Autotalli oli homeessa riittääkö?

Tervehdys,

Viime talvena kertyi kosteutta kipsilevyjen pintaan autotallissa jossa on painovoimanen ilmanvaihto pelkästään poistoilmalla. Vesi jäi seisomaan lattialle ja kuivui hitaasti. Kosteutta oli tallissa pahimmillaan niin, että lasia pitkin valui vettä kuin kosteassa saunassa/kylpyhuoneessa konsanaan. Tallissa on tuplakipsilevyt. Leikkasin koepalan seinästä ja hometta näyttää olevan vain päälimmäisessä kipsilevyssä ja avain pinnassa johtuen huonosta ilmanvaihdosta. Tarkistettu, että ei ole noussut kapilaarisesti sokkelista. Alla kuvia minkä näköinen talli oli keväällä.

kuvakuva

 

kuva

Aluksi oli suunnitelmissa vaihtaa nuo homehtuneet levyt mutta siinä olisi aikamoinen työmaa. Kokeilin piruttani homepesua ja tulos on tälläinen pesun jälkeen.

kuvakuva

Kysymys kuuluukin, että piisaako tuo tuollaisenaan ja nyt vaan ilmanvaihto kuntoon. Tarkoituksena tehdä tallin toiseenpäähän alas tuloilmallekin reikä ja mahdollisesti pistää vielä poistoilmakanavaan tuuletin joka pyörii esim 3h. siitä kun tallin ovi menee kiinni tai joku muu viritys minkä perusteella pyörii.

Terveisin, Atk-insinööri

No jopas on paikat kunnossa.

Kaikki pintaverhoilut uusittava. Sitten tietenkin IV- tehtävä niin, että kosteus menee ulos, eikä jää talliin sisälle. Lämmitystä talliin…

Eli tuo homepesu ei ole riittävä vaikka homeet noin silmämääräisesti kyllä hävisivät kaikki? Keväällä myös pintakosteus kipsilevystä otettu ja oli aivan kuiva. Onko järkeä vaihtaa kaikki pintamateriaalit koska hometta ei ollut tullut kuin n. 40cm korkeudelle pahimmissa kohdissa ja suurin osa vain n. 15cm alareunasta? Tarkoitat siis, että puhtaatkin sivut missä hometta ei ole (tallinpääty, katto) pitäisi vaihtaa? Materiaalithan tuohon ei maksa mitään, mutta työtä kyllä riittää senkin edestä kun purattaa tallinoven jne…

Ensinnäkin homepesu ei poista vaurion syntytapaa se uusiutuu jos olosuhteet eivät muutu. Myrkyt ovat vaarallisesmpia ihmisille kuin homeille. Voithan sinä jättää vaikka kaikki entiselleen, mutta pääsääntö on näissä korjauksissa vaurioituneiden rakenneosien poistaminen ja uusiminen.

Ja toiseksi, poistit homeen vain pinnasta. Lisäksi jotkin homepesuaineet toimivat ravintona homeelle. Pääset aika helpolla, jos kyse on vain kipsilevyistä.

Ja minkä ihmeen takia sitä kipsiä alunpitäenkään työnnetään lämmittämättömien ja huonosti tuuletettujen ulkorakenteiden seiniin, ja sitten valitetaan että kun homentuu....; ei ole ensimmäinen kerta ! Repii vaan nyt ne kipsit sovinnolla pois ja pistää sinne semmosta levyä joka kestää vähän olosuhteitakin...!

Mitä! Ruosu, BT ja Chilina kaikki samaa mieltä!



…mutta joo, kipsilevy tosiaan on oiva kotikasvattamo homeelle.

