Yläkerran wc:n oven leveys

Onko kenelläkään varmaa tietoa kuinka leveä yläkerran wc:n oven pitää olla?

Alakerrassa on 9x21 ovi ja siellä on myös yksi makuuhuone niin pitääkö kaikki wc:t varustaa isoilla ovilla?

Jos uudisrakennuksesta kyse, löytyy tieto pohjapiirrustuksesta. Jos vanha rakennus, laita semmoinen kuin oli edellinenkin. Täällä päijäthämeessä vaativat uusiin taloihin vapaa kulkuaukko yli 800, joten itsekin joudun varustamaan muutaman 900:n oven erikoissaranoin(mh:t, takkahuone), kun aukeavat seinää vasten. Ainut 800 ovi on meillä vaatehuoneeseen.

Kannattaa laittaa piirrustusten mukaan ne ovet niin ei tarvi sitten lopputarkastusvaiheessa leventää oviaukkoja. Käsittääkseni tästä on jo muutama ennakkotapaus olemassa. Meille tuli myös saunaan 90-ovi je siinä se isolle vasta näyttää.

Se iso ovi ei pelkästään riitä.



Pitää myös päästä sillä rullatuolilla pyörähtämään siellä vessassa. Niin pilkun nussimista tää nykyään on…



Se kyllä riittää että ydessä vessassa on se 90 ovi mutta täytyy varmistua myös siitä että vapaa tila wc:n keskellä on riittävä jotta sillä pyörätuolilla pääsee ympäri koska (kaikki sympatia vammaisille , en minä heitä tässä soimaa vaan älyttömiä määräyksiä) se rullatuolin käyttäjä ei osaa mennä ulos ja kääntää sitä vehjettä siinä ulkopuolella…



Eli vapaa tila seinästä seinään on minullakin hukassa eli jos joku tietäisi niin voisi ystävällisesti kertoa…!

Kai joku nyt tietää missä tämä vaatimus on esitetty niin vois itse lukea.

Hae Googlella suomen rakentamismääräyskokoelma ja sieltä sitä löytyy tietoa.

“3.3.1 Määräys

Huoneiston ulko-ovelta asuinhuoneisiin ja muihin asumista palveleviin välttämättömiin tiloihin johtavien ovien

ja kulkuaukkojen vapaan leveyden tulee olla vähintään 800 mm. Sama koskee rakennuksessa ja piha-alueella

asumista palveleviin välttämättömiin tiloihin johtavia ovia ja kulkuaukkoja.”



“Asuinhuoneistossa wc- pesutila soveltuu pyörätuoli- ja rollaattorikäyttöön esimerkiksi silloin, kun tilaan sijoitetaan pesuallas ja wc- istuin siten, että wc- istuimen toiselle puolel-le jää 800 mm vapaa tila, johon voi sijoittaa suihkun ilman suihkuallasta; ja wc-isuimen, pesualtaan ja muiden kalusteiden eteen jää ainakin pyörätuolin kääntymisympyrän mi-toittama vapaa tila.”



“Kulkuväylillä kääntymistilaa ja tiloissa liik-kumista mitoittaa sekä ulko- että sisäkäyt-töön soveltuvan pyörätuolin pyörähdysympy-rä, jonka halkaisija on 1500. Asuinhuoneis-tossa voi käyttää myös vähimmäismittaa 1300 mm.”



Eli minimi vessan koko on 1800*2000. 3,6 m2 vessa…



Yläkertaan ei ilmeisesti tarvitse tehdä samanlaista kun ei ole hissiä.



Jatkan kysymällä:

Riittääkö jos kylpyhuoneeseen laittaa varauksen pöntölle kun siellä olisi tilaa?

Siis riittääkö varaus vai pitääkö se olla valmiskin?


Kysyin elien meidän kaupungin rakennusviranomaiselta juuri tätä vessan sisätilan suuruutta niin vastaus oli se että periaatteessa täytyy pyörätuolin mahtua kääntymään ympäri eli vapaa tila oltava n. 120 cm x 120 cm. Sanoin että mitäs nyt kun meillä on 117 x 115 niin sanottiin että menee kyllä läpi. Meillä siis kaapit vähentävät tuota tilaa jotka voi poistaa tarvittaessa jolloin tilaa tulee kyllä riittävästi.

Oven koko on se josta pitävät kiinni sen vuoksi jos käy huonosti ja joutuu tuoliin niin rakenteita ei tarvitse enää muuttaa vaan wc:n kalusteita ainoastaan tässä meidän tapauksessa. Kyseessä siis uudisrakennus.



Toinen huvittava juttu oli se kun saunaankin vaadittiin se 9 räppänä ja meillä ei edes pääse p-tuolilla lähellekkään saunaa rappusten takia. Mutta tässäkin oli kyse siitä ettei rakenteita tarvitse muuttaa vaan asentaa hissi/ramppi portaisiin tarvittaessa.



Nää natsisäännöt koskee uudisrakennuksia eli ei vanhan talon 7 ovea tarvii alkaa ruveta vääntämään 9:ksi vaikka muuta vessaa ei oliskaan.

