Morjens,
Taloyhtiössä on keskusteltu pitkään mahdollisuudesta eristää lautaseinäinen (50x100mm runko ja ulkoverhouspaneli suoraa runkoon kiinnitettynä, rakennettu 1997) varastorakennus , jossa tällä hetkellä ei ole minkäänlaista eristystä tai lämmitystä lukuun ottamatta alapohjaa (betonivalu, EPS valun alla). Rakennuksessa on toistakymmentä varastoa ja se on rivitalon päädyn jatkeena kiinni rivitalossa.
Jos tilan muuttaa puolilämpimäksi, sille ilmeisesti edellytetään kattoon ja seiniin 0,14W/m2K ja 0,26W/m2K u-arvot ja rakennuslupa. Mitä jos tilan eristää tätä huonommin, esimerkiksi tasolle 0,30W/m2K? Silloin se ei ole puolilämmin koska se ei täytä vaatimuksia, mutta kääntäen, tarvitseeko sen täyttääkään niitä, jos se on edelleen virallisesti kylmä? Jos tilaan asennetaan eristeitä ilman sen muuttamista puolilämpimäksi, vaatiiko se rakennuslupaa?
Eristyksen hintaa oli hahmoteltu 70mm EPS- tai PIR-levyillä seiniin (koolaukset 100mm) ja 100mm levyillä yläpohjaan, ilmanvaihto 100 mm venttiileillä seinään x2 per varastokoppi, työt pääosin talkoilla, mutta nuo eivät nykyisiin virallisiin puolilämpimän tilan vaatimuksiin riittäisi ja varsinkin yläpohja edellyttäisi huomattavasti paksumpaa eristystä -> huomattavasti enemmän rahankäyttöä. Tilasta ei ole tarkoitus saada oikeasti lämmintä, mutta vedoton ja kuiva, eli lämpötila pitäisi pitää pari astetta ulkoilmaa lämpimämpänä.
Onko tälläistä tilaa mahdollista eristää laillisen keinoin kevyemmin kuin puolilämpimän tilan vaatimuksiin?
Kun varaston käyttötarkoitus ei muutu (edelleenkin kylmä varasto), ei eristeiden laittamiselle ole esteitä. Esittämäsi suunnitelma on ihan hyvä.
Älkää käyttäkö missään tapauksessa EPS:iä vaan polyuretaania tai XPS:ää, jolla huonompi eristyskyky kuin polyuretaanilla eli lähes puolet. Huomatkaa vielä, että jokainen pala levyä on aina saumattava ympäristöönsä ja myös keskenäänkin eli aina paloissa saumausvara. Saumausvaahtona on syytä käyttää nimen omaan elastista eikä ns. laajenevaa ja pistoolilla, ei pillivaahtona.
Huom! EPS eli “styroxi” on vain pakkaustarvike eli eriste kolhuja vastaan kuivissa olosuhteissa, ei lämmöneriste. XPS on vastaavaa kuin “styroxi”, mutta paremmalla tekniikalla tehty. Siksi käyttökelpoinen materiaali lämmöneristeenä.
Oops, kirjoitusvirhe tuo EPS, XPS tai PIR siis oli siis ajatuksena muutenkin. Sopiva vaahto lienee siis esim. tytan 65 tai illbruck fm330.
Onkohan tuo tilan käyttötarkoituksen muuttumattomuus sellainen, joka ei vaadi varmistelua sen kummemmin viranomaiselta? Tilan lopullinen lämpötilahan on lähes suoraa verrannollinen siihen, miten paljon sitä lämmitetään. Sähköä kyllä liittymässä riittäisi…
Rakennusoikeus on se mitä saa rakentaa rakennuspaikalle ts. kunnan kaavamääräykset tai rakennusjärjestys, joten katso mitä rakennusluvassa on jo.