Eli, otetaan kuvitteellinen esimerkki: Olen tehnyt ja teettänyt rivitalohuoneistoon (omaani) sauna/kylpyhuoneremontin. Kaikki työt on teetetty jo eläköityneellä ammattimiehellä, jolla takanaan n. 30 vuotta kylppäri ym. remontteja.
Ammattimiehellä ei ole vedeneristyssertifikaattia, mutta hän on kuitenkin tehnyt vedeneristyksen ja sekä taloyhtiön isännöitsijä että ulkopuolinen vedeneristystarkastuksia tekevä firma/tarkastaja ovat todenneet sen kelvolliseksi ja tarkastaja on tehnyt tästä myös kirjallisen raportin, mukana myös suuri joukko valokuvia työvaiheista.
-Minkälainen härdelli odotettavissa, jos tulisi jotain vesivahinkoja tai muuta johtuen kylpyhuoneremontista…?
-Todetaan että vika vesieristyksessä tai laatoituksessa, kenen vastuulla, kuka maksaa, mikä on vakuutusyhtiön kanta? Uskotaanko vain sertifikaatin voimaan vai saako muutkin työn tehdän, olettaen että tarkastuspuoli on kunnossa…?
-Vastuu aina teettäjällä, tilaajalla, tekijällä? Tuo tarkastajahan ei tietenkään ole missään vastuussa siitä että on käynyt 2-3 kertaa paikan päällä ja valvonut/ottanut koepaloja yms. ja todennut kaiken olevan ok, sekä veloittanut siitä hyvästä tuntuvan määrän euroja.
Vai pitääkö työ teettää aina erikseen alusta loppuun asti jollain firmalla, jonka vakuutukset korvaavat myöhemmin mahd. ongelmatapauksissa?
Omia vahvoja mielipiteitä sekä käytännön kokemuksia otetaan vastaan, kiitoksia vaan etukäteen!
Osakas vastaa taloyhtiölle itse tekemistään/teettämistään remonteista. Tekijä vastaa mahdollisesti osakkaalle, ei yhtiölle.
Osakkaan vastuuta ei poista taloyhtiön valvonta.
Siinä käytännön esimerkki.
Siksi teen itse tai ainakin valvon muiden tekemiset, taloyhtiönkin.
Mikään laki ei määrää, että tekijällä pitäisi olla sertifikaatti. Se on mahdollinen suositus tai ohjeistus maksajan / tai taloyhtiön puolelta.
Tärkeintä on, että tekijä on osaava tehtävässään. (sopimukseen mahdollisesti kirjattava yksityiskohta/täsmennys).
Mikään vakuutus ei korvaa työvirhettä näissä asioissa, koska työ tulee suorittaa erityistä huolellisuutta ja ammattitaitoa noudattaen.
Siis ei ole vahinko, jos kyseessä on työvirhe, osaamattomuus tai välinpitämätön huolimattomuus. Ja huolimattomuus on aina välinpitämättömyyttä.
Vastuun / takuun kantaa ja antaa aina työn tekijä (2v takuu). Viime kädessä työn teetättäjä / toimeen ryhtyvä. (esim. jos tekijää ei saada vastaamaan virheestä).
Suosittelen, että sama firma tekee kaiken tasoituksista alkaen valmiiksi asti. Mielellään vielä sama asentajakin. Näin välinpitämättömyys toisen suoritteisiin poistuu, ja takuuasioista "keskustellaan" vain yhteen suuntaan.
Väärin meni. 2 vuoden takuu ei ole aina itsestään selvyys.Se pitää erikseen sopia sopimuksessa.Työn teettäjä on vastuussa taloyhtiölle teettämistään remonteista.Ei työntekijä. Työn tilaaja ja työntekijä selvittävät keskenään, jos jotakin selvittämistä ilmenee.Tuo sertifikaatti ei ole mikään laadun tae, eikä perustu mihinkään määräykseen… On keksitty yksi keino millä yritetään nostaa työn tekijän ammattitaitoa.
No mitä ihmettä ne siellä vaativat serfikaatin saamiseksi jos kerran se ei ole laadun tae. Voisin kuvitella että vesieristykseen ei nyt niin hirveän montaa asiaa kuulu että se ei jäisi normi järkiselle päähän.
Vai onko se oikeasti noin vaikeaa hommaa ?
Ei se vaikeaa ole, mutta on olemassa niin montaa erilaista seppää…
sertifikaattia vaaditaan,koska se järjestelmä luotiin siksi,että se olisi eräänlainen laadun tae tilaajalle. Mutta ainakin omalla kohdalla olen huomannut,että se sertifikatti ei ole mikään laadun tae.Tämä on ihan samanlainen tekemällä tehty muoviläpyskä,kuin työturvallisuus kortti. Sitäkin jotkut rakennuttajat pitävät esim. työmaalle pääsyn edellytyksenä. eipä nuo työtapaturmat ole siitään vähentyneet.
Työturvallisuuskoulutus sitä tarvitaan siksi,että tekiän asenne muuttuis
ja tapaturmat vähenisi.Sertifikatti sen voi suorittaa kuka vaan kun
käy kirjallisessa tentissä.
jaa-a, pitäisköhän se mennä itse suorittamaan tuo kyseinen sertifikaatti, kun sen omaavana saa ilmeisesti gurun maineen!!
"Sertifikatti sen voi suorittaa kuka vaan kun
käy kirjallisessa tentissä."
