Kiitos vastaajille,osa huolista helpotti, osa syveni. Sain asiantuntijapalstalta tiedon, että aikaisemmat tuon ajan (1970-1980) asuntojen väliset lämpöputket ovat terästä, jotka on lämpöeristetty (teräs ei ainakaan ruostu) Kaukolämpökeskusten käyttövedenlämpö on max. +115C, Meidän kaupungissa nettitietojen mukaan +120C. Uudet muoviputket kestävät +90C ? Eli huolet lisääntyivät, käyttölämpöä on ilmeisesti laskettava kovilla pakkasilla.(voiko näin tehdä?) Voiko putket sulaa? Asiantuntijoiden mukaan lämpökatkot asennusvaiheessa eivät ole kuin parin tunnin luokkaa, joten yksi huoli väheni. Työstä päätti hallituksen puheenjohtaja lähes yksin, eikä asiaa esitelty riittävästi yhtiökokouksessa. Hän on kyllä teknisen alan ammattilainen, mutta aivan eri sektorilta ja erityisalalta. Pumpun mahdollisest kestävyydestä tai äänestä sen verran, että eräs talon asukas on tarjonnut tuntemansa, , tietämänsä tai mahdollisesti oman työpaikkansa pumppuja, jos lämmönjakokeskuksen pumppu hajoaa esim. lämpösäätöjen ja patteriventtiilien vaihdon jälkeen ja tietääkseni näin tapahtuikin, eli ainakin yksi pumppu on uusi. Juuri hänen asunnossa on lämpö hyvin alhainen. En tiedä hänen ammattiaan asemaansa. tai koulutustaan ko. firmassa. Jos vielä saisi lausuntoja tai kokemuksia ko. muoviputken kestävyydestä. Pelkään, että nyt vedetäänkin paremmat (alkuperäiset vanhat) pois ja lisätään meidän taloyhtiön olosuhteisiin ja käyttötarkoitukseen huonommat tilalle. Toivottavasti aiheeton. Tein (anteeksi) uuden aloituksen, jotta faktat tulisivat esille.
Jos yhtiökokous on asian päättänyt, ei sitä voi muuttaa muuta kuin kutsumalla koolle ylimääräisen yhtiökokouksen (tarvitaan 10% taloyhtiön äänistä tähän) tai sitten jos asia muuten vain pitkittyy ja mutkistuu niin että päätöstä ei saada toimeenpannuksi ennen yhtiökokousta, niin uusi yhtiökokous voi muuttaa aiemmin tehtyä päätöstä. "Mutkistuminen" voi johtua siitä että hallitus on saanut uutta tietoa mikä edellyttää lisäselvityksiä. Mutta jos on ehditty allekirjoittaa urakkasopimus asia hankalampi, koska sopimus pitää purkaa.
Jos fakta on että muoviputki kestää 90 astetta ja asiantuntija toteuttaa putkivalinnan kohteessa jossa lämpötila on 115 astetta, niin voisi kuvitella että joutuu korvaamaan vahingon. Jos taas käyttölämpöä lasketaan 90 asteeseen, pitää tuon asiantuntijan osata laskea riittääkö lämpö ko. asuntoon ja vastata siinä tapauksessa että korjauksesta tulee susi.
"Työstä päätti hallituksen puheenjohtaja lähes yksin, eikä asiaa esitelty riittävästi yhtiökokouksessa."
Ilmeisesti hallitus päätti yhdessä esittää korjausta ja yhtiökokous enemmistöpäätöksellä hyväksyi suunnitelman. Ja varmaan tuo korjausesitys oli yhtiökokouksen esityslistassakin.
Eihän patteriverkostoon koskaan lasketa 90 asteista vettä, kiertovesi on vanhoissakin rakennuksissa kovimmillakin pakkasilla korkeintaan 75 astetta, uudemmissa reilusti alle, kaukolämmön 120 asteinen vesi tulee vain lämmönvaihtimellle asti lämmönjakohuoneeseen.
Meillä yhtiössä olut muoviset lämpökanaalit pihaan upotettuna jo vuodesta 84 asti, eikä niissä ole ollut mitään ongelmia, vaikka sen aikaiset putket eivät olleet vielä happidiffuusiosuojatut.
. Nuku yösi rauhassa, ei mitään hätää.
