Miten olette ratkaisseet viemäröinnin - vedittekö murskeen alla haarat ja nostitte vasta sijoituskohteessa ylös ilmatilaan ? Mikäli näin - kestääkö murskepatjan tiivistää isolla jyrällä ettei viemäriputket halkea tai vaurioidu ? Kiitoksia vinkeistä !!
Meillä viemäriputket vedettiin murskeen päällä. Vesiputki vietiin suojaputkessa lähelle nostopaikkaa ja siitä ylös.
Näin meillä, oikean tai oikeamman tekotavan voi joku muu kommentoida.
Meillä sekä vesi että viemäri kulkee murskeen alla, viemäriputki vielä aika syvällä ja nousee sitten jyrkähkössä kulmassa talon alle yhdestä kohtaa. Haaroitus on tehty ryömintätilassa.
Sama homma itellä edessä. Pitääkö noi ilmatilassa kulkevat putket eristää jotta eivät jäädy talvella?
Olen kuullut, että kannattaa yleensä eristää putket ilmatilassa! Tässä vaan aprikoin sitä, kun kaivurikuski aikoi käyttää (murskepatjan 35cm) tiivistämiseksi sellaista isoa kumipyörä jyrää? Viemäriputkihaarat tulisivat olemaan alapuolella vain 40 cm päässä (suodatinkangas+5cm hiekkaa+35cm mursketta) - kestääköhän? ilmatilassa olette ilmeisesti kannakoineet putket yläpohjaan vai ovatko vaan murskeen päällä?
Ei tarvitse eristää, eivät jäädy. Meillä ainakin sokkeliantura on alitettu riittävän syvältä ja putki nousee pinnalle pari metriä sokkelin sisäpuolella. Silloinhan ei ole vaaraa putken rikkoutumiseen kun anturan kohta tärytetään. Haaroitukset on tehty ilmatilassa ja putket on kannatettu ontelolaatasta kierretangoilla ja vanteilla.
Näin sen putkiliike teki eikä siinä kauan nokka tuhissut vaikka talo oli jo valmistumassa kun putkia sinne laittoivat. Ei siellä talon alla niin kylmä ole, että viemärit jäätyy. Lämmintä vettähän putkissa virtaa (ja lämmintä skeidaa).
Entäs taloon tulevan vesijohdon eristäminen?
Meille tullee puinen rossi-pohja elikkä kannakointi puuniskoihin. Niinpäs ei taida välttämättä sitten eristystä kaivata, mutta vesijohto tottakai eristää ja hyvin - maan ja pohjan välinen pätkä. Taidanpas tosiaan haaroitella viemärit ilmaan niin kestää isommankin jyrän tiivistää murskepeti. Niin sähkökaapelit kantsii muistaa tuoda talon alle suojaputkessa samoin kuin vesijohtokin !!
Eihän mursketta tarvitse tiivistää kuin anturan alta. Muuallahan se toimii pelkkänä kapillaarikatkona. Tiivistäminen ei ainakaan paranna kapillaarikatko ominaisuutta.
Siis mikä hileytyy ja minkä ulkopuolelle?
REP
Miten tiivistäminen heikentää sepelin kapillaarisuutta?
En sanonut sen heikentävän kapillaarisuutta. Sanoin, että se ei ainakaan paranna kapillaatikatko ominaisuutta.
Parantaako se mielestäsi, BT?
Myö kannakoitiin putket puiseen rossipohjaan ja eristettiin myös
Hyvä Lvivaari, noissa olosuhteissa se putki saattaa huurtua sisäpuolelta;)
SRMk D1 sanoo yksiselitteisesti:
4.5.7 Määräys
Viemärilaitteisto on tehtävä sellaiseksi, ettei se jäädy
4.5.7.1 Ohje
Rakennuksessa olevat viemärit on tarvittaessa eristettävä jäätymistä
vastaan. Tuuletusviemäri on lämmöneristettävä kylmissä
tiloissa kuten esim. ullakoilla.
4.5.7.2 Ohje
Rakennuksen ulkopuolella viemärit asennetaan riittävän syvälle
routasyvyys huomioon.
Viralliset ohjeet päättyivät.
Sitten vielä ohjetta ohjeseen:
Ohjeethan ovat amatöörejä varten, joten esim. “ullakko” on verrattavissa “allakkoon”. Näin tulkitsevat usein myös päättävät elimet näissä asioissa.
Yx pointti vielä - eikös olekin 75mm viemäri laajentaa ennen murskeen alle johtamista 110mm:x => kestää paremmin murskemassaa 110 putki, eikö?
Esimerkiksi:
- tiivistetään putkiarina
- jos maa-aines on mursketta/sepeliä,
- tiivistetyn arinan päälle pannaan “kangas” ja
- sen päälle suojakerrokseksi sopiva kerros hienoa hiekkaa (jollakin tapaa sekin tiivistäen) ja
- sen päälle putket (koolla ei ole väliä) ja
- putken päälle taas suojaksi sopiva kerros hienoa hiekkaa ja
- sen päälle sitten taas sitä “harsoa” ja
- sitten taas sepeliä/mursketta
- eo. tarvittaessa tiivistetään ohjeitten mukaisesti
- putket kestävät ja ei tarvitse ihmetellä, mikä kestää, mikä ei
- sitten kaffepaussille tyytyväisenä hyvin tehtyyn työhönsä
- älä ota vielä kaljaa eli nauti ensin työtäsi selvin päin
- sen jälkeen voit tehdä mitä lystää, kullakin on tapansa. Olkoon!
Jahha.
Oli meidän kunnan paskaputki-insinööri sitten näköjään väärässä kun nimenomaan kysyin että tarviiko viemärin tuuletusputkea eristää ullakolla. Ja vastaus oli ettei tarvi. No, ei siitä nyt isoa katastrofia ole tullut ja saan sen kyllä sinne ensitalveksi.
Meillä kaivettiin viemärit sepelipedin alle multiin. Sopivassa kohtaa nostettiin putkarin määräämässä kulmassa ylös siten että putken päät jäi sepelipedin yläpuolelle. Täryttää ei saanut putkien päältä. Ja mitä siihen täryttämiseen tulee niin kyllä meidän mestari käski jyräämään 5-6 krt ristiin joka kerroksen koko pedin alalta. Näin myös tehtiin.
Viemärit vedettiin hiekkatäytön yhteydessä n. puolivaiheessa täyttöä sinne sekaan. ja myös kylmävesiputket.
Mielestäni paskaputki-insinööri oli oikeassa.
Oli se kapillaarikerros seulottua luonnonsoraa tai sitten pestyä sepeliä, ei tiivistäminen vaikuta kapillaarisuuteen millään lailla. Kapillaarisuuteen vaikuttaa aineksen hienoainespitoisuus ei tiivistäminen.