Vesikiertoinen lattialämmitys on kuulemma ainakin teoriassa ihan mahdollinen ratkaisu puiseen rossipohjaan lautalattian alle, mutta miten käytännössä? Onko ratkaisussa jotain ongelmia? Löytyykö keneltäkään omakohtaisia kokemuksia?
Lämmön siirtymistä putkistosta edelleen puumateriaaliin on käytännössä vaikea toteuttaa tai vähintään järjestelmä käytännössä “heikkotehoinen”. Betoni- yms. massarakenteissa väliaine kiinteää eli suhteellisen hyvin lämpöäjohtavaa, kun sen sijaan “puiseen rossipohjaan lautalattian alle” toteutetussa vesikiertojärjestelmässä “väliaineena” on käytännössä ilma (eristeen ja puulatian välinen tila), jolloin luonnollisesti lämmön siirtyminen puulattiaan ja edelleen huonetilaan on huomattavasti heikompaa kuin noissa ns. massarakenteissa ja lisäksi massiivipuulattia sinälläänkin heikosti lämpöäjohtavana materiaalina soveltuu huonosti po. lattialämmitysratkaisuihin. Matalalämpöratkaisuna toimii erittäin huonosti/josko lainkaan. En suosittelisi. Perinteinen vesikiertopatterijärjestelmä soveltuu hyvin tarkoitukseen.
Onhan siellä väliaineena myös metalliset lämmönsiirtolevyt. keskimääräinen lämmitysteho kai kivi-/puupohjassa on aivan sama, koska jos lämpö ei siirry lattiaan niin ei se muuallekkaan katoa ja jos se siirtyy lattiaan, niin kyllä se sieltä poiskin siirtyy. Muutenhan talon eristeeksikin riittäisi pelkkä lautaseinä, jos siitä ei lämpö läpi tulisi?
Tarkoitit kuitenkin varmaan heikolla teholla nopeutta reagoida huonetilan lämpötilan muutoksiin? Betonin kautta lämpö siirtyy nopeammin, mutta onko erolla käytännössä merkitystä? Lattialämmityksen läpötila on joka tapauksessa pieni verrattuna pattereihin, joten ongelma on lattian rakenteesta riippumatta.
Korjatkaa jos olen väärässä.
Repe Sorsa sanoi : "jos lämpö ei siirry lattiaan niin ei se muuallekkaan katoa"
Kyllä sitä lämpöä siirtyy lattiaan ja jopa hitusen läpikin.
" jos se siirtyy lattiaan, niin kyllä se sieltä poiskin siirtyy."
Siirtyy kyllä.. myös stryroksin läpi menee lämpöä, ja jopa finfoamin, mutta eriasia millä hyötysuhteella.
"Muutenhan talon eristeeksikin riittäisi pelkkä lautaseinä, jos siitä ei lämpö läpi tulisi?"
Ei välttämättä ihan lauta, mutta jykevä hirsi kylläkin. Se, että jos lauta ei pidä -20 asteen pakkasella taloa +20 asteisena kovin edullisesti, ei takaa sitä, että se silti olisi lämmön siirtokyvyltään hyvä ratkaisu siirtämään ns matalalämpöä hyvällä hyötysuhteella asuntoosi.
Jotta lämpö saadaan siirtymään parhaalla mahdollisella tavalla etenkin matalampöjärjestelmässä putkistoista huonetilaan, mikä on perimäinen tarkoituskin, niin hyvin lämpöä siirtävän väliaineen tulisi olla kiinteästi sekä lämpöputkiin, että lattiamateriaalii yhteydessä (kiinni). Esim. kipsilevylattioissa putkistourat “täytettään” massalla (väliaineella) tämän peruslähtökohdan saavuttamiseksi / parantamiseksi
Toki lämmönsiirtolevyt kyllä auttavat parantavat asiaa, mutta puu(lattia) ( väh. 32 mm ← toimiva) nimenomaan eristävänä ja myös huonosti lämpöä siirtävänä/johtavana materiaalina estää lämmön siirtymistä huonetilaan. Tästä syystä matalalämpöjärjestelmän putkistolämpötila (n. 22 - 28 C) ei “riitä”; tällä tarkoitin “heikkotehoisuutta”. Toimivuutta parantava putkistolämpötilan nostaminen taas johtaa epätaloudelliseen lämmittämiseen.