Näitten kanssa saa olla helvetin tarkkana kun itte tekee pitkästä. Eikä kaikkee voikkaan tietää.

Onneksi meillä kaikilla kuitenkin on kunnan/kaupungin hyväksymät kuvat. Kyllä päitä putoilee jossain jos lopputarkastuksessa tullaan sanomaat että tuossa tilassa ei pyörätuoli pyörähdä.

Meillä suunnitteluvaiheessa surennettiin alakerran vessaa alkuperäisestä siten, että halkaisijältaan 1300mm ympyrän kokoinen vapaa tila mahtuu sinne. Ja ovi tietenkin ysisatanen.

 

 

Vallitseva käytäntö tuntuu riippuvan aika paljon paikallisesta viranomaisesta. Itse kun kysyin viranomaisen kantaa saunan ja alakerran WC:en oviaukkojen kokoon, vastaus oli, että heille on aivan sama, onko ovi 8 vai 9 kokoinen.

Vanhahkoon ketjuun palatakseni.

Tuolta ymparisto.fi sivuilta kun lukee niin ei siellä määrätä mitään tiettyä pyörähdystilaa tms., ainoastaan on ohje, että pyörähdystila WC:ssä voisi olla vaikka 1500mm.

Taitaa käytännössä olla niin että rakennusvalvoja lukee sitä tekstiä niinkuin itse haluaa ja jos on sitä mieltä että siellä pitää olla vaikka 1,5 metriä tilaa niin sitten pitää olla. Mutta jos mitään ei määrätä niin vastoin lakia ei silloin voi toimia?!?

Jostain luin että jos voi osoittaa että vessan yksi seinä on helposti purettavissa ja siirrettävissä niin jollakin paikka kunnalla sekin toimii, on se hienoa kun on tarkat lait mitä kaikki noudattaa...

Oven vapaa-aukon säännökset (min. 800 mm) asumista palveleviin välttämättömiin asuintiloihin ymmärtää, mutta se, että saunakin lasketaan näihin tiloihin menee yli “hilseen” jo pelkästään siitä syystä, että sauna ei ole huoneistossa edes välttämätön (“pakollinen”). Lienee säännösten laatijan “lipsahdus”, että sauna luetaan asumista palvelemiin välttämättömiin tiloihin. Joissain kunnissa osataan po. tilanteessa onneksi käyttää “maalaisjärkeäkin”.

Meille rakennusvalvonta viranomainen kommentoi wc:een ja saunan 10-ovea: täyttää määräykset hyvin, mutta meille riittää 9-ovikin. Mutta ei 8-ovi. Wc:een piti hänen mukaansa olla vähintään 1,4m leveä.

Meillä saunan oveksi kävi 8-ovi, kunhan siinä oli “9-oven varaus”. Käytännössä rälläkkä siis laulaa kaakeloinnin osalta, jos ovea tarvitsee muuttaa tarpeen vaatiessa. Tyhmintä oli, että kavennus piti tehdä “helposti purettavaksi” eli runko puusta. Jälkeenpäin ajatellen olisi pitänyt tehdä sekin kohta kahitiilestä ja sitten selitellä rakennusviranomaiselle että se on helposti rälläkällä purettavissa. Ehkä sitten ensi kerralla…

"... sauna ei ole huoneistossa edes välttämätön ("pakollinen"). Lienee säännösten laatijan "lipsahdus", että sauna luetaan asumista palvelemiin välttämättömiin tiloihin."

Byrokraattien tulkinta on silloin, kun sauna tehdään, niin se "sauna luetaan asumista palvelemiin välttämättömiin tiloihin."

Tehtiin saunaa tai ei, niin ei se muuta peruslähtökohtaa; sauna ei ole mielestäni asumista palveleva välttämätön tila

toi ysin ovi saunassa on kyllä edesvastuutonta. Vastaako raknnusvalvonta tai ohjeen laatija seuraamuksista, jos joku menee pyörätuolilla saunaan?

vähän sama, kuin tuuletusikkuna saunassa. Sitä ei kukaan saunomisen jälkeen avaa. Yrittää voi.

"... sauna ei ole mielestäni asumista palveleva välttämätön tila "

Saahan Sinulla olla se mielipide, mutta se rakennusvalvonta on ilmeisesti aivan toinen instanssi kuin Sinun mielipiteesi.

"toi ysin ovi saunassa on kyllä edesvastuutonta. Vastaako raknnusvalvonta tai ohjeen laatija seuraamuksista, jos joku menee pyörätuolilla saunaan? "

Ei ole mitenkään edesvastuutonta ja rakennusvalvontahan ja ohjeen laatijahan eivät vastaa mistään. Onpahan monen monta kertaa nähty ja oltu jopa (juttu)kaverina saunassa pyörätuolilaisella.

Näkisittepä kuinka helposti pyörätuolin käyttäjällä käyttää se saunassa käynti ja aivan lauteilla asti. Eipähän tarvi ketään kaveriakaan, vaan päin vastoin näppärä homma, kun sen osaa ja pääsee pyörätuolilla saunan puolelle.
Toisaalta se olisi edesvastuutonta, jos ei olisi sitä ysiovea (alkujaankaan). Että silleen.