Etpä taida olla "…561230" itse tuota sertifikaattia suorittanut.
Ei sitä saa vain kirjallisissa käymällä. On siinä muutakin.
Ja koulutus ei ole koskaan pahaksi - kenellekkään !
Takuu varmasti pystymetästä vedetty henkilö jolla on serti on parempi tekemään vesieristyksen, kuin toinen pystymettäläine ilman sertiä.
Tämä jo takaa sen että koulutuksesta on hyötyä. Ammattilainen jolla on takana tavarantoimittajan koulutuksia ei välttämättä saa sertikoulutuksesta juuri mitään uutta. Kertausta ainakin ja ei sekään pahitteeksi ole.
Märkätila koulutuksen suoritin ok,mutta sertifikatti jäi saamatta -2pistettä vajaa.
Työnäyttökin jäänyt tekemättä kun et ole läpäissyt teoriaa. Työnäytöstä voi pompata seuraavaksi, jos ei niin sitten saat sertin. Ne jotka alalla työskentelee pitäisi läpäistä nuo tentit kyllä aika helposti, tai sitten on työskentely tavoissa paljon parantamisen varaa.
Työnäyttö on annettu,ja hyväksytty,siihen oli erillinen koe.Näyttökokeseen ei päässyt,jos ei läpäissyt
ensin teoriaa.Itse näytössä se oli kokonaisuus kylpyhuone/saunan rakentaminen.Koulutukseen
liittyi muutakin kuin työmenetelmät(materiaalit,mittaukset,raportit,viemäröinti)
Itse kirjoitit ensin :
“Sertifikatti sen voi suorittaa kuka vaan kun
käy kirjallisessa tentissä.”
Myöhemmin jatkat (“takinkääntäjänä” ?) :
“Märkätila koulutuksen suoritin ok,mutta sertifikatti jäi saamatta -2pistettä vajaa.”
Ja täsmennät :
“Itse näytössä se oli kokonaisuus kylpyhuone/saunan rakentaminen.Koulutukseen
liittyi muutakin kuin työmenetelmät(materiaalit,mittaukset,raportit,viemäröinti)”
Jaa-a !? Näin helppoahan se on, vai onko ! (-kun vain käy kirjalliset).
Ainakin rehellisyyttä löytyy, vaikkei se sertifikaatti tullutkaan, (ainakaan vielä).
Nyt vaan kaikki kokeisiin, kun sen sertifikaatin saa vain noin sormia napsauttamalla. Samallahan poistuu myös nuo “epäpätevät ja kalliit ammatinharjoittajat”, - uusien ja osaavampien tieltä.
Ja se takuu sitten on 2v. Ohessa lainaus YSE:ta. :
29 §
Vastuu takuuaikana:
“Urakoitsija vastaa suorituksensa sopimuksenmukaisuudesta takuuajan, jonka pituus on, ellei urakkasopimuksessa ole muuta määrätty, kaksi vuotta.”
Tuon kahden alle on paha mennä (=“mahdoton”), yli toki helpompaa, jos haluttaa.
Takuu on voimassa vain silloin jos sopimus on tehty YSE:n mukaan muutoin ei. Takuu ei ole mikään automaatti. Suomessa on sopimusvapaus, YSEÄ ei ole pakko noudattaa, takuu voi olla vaikka 1 kk tai 5-vuotta! Se on sopimuskysymys…
Anteeksi vaan BT, mutta kysyjän tapauksessa (kertomana) kyseessä on RT-huoneisto. Eli kyseessä on taloyhtiö, jolloin tulee aina tehdä sopimus. Ja näin kyseeseen tulee aina YSE, ja sen ehdot.
Tuosta YSE:n 2v. takuusta ei voi mennä alle, tai sopimus on pätemätön.
Ei pidä paikkaansa. Jos sopimus on tehty niin, että siinä noudatetaan YSEN 2-vuotistakuuta, niin silloin, mutta jos sopimus on tehty eri ehdoilla, joka on mahdollista niin silloin niinkuin on sovittu.
Onko taloyhtiön sopimus tehty YSEN ehoilla?
Sopimus voidaan tehdä niin,että YSE:ä noudatetaan tai niin ettei noudateta tai sitten voidaan sovellella.YSE:n 2v takuuta noudatetaan silloin kun sopimuksessa niin lukee,ei muuloin.“Vaihtoehtoja” tulkitsee väärin!
Taloyhtiön tulisi aina tehdä sopimukset YSE:n ehtojen mukaisesti.
Jos ei viitsi tai halua, kyseessä on epäpätevä hallitus. Tällöin taloyhtiö kärsii “nahoissaan” tuosta yltiöpäisestä omavoimaisuudestaan.
Toisaalta YSE:ssa on määritelty jo valmiiksi tuo 2v:n takuu, ellei toisin määrätä. Ja kuka hullu lähtee ehdoin tahdoin tuota takuuvastuuta pienentämään, kun se on jo valmiiksi sinne ehtoihin kirjattu ja laadittu.
Aivan oikein: Ne “ammattilaiset”, jotka henkseleitä paukuttelemalla hosuvat työnsä, ja pakoilevat vastuutaan, jos perään kysellään.
Vääntäkää vaan sopimuksianne mielenne mukaan. Kyllä ne tuomarit sitten oikoo niitä jälkikäteen suurella rahalla.