Onko teillä käytössä ko. kunnan kaukolämpö, joka ilmoittaa maksimilämmöksi sen +120C. Muoviputken kohdalla ilmoitetaan maksimilämmön kestävyydeksi tilapäisesti +95C ja jatkuvana +80C. Vakuutus ei ainakaan ehkä sitten korvaa, jos käyttölämpö ylittyy. En tiedä aiotaanko kaukolämpöverkosta lämmönjakokeskukselle tuleva putkikin uusia samalla systeemillä. Se tuskin kestää ainakaan ? Meillä kutsuttiin jo ko. päätöstä varten ylimääräinen yhtiökokous koolle ja valmisteluaikaa ei ollut juuri lainkaan( koolle kutsuminen oli alle 14 päivää) Käytännössä meillä hallituksen puheenjohtaja tekee kaikki päätökset. Toivon, että asiaa harkitaan vielä.Urakkasopimus tehtäneen näinä päivinä. NUkkuisin mielelläni rauhassa, mutta jos sitä käyttölämpöä alennetaan, miten lämpö riittää kovilla pakkasilla ja se tuloputki.(Nukun erittäin huonosti kylmässä). asiantuntijapalstalla pidettiin parhaana ratkaisuna metalliputket (tietysti myös kai kalleimmat). En tiedä valitun työn suorittajafirman kykyä käyttää eri materiaalia, tarjous oli edullisin ja työn valvoja eri firmasta.
Meillä on käytössä öljylämmitys ja kattilan veden lämpötila on 85 astetta, kuten aikaisemmin kirjoitin, patteriverkostoon ei lasketa koskaan yli 75 asteista vettä, meillä maksimi on säädetty 70 asteeseen ja se on riittänyt hyvin kovimmillakin pakkasilla.
Teillä on kaukolämmössä lämmönvaihdin ja varmaan jonkinlainen kiertoveden lämmönsäädin, joko automaattinen tai manuaalinen, joka pitää kiertoveden lämpötilan kohtuullisena, minä en olisi teinä huolissani muoviputkien kestävyydestä.
Kuten jo aikaisemmin olen tuonut esiin, ei lähtevän veden lämpö vaikuta siihen lämmön jakautumiseen niinkään, kuin riittävä lämmönsiirtokapasiteetti eli virtausmäärä. Onhan jo energiataloudellisestikin älytöntä ajaa sitä siirtolinjojen max. 120 asteista vettä huonolla kierrolla taloyhtiön linjoihin suoraan. Varmastikin se suntataan muoviputken edellyttämiin lämpöihin siellä entisessä pannuhuoneessa, jos ei niin suunnittelun virhe. Lähtevän lämpö tosiaan maksimissaan sen 75-80 ja kunnolla mitoitetut linjat riittävine kiertovesipumppuineen. Huono virtaus kompensoituna ylikuumalla lähetyslämmöllä juuri aiheuttaa nuo epätasaiset lämmöt.
Jos taloyhtiössänne toteutukset hoidetaan noin, kun annat ymmärtää, enpä kyllä uskaltaisi antaa kenellekään sitä rautaputkiurakkaakaan.
Ylimääräisessa yhtiökokouksessa päätettiin ainoastaan hallituksen ehdotuksen hyväksymisestä eli hallitus oli tehnyt putkien vaihdosta päätöksen itsenäisesti ja valinnut jo urakoitsijankin. Lisäksi päätettiin siitä otetaanko lainkaan yhtiölainaa vai maksaako kaikki oman osuutensa heti pois tai omalla lainalla. Vasta yhtiökoouksessa selvisi, kenet hallitus oli valinut työn suorittajaksi ja materiaalit vasta kyselemällä ja toteutuksen ajankohta. Ei meillä ole oikein vielä uusi yhtiölaki informointivelvollisuuksineen sisäistetty. Uskon, että taloille menevä lämpö voidaan säätää alemmaksi,mutta en itä etteikä ko. lämmön lasku vaikuta pakkasilla heikentävästi. Entä kaukolämpökeskuksesta lämmönjakokeskukseen tuleva putki? Vastaako siitä kaukolämpökeskus vai taloyhtiöt. Sehän ei ainkaan voi olla kaiketi muovia
Lisäys vielä ja anteeksi kirjoitusvirheet, netissä tietokoneeni pudottelee kirjaimia pois(wordissä onneks toimii) Meillä ne patteriventtiilit vaihdettin pari vuotta sitten (termostaatit) ja tehtiin tarktat lämpömittaukset ja säädöt, ne ilmeisesti säätöjen osalta vesittyy eli menee hukkaan. Etenkin jos ja kun tulolämpöä on lskettava. Toivottavasti ei tule uusi valitusaalto, yhden asunnon sijaan lähes 40.