Tästä kipsilevy asiasta olen samaa mieltä, miksi edellinen omistaja aikoinaan on sitä käyttänyt ja jättänyt ilmanvaihdonkin puutteelliseksi. Ei kuulemma ollut autoa koskaan tallissa pitänytkään ja ollut enemmänkin varastona. Tallissa on kyllä patteri ja oli ympäri talven n. 10c. Lähinnä tuo kysymykseni nyt liittyikin siihen, että teenkö työtä jolla on tarkoitus? Vähintään viikon urakka purkaa kaikki kipsit / tallin-ovi, kasaaminen uudelleen vain sen takia, että hometta on ollut päällimäisessä kipsilevyssä koko pinta-alasta 5% ja sekin aivan pinnassa niinkuin kuvasta 2. olevasta koepalasta näkyy. Home pesu vei mukanaan vähän maalia homeen mukana seinästä ja niinkuin alimmista kuvista näkyy, pinnalla ei enää ole hometta. Urakoitsija on ensiviikolla tulossa asentamaan tuloilmaventtiilin ja kosteusanturilla pyörivän tuulettimen poistokanavaan. Ilmoitanko hänelle, että urakka laajenee ja joudumme levyttämään koko tallin uudestaan? Selvennykseksi vielä kuviin, että kuva 1. ja 5. ovat samasta kohdasta niinkuin myös 3. ja 4.

No onhan tuo nyt sinänsä jo paremman näköinen kuin “entisen miehen” makuuhuoneen nurkka…! Autotallista kun on puhe, niin voisi ehkä vähän joustaakkin…;voisi nyt kumminkin vaihtaa nuo “saastuneet” levyt! Koska kyse on vasta viime talvena ilmenneestä ongelmasta, niin voipi olla että tuolla ajatellulla tuuletuksen parannuksella olosuhteet muuttuvat sen verran paremmiksi että ongelma häviää, ainakin näkyvistä…! Kannattaisi

myös vakavasti harkita vaikkapa siirrettävän kosteudenpoistajan hankintaa; se on hyvä apuri märän bemarin kuivatuksessa ; ja monessa muussakin hommassa, jos on muitakin vehkeitä :veneitä, asuntovaunuja j.n.e…! Sementtipohjaista levyä tuon kipsin sijaan, jos varman päälle…! Niitä muita seiniä voi sitten pikkuhiljaa…!!!

Riippuu nyt täysin sinusta itsestäsi mitä teet. Mutta puolitiehen jätetyt korjaukset aiheuttaa tuplasti enemmän vaivaa kun tehdä kerralla kaikki kuntoon, kun kyse on vain kipsilevyistä. Voithan toki jättää myös tekemättä. Mutta vaikka tila pysyisi vastaisuudessa kuivana, niin pelkällä pesulla et ole saanut hometta (tai sientä) pois. Sen itiöitä on myös terveessä materiaalissa ja muistutettakoon että tälläiset kuivat itiöt aiheuttavat isomman terveysriskin kuin kosteat elävät kasvustot. Tästä syystä kehoitetaan poistamaan myös hieman tervettä materiaalia vaurioituneen lisäksi. Se ei ole turhaa työtä, paitsi siinä tapauksessa jos itse ongelma ei ole hallinnassa. Sinulla vaikuttaa olevan jo sen suhteen asiat hallussa.

No voi riivatun riivattu…! Eikös sen rungon nyt kumminkin voisi jättää…???

Hyvällä tuurilla! (mikä toi runkojuttu edes on, joku insideläppä?!)



No, vitsailut sikseen. Ei se nyt kesää pilaa jos yhet levyt vaihtaa.

Jes! Peukutin omaa kommenttiani! :smiley: Damn.



Niin sitä vaan että en itekkään hötkyilis turhia koska kyse ei ole asuintiloista. Että tosiaankin tuo vaurioituneiden levyjen vaihto kuullostaa realistiselta. En tiedä tästä rakennuksesta, mutta eräässä toisessa tapauksessa okt-talon kylkeen rakennettu talli pöllytti homeitiöitä ilmanvaihdon mukana asuntoon.