Perinteisessä vesikiertopattereissahan ei tarvita väliaineita (jos ei teräskuorta siksi lueta) ja oikein mitoitetuna niiden pintlämpötilat sadaan pysymään “oikealla tasolla” ja puulattia on jalalle mielyttävä ilman että siihen tarvitaan lattialämmitystä, jos ja kun alapohja lämmöneristykset yms. on kunnossa.
Ota tuolta vasemmalta lämmitys / pientalo ratkaisut. Siellä on Upon markkinoimaa lattialämmitystä puulattialle.
http://www.tkk.fi/Yksikot/Talo/opinnayte/Lammitetty%20massiivihavupuulattia.pdf
Tässä kattava tutkimus aiheesta.
Mitään "rakennusfysiikasta" tietämättä ja osaamatta voisin kokemuksellani väittää että nk puulattialämmitys on tehokkaampi, edullisempi, mukavampi ja matalalämpöisempi lämmönjakomenetelmä kuin radiaattorilämmitys. En perustele enkä tuo esiin laskelmia enkä muutakaan kun en osaa, onpahan vain n. 30v. kokemus lämmitysalalta. Myöskään perustamiskustannuksiin en ota kantaa.
http://www.rakentaja.fi/index.asp?s=/suorakanava/alku.asp
En oikein tajua mistä Te näitä linkkiosoitteita otatte kun ne kuitenkaan pelaa ?
Tässä yllä on tämän sivun osoite, joka on suoraan kopioitu tästä päältä.
“En oikein tajua mistä Te näitä linkkiosoitteita otatte kun ne kuitenkaan pelaa ?
Tässä yllä on tämän sivun osoite, joka on suoraan kopioitu tästä päältä.”
Jos viittaat lähettämääni tkk:n tutkimuksen linkkiin, niin vika on siellä päässä. Linkki aukeaa ihan normaalisti.
nimim. testattu kotikoneella ja työpaikan koneella
Täytyy sanoa, että tipuin nyt kärryiltä. Mitä oikein ajat takaa? Postittamani linkki toimii ihan ok. http://www.tkk.fi toimii myös ihan ok. www…rakentaja luonnollisesti ei toimi.
Mikä tässä on ongelma?
Onko, jollakin kokemuksia saneeraus vesikiertoisista lattialämmityksistä. Miten pienellä lattian korotuksella olette päässeet.Oliko ongelmia ovi aukoissa,kaapistoissa (esim. keittiö kaapit).Kyseessä on betoni lattia paikkana alapohja/välipohja 2 krs ratkaisu.Minkä toimittajien lämmitys järjestelmiä. Oletteko, olleet tyytyväisiä tehtyihin järjestelmiin. Onko lämmön säätö huonekohtainen langallinen vai langaton miten langaton säätö toimii onko ongelmia ollut.
Olemassa olevan lattian päälle styroxiin uritettuja lämmönluovutuslevyjä + 17mm putki ja nosto pienimmillään 35mm + siihen tietenkin lattiamateriaali ( esim laminaatti). Yhteen rintamamiestaloon asennettu sellainen Thermofloor järjestelmä. Käyttökokemuksia en ole ole jälkeenpäin kuullut, mutta jos asiakas ei soita ja valita niin silloin ilmeisesti on tyytyväinen.
Joku tuote pääsi mielestäni alle 20 mm paksuuteen + päällyste, en löytänyt tähän hätään sitä sivustoa, mutta ihan laatumerkistä oli kyse. Styroksi-elementteihin ja niiden uriin laitettiin putkitus joka oli aika ohutta, meinasin sitä itsekin, jahka sen löydän taas…
http://www.thermofloor.fi/355.html
Termofloor tuokin oli, tätä tarkoitin.
Lattialämmitysputkien uritus vanhaan betonilattiaan. http://www.nereus.fi/file.php?44 . Omalla kohdallani tulisi betonilattiaan jonka alla puolilämmin kellari. Mitenköhän tuon eristäisi? Toimisiko jonniinlainen alumiinifolio putkien ja betonin välissä?