Kaukolämmön jakeluputkenhan ei pitäisi kuulua tähän mitenkään. Vai onko sitäkin joku muoviksi vaihtamassa.
Jos et usko sitä, että kierron kapasiteetti vaikuttaa enemmän kuin lähtevän veden lämpö, niin ole hyvä. Alkaa vaan tuntumaan, että haet täältä vain vahvistusta jollekin missiolle, ja “väärät” vastaukset eivät kelpaa. Senverran määrätietoisesti tietynlaiset ohjeet sivuutetaan.
En kyllä helpolla usko, että taloyhtiön sisäiseen kiertoon syötettäisiin jotain 90+ lämpöä. Jos näin on, niin turha surra noiden mittausten ja säätöjen uusimista. Kierto kokonaisuutena kuntoon ja sitten säädöt kohdalleen.
Aloitusviestiin vielä sen verran, että sanotaan niitä putkia sitten rauta- tai teräsputkiksi, niin ruostumattomia ne eivät missään tapauksessa ole.
Ja jos mun jutuissa on kirjoitusvirheitä, niin minä teen ne itse.
Anteeksi nyt se epäilyni, en nyt tarkoittanut ihan niinkään, jos virtaama on täysin tukossa varmasti vaikuttaa enemmän. Vaikea vaikutuksia on vertailla kun ovat eri mittayksikössä, mutta jos lähetät +50C vettä tai +80C , varmasti ero tuntuu myös asukkailla. Liian kuuman veden käyttö ei selitä sitä että yhden talon viimeisen asunnon yksi huone on kylmä. Asun melko etelässä, mutta viime talvena oli pitkään yli -20C pakkasia, jolloin ehkä veden lämpö putkissa oli korke. Ei patterit yleensä kovin kuumat ole, vaan tasaista lämpöä on käytetty.
Asiantuntijapalstalla vastattiin minulle , että tuon ajan putket ovat ruostumatonta terästä. Ko. materiaalia ovat myös uudet lämpöeristetyt putket kuten casaflex.
Yritin ottaa selvää niistä kaukolämpökeskuksen tulo- eli talojohdoista
ja vastuusta. Hinnat ym. vaihtelee kunnittain ja liittyessä kaukolämpöfirma hoitaa tulojohdon ja taloyhtiö kaivuun ja maksaa johdon sen pituuden mukaan ja vastuu alkaa ja päättyy ensimmäiselle venttiilille. Kuka sitten vastaa huollosta ja putken vaihdosta sitä tietoa en löytänyt.
(Kirjoitan työkseni ja liikaa ja olen oppinut painamaan kevyesti, joka painallus ei riitä netissä jostain syystä uudella kannettavalla koneellani. Osaan kyllä itsekkin kirjoittaa väärin, mutta vähän harvemmin, tämä alkaa joskus käydä hermoille korjata joka sanaa.)
Jk. En todellakaan etsi vahvistusta tietylle “missiolle”, vaan totuutta. Tilanne on kokonaisuutena vakavampi kuin tällä palstalla voi tuoda esiin ja paljon edeltäviä tapahtumia. Alan ammattilainen en ole, mutta vanhan entisen koulutuksen päälle vielä oppimis- ja ymmärryskykyinen.LVIS-suunnittelutoimistossakin olen joskus työtä tehnyt.
"Ylimääräisessa yhtiökokouksessa päätettiin ainoastaan hallituksen ehdotuksen hyväksymisestä eli hallitus oli tehnyt putkien vaihdosta päätöksen itsenäisesti ja valinnut jo urakoitsijankin."
Tuossa ei kai ole mitään virhettä. Näin asiat etenevät taloyhtiössä. Tehtyä päätöstä osakas voi moittia 3 kuukauden kuluessa nostamalla kanne käräjäoikeudessa.
