Terve.
Seinärakenne talossa seuraavanlainen ulkoa sisällepäin:
Ulkoverhous->tuuletusrako->tuulensuojakipsilevy->150mm kivivillaa->höyrynsulkumuovi->50mm kivivillaa->kipsilevy.
Miten toteutetaan höyrynsulun ja vesieristeen oikeaoppinen limitys, kun vesieristämätön huone vaihtuu vesieristetyksi ulkoseinällä? Sehän on selvää, että höyrynsulku poistetaan vesieristeen takaa, mutta miten tämä tehdään oikeaoppisesti ilman, että kosteus vuotaa ulkoseinään.
Lisätietona vielä, että siinä kohtaa kun kuiva tila vaihtuu kosteaksi, väliseinä tehdään harkosta. Todennäköisesti kahitiilestä. Näin on ainakin ajateltu.
En ole mistään löytänyt yksityiskohtaista rakennekuvaa tälläisestä. Rakennesuunnittelija on joo, mutta ei hän oikein osaa sitä sanoa, kun kuulemma aina nykyään muurataan kosteisiin tiloihin sellainen kuori tuuletusraolla. En kuitenkaan halua tälläistä muurausta, koska se pienentää sisätiloja turhaan yli 10cm. Tästä aiheesta on väännetty paljon tällä palstalla enkä halua vääntää asiasta, mutta haluaisin sen yksityiskohtaisen selityksen miten se limitys tehdään käytännössä niin että se ei vuoda kosteaa ilmaa ulkoseinän sisälle villoja kostuttamaan.
Kosteisiin tiloihin tulisi siis kipsilevy vesieristus ja kaakeli seinään ja saunaan alumiinipaperi, tuuletusrako ja vaakapaneeli.
Koko netin olen kääntänyt ylösalaisin ja joka puolelta löytyy vaan väittelyä, mutta ei kunnon käytännön ohjeita.
Heitä yv:llä.
Itse kuvittelisin sen menevän suurin piirtein näin.1. Märkätilan vesieristys normaalisti (nurkkarakenteessa vahvikekangas) 2.Kuivan tilan höyrynsulku viedään harkkoseinän taakse puristuksiin harkkoseinän ja runkopuun väliin. 3. harkkoseinä muurataan paikalleen ja liittymään laitetään elastista saumamassaa.
Alan ammattilaiset osaavat kommentoida paremmin. (tekijä tietää paremmin kuin kirjaviisas)
“2.Kuivan tilan höyrynsulku viedään harkkoseinän taakse puristuksiin harkkoseinän ja runkopuun väliin. 3. harkkoseinä muurataan paikalleen”
Häh?
HÄH? on hieno ja informatiivinen lisäkysymys.
Ulkoseinässä on varmaankin 150 mm leveä puurunko. Itse veisin muovin runkopuun kohdalle, siihen väliaikaisesti nitojalla kiinni. Sitten muuraisin harkkoseinän paikalleen runkopuun kohdalle. Liittymän tiivistäisin elastisella saumamassalla. Toivottavasti vastasin kolmen kirjaimen lisäkysymykseen.
Niin vastasit, mutta mitä ihmettä siihen pitää niitä harkkoja ujuttaa. Kullakin on tyylinsä. En ymmärrä, sillä tehtiinpä sen märkätilan seinät mistä aineista tahansa, niin ne on tehtävä aina yhtä huolellisesti, joten harkoilla yritetään harhauttaa tekemään vesieristys hutiloiden ja sitten luullaan, että kivi ei homehdu. Saahan sen tehdä milä tahansa, kun se tehdään hyvin ja omatoiminenkin pystyy sen tekemään.
Mikä ihmeellisintä remonteissa ja uudiskohteissakin, jos siinä on jo "puuseinä", niin viereen muurataan uusi lisäseinä kivestä, jolloin sutta tulee varmasti.
Ujutin sen takia sen harkon kun alkuperäinen kysyjä kirjoitti “Lisätietona vielä, että siinä kohtaa kun kuiva tila vaihtuu kosteaksi, väliseinä tehdään harkosta. Todennäköisesti kahitiilestä. Näin on ainakin ajateltu.”
Muurataan 50 mm kahitiiliseinä tiilisitein tuettuna siihen tilalle missä on nyt 50 mm mineraalivilla. Ulkoseinän eriste jää kyllä 50 mm ohuemmaksi, mutta se ei haittaa,
Kuivan tilan höyrynsulkumuovi limitetään Kahiseinän vedeneristeeseen, joka tulee pintaan ja siis 50 mm sisemmäksi kuin muovi. Sivuseinä Kahitiilestä muurataan sitten 85 mm:n paksuisena (tiilisiteet ulkoseinän Kahimuurauksesta tukemaan myös väliseinää!) ja väliseinän pintaan tietenkin vedeneriste joka liitetään yhtenäisenä ulkoseinän Kahiseinään.
Ihme on jos ei näin onnistu.
Tai sitten jätetään ulkoseinältä kahit kokonaan pois kun haluttiin ohutta seinää ja korvataan viimeinen 50mm uretaanilevyllä (tai niillä muodikkailla kylpyhuonelevyillä etc…). Uretaani liimataan/ruuvataan kiinnikkein kiinni runkoon ja suoraan uretaanin päälle sitten vedeneriste, laasti ja kaakelit. Uretaani itsessään toimii höyrynsulkuna ja eristeenä, lisäksi HS-muovin yhdistäminen pitäisi onnistua ongelmitta helposti siihen niin että liitoksesta tulee tiivis. Ja vaikka hutiloivalta vedeneristäjältä ois pikku kämmi käynyt, ei se seinä heti homehdu, sillä uretaani on erittäin tehokas höyrynsulku. (mutta en missään nimessä suosittele hutilointia!)
Pienemmässä mittakaavassa uretaanilevyllä näin on tehty esim. saunan alaosassa, siihen uretaaniin suoraan vedeneriste ja laatoitus. Sen sivuseinän voi sitten tehdä sillä harkolla ihan normaalisti kunhan siellä on sivutukea ettei koko seinä kaadu kun vähän heiluttelee :).
Harkko/tai uretaani ei ulkoseinässä ole välttämättömyys vaan voi sen tehdä ihan levyseinänäkin, höyrynsulun limitys pitää tehdä sitten vaiheistain ja nostaa se 50mm sisästä pintaan sopivassa kohdin ja yhdistää vedeneristeeseen. Tässä tapauksessa kuitenkin limitysten tekeminen voi olla käytännössä enempi tai vähempi kikkailua, joten harkko / uretaanirakenne voipi olla höyrynsulun pitävyyden kannalta helpompi. Väitänpä muuten että uretaanilevyllä tai vastaavalla se ulkoseinä valmistuu nopeammin/helpommin.