Höyrysulun liittäminen

Vanha yksikerroksinen puurakennus, yhden ulkoseinän eristeiden uusinta.
Mikä on paras tapa liittää / varmistaa katon muovinen höyrysulku seinän uuteen ,esim SPU tai Finnfoam eristeeseen ( näissähän ei erillistä höyrysulkua tarvita ).

teippi

Ei missään tapauksessa!

Mikä on oikea tapa ?

Jos sen tässä selittää, niin se saattaa olla maallikolle hepreaa, ehkäpä täyttä sellaista.

Muuten se ehkäpä toiseksi paras tapa (parastahan ei ole vielä keksittykään) on näillä palstoilla monen monta kertonut/selittänyt.

Käännät sen kattomuovin seinäeristettä vasten ja väliin pu-pohjasta liimaa. sitten vielä ilmansulku tms teippi sauman päälle niin pyssyy tolkuissaan kunnes liima on kuivanu! toinen konsti vois olla kääntää se muovi sinne sinne seinäeristeen taakse jos on vaakassa puuta takana yläreunalla ja vaahottaa urtsilla se eristelevyn ja muovin liitos kunnolla. Eka konsti vois olla toimivampi. jv205… ampuu nämä neuvot alas jos mentiin metsään :wink:

kiitoksia Savonhumulle ohjeista

Valitettavasti muovi ei tartu uretaanivaahtoon riittävän hyvin, jos tsrttuisi, niin sehän olisi "liian" helppoa, teippi kuivuu ja irtoaa. Toinen keino on vielä huonompi!

Arvoisa Jv…Monta, kun sanot että teipit kuivuu ja irtoaa niin haluaisin tietää ihan mielenkiinnosta että mitähän teippejä olet kokeillut? Ja vastaus olisi kiva jos se tulisi ihan suomen kielellä.

Se on kyllä vähän kumma että joillekin tämän palstan herroille ei löydy teippiä tuohon tarkoitukseen, vaikka on sellaisia jotka ovat istuneet siellä "Junttilan" saunankin seinässä kymmeniä vuosia, tuvanseinästä puhumattakaan! Ja tuo arvoituksilla vastaaminen pitäisi lopettaa, siitähän ei ole kellekkään hyötyä!

Vastaan vain ja ainoastaan nimimerkkini puolesta. En vastaa muiden puolesta.

On kokeiltu "jos jonkinlaista" teippiä ja nähty käytetyn "jos jonkinlaista" teippiä, joissa se liima on kuivunut ja/tai (muu) kemiallinen vaikutus on aiheuttanut teipin ja teipatun irronneen toisiastaan (hyljeksineet toisiaan) riippuen myös mekaanisesta rasituksesta, johon kuuluu myös aineiden omat elämät lämmön vaikutuksineen ("venyminen/vanuminen").
 
Teipilläkin saattaa pysyä kauankin, mutta kiinnittyvyys/pysyvyys on siis epävarmaa. Teippi on rakennusaikainen tuki eikä loppukäyttöön elikaaren päähän tarkoitettu rakennustarvike. Saumat on tehtävä mahdollisimman "idioottivarmasti", jota teippaus ei ole. Se on vain rakennus-/asennusaikainen tuki.

Teipin käyttö on helppoa, mutta on myös huomattava, että teippaus on suoritettava myös "hygienisesti" siten, että teipattava alusta on oltava pölytön ja muusta vieraista aineista vapaa. Milloin tilanne on rakennuksella sellainen? Väitän, että ei koskaan!

Vastuuntuntoinen ja huolellinen tekijä ajattelee rakenteen elinkaaren päähän, mutta pelkällä teipillä saumaajat  elävät lyhytnäköisesti vain ja ainostaan tätä päivää. On syytä minimoida riskit. Se on sitä elinkaariajattelua.

Teipatkaa vain pelkästään. Se on teidän asianne, minäkin teippaan asennusaikaisena tukena vain tarvittaessa. Miksi Te teipparit tuputatte heikkouksia(nne)? 

On tietenkin myönnettävä, että on paikkoja, joissa vain pelkkä teippaus on vain hyväksyttävä ja jätettävä sauma herran huomaan ja päästävä/pyrittävä nukkumaan seuraavana iltanakin. Hetken päästä se unohtuu(?) kokonaan(?).

Vastataan vielä varsinaiseen kysymykseen:

Pelkkä teippaus tai keskeräisesti tehty sauma ei ole hyvä ratkaisu. Se on hyvin lyhytnäköistä toimintaa. Tottahan se on myös, että asennustukiteippiä ei kannata tietyissä tilanteissa poistaa, vaan jääköön paikalleen pysymään tai irtoamaan.

Halpakorjaaja sitäkin käyttää toiseen kertaan - tietenkin ensin poistettuna. Tietenkin Junttila käyttää myös vain teippiä mieleen jääneenä täältä rakennuskulttuurin maasta.

Jv205… En tarkottanu tuolla liimalla urtsivaahtoo!! on niitä muitakin pu-pohjasia tosi pitäviä liimoja, jotka soveltuu tuohon. Muidenki tuoteryhmien alta löytyy sopivaa liimamassaa tms. mitä voi tuon muovin ja eristelevyn välissä käyttää… Teippi tosiaan tukena vain tuossa…
Teipeistä sen verran että ainakaan rakonorin sitkoteippi, jota höyrynsulkuteippinäkin mainostetaan ei pitemmän päälle pysy vaan irtoo! asia tuli ilmi kun parivuotta sitten teipatut ikkunan pielukset tuli näkyviin isomman pintaremontin yhteydessä listoja avatessa… Teipit oli kauttaaltaan ns.höllässä! Nyt vedin urtsivaahdolla ja upotin sen muovin sen vaahdon sisään hieman. eri valmistajan teippi vielä liiotteluna päälle;)

Itsehän jo toteatmiten teipit käyttäytyvät.

