Voimakas puun haju?

Minulla on vuoden, vanha pieni hirsimökki kesäkäytössä, rossipohjalla, höylähirrestä, n.20 m2. Tein siihen heti alkujaan pari ilmanvaihtoräppänää, mutta minua "häiritsee" voimakas puun haju sisällä. Lattia on lakattu, mutta seinille ja sisäkatolle en ole tehnyt yhtikäs mitään.

Mikä olisi viisain tapa yrittää päästä eroon tästä mäntypuun hajusta ? Vahaus ? Jos vahaan seinävahalla (esim. osmo tai amello) niin mistä tiedän ettei siellä sitten haise vaha ?

ps. haju ei juurikaan tunnut, jos pidän sähköisen puhaltimen käynnissä toisessä räppänässä. Eli koneellinen ilmanvaihto. (vanhalla tietokoneen jäähdytyspuhaltimella). 

Pitääkö seiniä ylipäätänsä käsitellä yhtään millään ?

Mikä on puun haju? Okei, tuore sahatavara taapelissa tuoksuu aika vahvasti mutta miellyttävästi. Mut kuiva puu on aikalailla hajutonta, oikeastaan täysin. Vai pihkako siellä tuoksuu, sitä ei vahat hillitse.



Luulen vahvasti, että hajun syytä joudut etsimään jostain muualta kuin puusta. Kun se terve kuiva puu ei tuoksu sitten niin yhtään miltään.

joo, aivan väärää terminologiaa, “puu ei haise”. -Puu, tässätapauksesa mänty on orgaaninen aine ja siitä haihtuu erinäisiä aineita joita puhekielessä voidaan sanoa “hajuiksi”. Nykyplantut kutsuvat nimittää VOC yhdisteiksi ? Googlaamalla löytyy tietoa.

Eli puu haisee tai tuoksuu jos se tuntuu paremmalta. Jotkut luulevat männystä haihtuvia hajuja jopa terveellisiksi. Toiset lisäävät jopa löylyveteen erilaisia kemikaalioita, että saisivat koivun haj… koivun VOC tuntuisen sisäilman löylyhuoneeseensä.




Laita tamppoonit sieraimiin suodattamaan hajuja. (Vitsivitsi)

Kyllä alkaa mennä vaikeaksi elämä, jos puusta vuosikymmenien aikana haihtuvat hiilivedyt häiritsevät noin. Ne kun ne kemikaliukset millä puuta käsitellään, voi halutessaan myös nimetä vaikka VOCeiksi tai miksi lystää. Mut hajuttomiahan eivät ole nekään.

Puhdasta puuta ei tarvitse suojata tuosta syystä siis millään. Mitään vaarallista siitä ei haihdu (toisin kuin monista aikojen saatossa kokeilluista materiaaleista). Jos kyse on hajuyliherkkyydestä, niin se on omanlaisensa ongelma. Kun täysin hajuttoman rakennusmateriaalin löytäminen on lopulta aikalailla vaikeaa.

Höh, sorry, luulin, että täältä saisi asiallisia vasauksia eikä pelkkää löpinää. loppu

tossa sulle vielä t kirjain, ettei tartte saada hepulia siitä

Jos on jotain kritisoitavaa, niin kohtuullista olisi myös kohdentaa se johonkin. Nyt noista purkauksista ei saa aiheuttajaa selville, joten olkoon.



Semmossi vastauksi ko kysymyksiki…

Mitä tein ?

-Vedin toissapäivänä seiniin ja kattoon Uulan Ilona dispersio"maalin". Nopea levittää ei valunut ja nyt parin päivän jälkeen mökki on hajuton. Ilona maalissa VOC pitoisuus on nolla, se ei sisällä muovia ja on hengittävä, rakennusmateriaalien päästöluokka M1, jne, jne . ps. Kannattaa maksaa hyvistä työvälineistä, itse ostin “ammattikäyttöön” tarkoitetun leveän pensselin, jossa on “taivutettu varsi” jo vuosia sitten.

Kerrotkos nyt sitten vielä, että mikä on se puhtaan käsittelemättömän puun VOC- pitoisuus?



Valitsemaasi maalia en siis mitenkään kyseenalaista, mutta jos sinulla on tuosta puuaineksesta jotain tuntemastani informaatiosta poikkeavaa tutkittua tietoa, niin jaathan sen muillekin.



Hajuja tai tuoksuja en ole kuivasta puuaineksesta vielä nenääni saanut.

VOC sinällään ei ole mitään! Jos aineesta todetaan joku päästö (esim (Pineeni tai vastaava) niin VOC on vain yleisnimitys haihtuvalle orgaaniselle yhdisteelle. Eli VOC on vain yleisnimitys näille päästöille…

Tuossa vaan edellä koitettiin luoda kovasti sellaista mielikuvaa, että kaikki hiilivety sinällään ja automaattisesti olisi vaarallista… Kas kun puun käyttöä pinnoissa ei vallan pyydetä kieltämään?



Vaan mitenkäs sitten tämä divetymonoksidi? Sehän on monivaarallinen aine, rakentamisessa eritoten aiheuttaa lukuisia ongelmia. Pitäisköhän tuon käyttöä oikein vakavissaan rajoittaa…

Pete hyvä ! Lue uudelleen ketjun aloitus ja yritä tajuta mitä siinä kysytään. Hain keskustelua ja kokemuksia, en minä ole puhunut mitään mäntypuun hajujen "vaarallisuudesta tms"

En vään välittänyt haistella sitä nukkuessani. Nyt asia on kondiksessa joten koettakaas nyt rauhoittua. Tässä iltalukemista:

EMISSIOT
Vastahöylätystä männystä haihtuu
paljon orgaanisia aineita (VOC, kuva 3).
Männyn ja kuusen terpeeniemissiot ovat
samanlaisia, pääosin alfapineeniä,
betapineeniä, 3-kareenia ja limoneenia.
Pieninä määrinä ne tuntuvat
miellyttävänä puuntuoksuna. Suurina
määrinä ne voivat aiheuttaa
hengityselinten ärsyyntymistä ja
ihoreaktioita.

Mulla noi aiheutti ärsyyntymistä tohon puunhajuun. Ihan samanlaista tunnetta kun lukis jonkun ikuisen inttäjän höpinöitä... 

No kun ei kelvanneet vastaukset siihen mitä kysyttiin, antoi se aihetta miettiä, mitä muuta on kysymyksen takana. Ei sen kummempaa. Vastaus vastaukseen oli sitten jotain, mistä ei saanut selvää, mihin se oli kohdennettu. Luehan itsekin ne omat kirjoituksesi, niin saattaa asia avautua.



Viittasin myös hajuyliherkkyyteen tai vastaavaan, ja toin esille sensuuntaisenkin ongelman, mutta vastineeksi tuli jotain käsittämätöntä.



Semmossi vastauksi ko kysymyksiki, pruukatan sanno…