukaan tarttis tuo putki saada säröttömänä paljastettua betonivalun sisältä. Näinköhän onnistuu?
Aika moni tietää, miten tuollainen karvi tehdään vapaassa tilassa, mut pitäiskö vastata siihen mitä kysytään?
Juu, olihan tuo vähän ympäripyöreesti kysytty, mutta se olikin niinku yleisellä tasolla. Tässä tapauksessa kyse on 60-luvun puolivälin kerrostalosta, mutta piirustuksia (leikkaus) lattiarakenteen osalta ei ole. Kiinnostais tietää millaisia ne putket tuohon aikaan (yleensä) olivat ja millaisia lattiarakenteita siihen aikaan (yleensä) tehtiin? ja sitten ne piikkauksen ongelmat. Jos on valurautaputket, niin miten ne kestää (yleensä) sen piikkauksen? eihän sitä voikaan tietää, koska jokainen tapaus on erilainen, mutta kokemukset kiinnostaa?
Jaha, eli siis välipohja kumminkin. Tuohon piikkauksen kestoon tartuin siksi, kun suurella todennäköisyydellä työn edetessä putki halkeilee edellä. Mutta jos kyseessä onkin välipohja, niin epäilen tuota putkea valun joukkoon piilotetun. Eiköhän se sentään vapaassa tilassa kulje, vaikka päällä valu olisikin.
Mut herkkiä ovat halkeilemaan nuo, että jo putkessa kiinni olevan valun piikkaus saattaa aiheuttaa vaurioita. Malttia siis tarvitaan ja mieluusti alku reilusti vierestä.
Taloyhtiön suunnalta tulee kuitenkin vaatimuksia työn suhteen, enkä ole sisäpuolisissa putkituksissa ammattilainen, joten jätän tuon kaivon ja liitosten neuvomisen jollekin muulle. Isännöitsijään kannattais varmaan olla yhteydessä suht alkuvaiheessa.
Omakotitalossa olen piikannut vastaavaa putkea esiin ja hyvin meni siinä tapauksessa, mutta se johtui ehkä enemmän siitä, että betoni oli sellaista höttöä. Kerrostalossa betonin laaju on varmaankin paljon parempaa/kovempaa. Tarkoitus ei olekaan lähteä itse kokeileen, vaan teettää se ammattilaisella jolla on kokemusta (ja vakuutus). Oletko sitä mieltä, että 60-luvun taloissa on pintavalun alla välitila/vapaa tila, jossa putket kulkee? jos noin on, niin mitenkäs se pintavalu on sit muuten tuettu sinne runkovaluun?
Tuon ikäisissä paikallaan valetuissa taloissa nuo putket on siellä kantavan laatan sisällä, joko kokonaan tai osittain. Laatan vahvuus jotain 5-15cm välillä. Eli erittäin helposti ollaan alakerran katosta läpi. Vmäinen homma kaikenkaikkiaan.
Vastaan en väitä, kun ei kuulu nuo ratkaisut kokemuspiiriini, mut epäillä haluaisin. Siis haluaisin, kun kuulostaa harvinaisen typerältä ratkaisulta.
rakrak taitaaa olla valitettavasti oikeassa. Tässä nimenomaisessa kohteessa ainakin putket menevät juuri noin, eli siellä valussa. Tieto tuli aika varmalta taholta, eli tekijältä.
Kerrostalokos se onkin? Kysy nyt aluksi isännöitsijältä, sallitaanko tuommoista tehdä. Ne rakenteet kun ovat taloyhtiön vastuualuetta.
Tässä puhutaan nyt lähinnä rakennustekniikasta, ei lupamenettelystä. Tottakai tarvitaan taloyhtiön hallituksen päätös ja rakennuslupa.
Kun rakennustekniikalle vapaat kädet annetaan, onhan se tehtävissä. Miten helposti tai vaikeasti selviäisi holvin rakenteiden perusteella. Valurautaputken katkaisu ja uuden liittäminen on tässä varmasti pienimmästä päästä oleva ongelma.
No näin äkkiä ajatellen tuntuisi ainakin meikäläisen mielestä että parempi melkein, jos on umpibetonia...? Siinähän nyt järjen mukaan on heti ensimmäisenä mutka/liitos. Siitä varovasti toimimalla voi saada "pään auki" jopa särkymättä, ja jos vaikka vähän särkyykin, niin voi uutta putkea työntää vanhan sisään niin pitkälle kun menee...(...eipäs nyt ajatella rivoja...) ja matalia lattiakaivoja on olemassa, ja koska kumminkin meikäläisen järjen mukaan pintatyöt menee uusiksi, niin voi siinä samalla valaa nopeastikuivuvalla jonkun sentin lisää, niin että passaa...; siis "vapaat kädet" ja vapaasti saa järkeäkin käyttää.
Niipä..., ajattelin LIIAN nopeasti ! Ei tietenkään niin pitkälle kun menee, vaan jonkun matkaa, ettei tukita pääviemäriä t.m.s !!!
Kyllä ne viemärit uusissakin taloissa valetaan kantavien rakenteiden sisään, ei siinä ole mitään typerää. Kannakointi, Äänieristys ja palokatko ilman kustannuksia. Typerää on korjata purkukuntoisia rakennuksia.
Iloiten huomaan että “rakrak” on herännyt henkiin…!
Yksi harvoista tällä palstalla joka jostakin jotakin tietää…!
Mutta olenko ymmärtänyt väärin ? Että jos tynamettia sinne putkeen…?
Kerran olen yrittänyt vastaavaa ja alakerran katosta tultiin läpi.
Ihan vaan mielenkiinnosta...jos samassa viemärilinjassa on järjestyksessä keittiön pesuallas, wc, ja wc:n pesuallas ja haluaisi laajentaa keittiön wc:n paikalle, niin kuinka nuo viemärin lähdöt suljetaan/tulpataan? edelleen on kysymys valurautaviemäreistä...ja tulppaus pitäis saada lattian tasoon tai ainakin korkeintaan keittiökaappein sokkelien korkeuteen.
"Ihan vaan mielenkiinnosta...": Ulkovessaako sitä suunnitellaan...?