Syynä valitukseen voi olla esim. se että hankkeen kustannusarviota ei ole esitetty. Tässä ei esim. ole korjauksen hintaa tuotu esille. Onko varattu tietty summa vai onko hallitukselle myönnetty "avoin piikki"? On eri asia maksaako korjaus 2000 euroa vai 20 000 euroa? Voin kuvitella että jälkimmäinen on melko lähellä.
Käräjäoikeuteen ei ehkä kannata mennä, mutta tuo asian "mutkistaminen" seuraavan yhtiökokouksen päätettäväksi voi olla mahdollista, mikäli hankkeen toteuttamisessa on menetelty asiantuntemattomasti ja osakkaille koituisi siitä turhaa rahanmenoa. Viisas hallitus ymmärtää perääntyä, jos tilanne sitä vaatii.
Rivienvälistä luettuna kysyjä on yhtiön hallituksen entinen jäsen…
Kyllä asukkaiden päätettäväksi pitäisi antaa eri firmojen tarjousehdotukset ja erilaset työn suorittamistavat ja materiaalit arvioitavaksi. (jotenkin näin tehtiin ainakin oviremonttien ja julkisivuremonttien kohdalla)Taloyhtiön asukkaiden vaihtuvuus on ollut yli 50% viimeisen 3-4 vuoden aikana, samoin hallituksen, joten mitään asiantuntevuutta ei hallitus varsinisesti edusta , eikä asukkaat tunne toisiaan eikä mahdollisia taloyhtiön sisällä piileviä tietotaitoja.(jos niitä on). Oikeusriidat maksavat vielä enemmän, mutta itse toivon ja uskon koulutettavuuten. Asiaan ei ollut mahdollista kenenkään perehtyä etukäteen. Edellisssä yhtiökokouksessa annettiin ymmärtää hieman harhauttavasti, että edessä on vain salaojaputkien huuhtelu ja maininta jostain pienestä projektista.(Yhtiövastiketta ei ollut tarvetta nostaa) Hinta nyt tälle “pienelle” urakalle on 2000-3000€/ asukas ja toiveena summa heti yllättäen tulleena maksettavaksi.Lainan ottamisesta onneksi nyt sovittiin. Myös pikkujuttuna esiteltiin ko. uuden lisäputken vetäminen, joka kuitenkin on puolet urakasta. Putken pituus olisi (lähemmin tarkasteltuna) yli 100m kun muihin taloihin (kahteen)noin 30-50m. Kaukolämmön tuloputken hinta lämmmönjakeluun on esim. meillä kaukolämpökeskuksen ilmoittamana 1200€/10m.tosin kalliimpaa kuin talojen väliset) Esillä kokouksessa oli tosin sivumennen mainittuna vaihtoehto, että vain siihen yhteen asuntoon vedettäisiin vastkkaisesta talosta lämpö.Ko. talossa on neliöitä noin 720, omassani, jonne putki tulee melko läheltä ja keskelle taloa 560 ja lämmönjakelukeskuksen talossa 660 johon on jatkona 560 neliötä eli ko. ongelmatalo tai sen pääty.
Nykyisellään siis lämpö kulkee enimmillään yhdellä pumpull noin 1100 neliön asuntoihin. (kahden talon välissä noin 20m) Onko se tosiaan ylivoimaista nykypumpuille?
Ruostumattomat teräsputeket eivät ruostu, mutta kuluvat kyllä eli ohenevat, eikö virtaama periaatteessa parane kun putki laajenee?
Taloyhtiömme on suuren kaupungin rauhallisesa lähiössä, muutaman kilometin päässä keskustasta ja lähes järven rannalla. Vaihtuvuuten on muut syyt.
38 asuntoa maksavat yhteensä noin 100 000 euroa lämpöputkesta. Tällä saavutetaan se että yhden asunnon lämpötila nousee -20 asteen pakkasilla (todennäköisesti, oletettavasti) 19 asteesta noin 21 asteeseen, mikä on lämpötila muissa asunnoissa ???
Jos urakkasopimusta ei ole allekirjoitettu tai töitä aloitettu, niin se ylimääräinen yhtiökokous on mahdollinen ja 4-5 osakasta sen saa koolle.
Mahdollisesti niitä muitakin ja halvempiakin vaihtoehtoja voisi löytyä ajan kanssa asiaa pohtiessa. Urakkasopimuksen purkaminenkaan ei ole mahdotonta, mikäli yhtiökokous sellaisen esittämiseen päätyy.