Ja se auto, joka tuolla on majaillut talven, äkkiä myyntiin, pohja on kohta aika hapan…

Autoa ei kannata pitää talvella lämpimässä tallissa jos on jokapäiväisessä ajossa, mätänee varmasti ja tallikin näyttää saavan mätänemisestä osansa. Autoa ei myöskään kannata kuivattaa tallissa pesun jälkeen, tätä tarkoitusta palvelee isojen kauppakeskusten puolilämpimät pysäköintitilat paremmin.

Levyt joista on pinta rikki kannattaa vaihtaa, muiden antaisin suosiolla olla. Säästyneillä rahoilla voi alkaa suunnittelemaan autokatosta, jolla saa tallin mukavuuden ilman kosteusongelmia.

Kun on homeelle alttiit olosuhteet eli pääsääntöiseti sopiva lämpö, kosteus ja tietenkin pihiys/osaamattomuus/terve ajattelu, niin kaikki materiaalit homehtuvat ainakin pinnaltaan jopa kulta/timanttikin saatikka sitten köyhemmänkin pinnat ja aineet.

Ohessa vielä vähän ihmeteltävää noista jesuiitoista.

"Kun raha jesuiitan kirstuun kilahtaa, niin home pois vilahtaa!" Hohhoijaa!

www.Rakennuslehti.fi saattaa löytyä nettiosaavalle ko. artikkeli ja tietysti muutakin.kuva

Tervehdys,

Oli pakko palata tähän vanhaan aiheeseen kun jotain spammia sähköpostiin oli tullut tästä ketjusta. Mainittakoon, että home pesu toimi. Talliin puhkottiin tulo ilmalle pari aukkoa ja asennettu poisto ilmapuhallin. Sama auto on vieläkin tallissa ollut nämä vetiset talvet mutta en kyllä ruostetta ole löytänyt mistään ja leimasta meni läpi että nasahti 2pv sitten. Ikää autolla jo kuitenkin 10v. Taitaa olla legendaa nämä autot ruostuvat tallissa puheet tai sitten on sattunut omalle kohdalle hyvin sinkityt korit. Ilmanvaihto kun on saatu kuntoon niin on tallikin pysynyt kunnossa. Ihmisten ehkä kannattaisi pohtia aina noita remonttien tarvetta ja kartoittaa mistä tilasta on kyse ja mitä siihen on järkevää tehdä. Vai olisko nyt kesään tullen kuitenki revittävät levyt irti seinästä ja laitettava kaikki tiptop? :)

On olemassa homeen- ja lahonpoistoaineita jotka toimivat; ne eivät kuitenkaan ole jokapojan saatavilla, ja niitä käytetään vain erikoistapauksissa. Paras tapa on aina poistaa saastunut materiaali mahdollisuuksien mukaan. En usko että homepesu on tässä tapauksessa toiminut, erittäin suurella todennäköisyydellä hometta on hirvittävästi jäljellä, mutta koska olosuhteet ovat näköjään tulleet sille vähän epäedullisemmaksi niin...! Pintapesulla ei onnistu ei, mutta kun on autotallista kyse niin olkoon. Paras keino homeen torjuntaan on tulet nurkaan alle..., Ja sitten vielä että nykyajan tiesuola "toimii" vielä tuolla -10 asteen paikkeilla; mutta jos on kalvanoitu bemari niin mitäs siitä!

Ja mitä otsooniin tulee, niin opiskelkaapa lisää...! Onko enempi hyötyä vai haittaa...?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"On olemassa homeen- ja lahonpoistoaineita jotka toimivat; ne eivät kuitenkaan ole jokapojan saatavilla, ja niitä käytetään vain erikoistapauksissa." kuten Ylivieskassa ja muuallakin. Niin ja tietenkin pappi/imaami, joka ei tietenkään koske siihen galvanoituun pemariin.

Mistähän tässä keskustelussa on oikein kyse?