Kuriositeettina mainittakoon erilaisia teippitaustalistoja esim. katonrajaan johtokoteloiksi , joita oli johdotuksineen päivän aikana asenneltu "satoja metrejä" (hyvin tunnetun valmistajan tekemiä).

Aamulla teippariäijät saapuivat toteamaan, että kaikki alhaalla mikä mitenkin roikkuen. Arvatkaa sitä meteliä, jos ette arvaa, niin se oli kaameaa ja lapsilta kiellettyjä alapäitäkin lenteli runsaasti ilmassa.

"…on niitä muitakin pu-pohjasia tosi pitäviä liimoja".
Joopa joo! "pu-pohjaisia"? Mitä on tuo "pu"?

Huomatkaapa vielä, että mitä ainetta on yleensä höyrynsulkumuovi? Hyvin vaikea arvata, saatikka tietää! Siinäpä ihmettelemään! Toiseksi ihmettelemään millaisessa astiassa yleensä liimat ja muut limut myydään?
Siinäkin ihmettelemistä!

Ei minulla ole teippejä vastaan mitään, sillä nehän ovat hyviä ja käyttökelpoisia, mutta käytettäköön niitäkin oikein ja oikeassa paikassa.Teippi on yleensä vain tilapäistä "paketointia" varten.

Eiköhän tämä ole nyt tässä!

Olisiko Jv llä vastaus myöskin alkuperäiseen kysymykseen ?

Kyllä on, mutta sen on toinenkin nimimerkki muistamani mukaan joskus selittänyt näillä palstoilla ja valitettavasti se on myös tapauskohtainen eli riippuen toisaalta rakenteesta.
Se tarkoittaa sitä, että rakenne on syytä tarkkaan tiedettävä. Arvailut ovat arvailuja ja siihen en lähde.

Saattaa olla helppokin selittää tai sitten ei, siis rakenne ratkaisee.

Teippejä on monenlaisia ja erityisesti montaa eri laatua. Toki jos käyttää niitä halvimpia, paskimpia ja tarkoitukseen sopimattomia tuotteita, on tulos huono. Sen sijaan oikea ja laadukas teippi kunnolla asennettuna pysyy ja kestää aikaa.

“Teippejä on monenlaisia ja erityisesti montaa eri laatua.”



Tuohan pitää taatusti paikkansa. Olen täsmälleen samaa mieltä.



“…halvimpia, paskimpia ja tarkoitukseen sopimattomia tuotteita”



Onko muitakin?



“on tulos huono.”



Olen jälleen täsmälleen samaa mieltä.



“Sen sijaan oikea ja laadukas teippi kunnolla asennettuna pysyy ja kestää aikaa.”



Kun kerran tiedät, niin anna aikamääre. Onko se tunteja, päiviä vai viikkoja tai peräti kuukausia? Tarkka aika eikä vain arvaus on nyt hyvä antaa ja takuulla varustettuna, kun elinkaaren on nykyisin oltava kymmeniä vuosia, joten vuoden tarkkuus riittää.




On olemassa teippejä joille taataan sama kestävyys ja laatu kuin muovillekkin, t.s viisikymmentä vuotta! Jv… on oikeassa siinä että taas arvaillaan, kun ei rakennetta oikein tiedetä! Esim. jos siellä tosiaan on sitä koolausta tai rimaa vaakassa, niin siihen voi vetää vaikka rakennussilikoonia tai ulkotiivistemassaa, johon se muovi puristetaan kiinni kipsillä tai mitä siihen nyt sitten tulee päälle, kyllä senverran tiivistä tulee että meidän iän kestää! huolella pitää tietysti tehdä nämä hommat, mutta mikään ei ole ikuista! Aina se jostakin ajan mittaan rupeaa “falskaamaan” En usko että kukaa enää tekijää haukkuu jos viidenkymmenen vuoden päästä pitää korjata! Ja kuinka vanha on tuo muovi johon liitetään? Onko puolet ajasta jo kulunut vai! Olisiko aihetta miettiä sen katonkin ajastamista! Joinkohan taas jonkun “kermat”

Jv : Kysymyshän oli yksiselitteinen.
"Mikä on paras tapa liittää / varmistaa katon muovinen höyrysulku seinän uuteen ,esim SPU tai Finnfoam eristeeseen ( näissähän ei erillistä höyrysulkua tarvita )."
Siis eristeen pinta vasten höyrysulkua.  Muista rakenteen osista ei kysytty.

Mutta eipä hätää , vastauksia on kuitenkin tullut niiltä, jotka kysymyksen ymmärtävät ja kykenevät siihen vastaamaan.

Alkuperäinen kysymys on erittäin hyvä! Siksi, ettei siihen ole olemassa mitään patenttirakaisua vielä olemassakaan.
Eli miten muovinen höyrysulku tiivistetään kovan eristeen pintaan.
Eipä löydy patenttiratkaisua aivan helpolla.