Vuolukivi/Kerma/Tiileri

…näitä nyt pähkäilen uuden hirsimökin lämmönlähteeksi. Lattiapintaa on n. 65 neliötä ja yhdessä tasossa. Mökki on ajoittain talvikäytössä viikon verran per kuukausi. Peruslämpö ei käytössä. Noihin talvikäynteihin toivoisin ns nopeasti lämpiävän uunin. Aikaahan on polttaa puita aamuin ja illoin.
Joku väitti vuolukiven kestävän täyttä lämmittämistä pakkaslämpötilasta alkaen. Toinen sanoi tietävänsä uunin pintakaakeleiden irtoavan äkillisessä lämmittämisessä. Ja kolmas esitti arvelunsa tiiliuunin olevan herkän halkeamille.
Mitenkähän pitänee paikkansa se tieto, että vuolukiviuunissa saa pintalämpötilan nousemaan nopeammin kuin noissa muissa vaihtoehdoissa? 

Ei se lämpö nouse vuolukiviuunissa nopeasti, kun niissä on kaksoisvaippa ja yleensä lisäksi eristystä. Vanhan ajan kamiina (porin matti) on nopein, mutta ei varaa lämpöä ja on todella saastuttava/nokeava, koska lämpöä säädetään tuloilmaa kuristamalla.

Yhtäkkiä ehdottaisin vanhan ajan pönttöuunia, jota muuten tehdään vielä. Siinäkään ei ole erillistä hiiliarinaa, joten parempia ratkaisuja varmasti löytynee?

Jonkin sortin terässydämmellä varustettu kiertoilmatakka lienee nopein. Eli olkoon pinta vaikka tiiltä, mutta sydän “peltiä” ja rakenne sellainen, että ilma kiertää tuplapeltien välissä. Mutta eipä sitten varaa, antaa lämpöä suurinpiirtein niin kauan kuin on tultakin. Rakenteesta riippuen, sen voi tehdä niinkin, että jossain määrin varaa kuoreen.