Ja jos yhtiökokouksen esityslistassa on ko. projekti kuvailtu vain "pieneksi projektiksi", niin silloin on rikottu as.oy-lakia eikä hallitus saa panna toimeen kyseistä päätöstä. 100 000 euron "pikku projektista" pitää esityslistassa lukea että se maksaa 100 000 euroa.
Minun mielestäni olisi pitänyt paremmin otta selvää mistä sen yhden asunnon kylmyys johtuu, jotta päädyttäisiin parhaaseen ratkaisuun. On järjetöntä vetää uutt linjaa yhdelle talolle, jokamaksaa melkein puole urakasta , jos syy onkin esim. kahden viimeisen aunnon välisellä osuudella. Kaikki muut ovat tyytyväisiä saamani tiedon mukaan ja lämmöt pysyneet tasaisina kahdenkymmenen tienoilla (ehkä ylikin)(keskustelin säätöjen ja termostaattien vaihdon yhteydessä mittaajan kanssa ja myöhemmin (vime kesänä) talon epävirallisen “talkkarin” kanssa. Putkia ei kokonisuudessa vaihdeta “kylmyyden takia” vaan peloteltiin että ne voivat hajota jo ensi talvena, minä taas että uudet eivät ehkä muovisina kestäkkään.
JK. En ikinä uskonut, että urakka lyödään lukkoon, kun vieressä on pitkittynyt katuremontti, jonka kautta kaukolämpöputki tulee lämmönjakokeskukselle ja talvi jo tulossa. On siinä työn tekijöilläkin, suunnittelijoilla ja valvojilla ihmettelemistä ja asukkailla mitä kautta kotiinsa kulkevat miloinkin. Bussiliikenne on katutyön vuoksi siiretty toiselle kadulle ja alueen asukkaat kulkevat bussille pihamme läpi. Välillä myös vastapäisen talon roska-autot ym. kun eivät muuta kautta pääse.Vaikuttaa siltä että muutamat nauttiva todella kaaoksesta.
JK Oleellinen tieto on mitä esityslistassa luki, esim. lämpöputken uusiminen 100 000 euroa ja salaojaputkien huuhtelu 1000 euroa. Ja miten se raha oli määrä kerätä? Pitäisi yhtiökokouksen pöytäkirjassa lukea myös että kerätään ylimääräinen vastike esim. 50 euroa/m2.
Jos näitä ei papereista löydy, saattaisi osakkaan kirje pj:lle näine perusteluineen tyssätä hankkeen, kunnes uusi yhtiökokous ratkaisee asian paremmin valmisteltuna.
Tavoitteena ei ole tyssätä hanketta, mutta hallituksella itsellään on mahdollisuus vielä muuttaa työsuunnitelmia “olosuhteiden muuttuessa tai pakosta”.Teknisiä toteutuksia ainakin. Miksi ei ajoitustakin. Tunnen yhtiölainsäädännön hyvin, uuden ja vanhan. Yhtiölaista on aina enemmän tai vähemmän lipsttu ko. yhtiössä. Pääasia olisi, että työ toteutettaisiin edes turvallisesti ja että tulos ja hyödyt olisivat tavoitteiden mukaisia, josta en jostain syystä ole oikein vakuuttunut. Samoin asukkaita, joiden asuntoihin pitää päästä informoitaisin edes ajoissa. Kokouksessa ei sitä tietoa edes ollut saatavissa. Minulle esimerkiksi koti on myös työhuone ja työhäirintää on ollut jo riittävästi kesän kuluessa. Tärkeimmät tekniset asiat ova kyllä tulleet jo esille ja puitua.
Niin siitä salaojaputken huuhtelusta, sen hinta ei ole eikä ollut kevätkokouksessa tiedossa ja se työ siirtyi nyt ensi kesään. Työn johdosta luvattiin kerätä ylimääräinen yhtiövastike nyt syksyllä tai kesällä kertasuorituksena ja kustannuksien piti pysyä pienenä. Tämä lämpöputkien uusinta tuli ikäänkuin ko. työn tilalle ja putkien uusimisen alulle saamiseksi pidettiin nyt syyskuussa ylimääräinen yhtiökokous.