hs.fi/koti/art-200000544247.html
Helsingin Jätkäsaareenrakentuvan 100 miljoonan euron Wood Cityn puukerrostaloista on löytynyt hometta– Mikrobivauriot ovat olleet tiedossa jo puoli vuotta
Peliyhtiö Supercell ilmoitti lokakuussa ostavansa WoodCitystä toimistotalon uudeksi pääkonttorikseen. Wood Cityssä sovelletaanensimmäistä kertaa Suomessa menetelmää, jossa monikerroksisiamassiivipuurakennuksia rakennetaan esivalmistetuista elementeistä. Tampereenteknillisen yliopiston rakennusfysiikan professorin mukaan elementtienliitoksissa on ollut puutteita.
Julkaistu:9.11. 11:03 , Päivitetty: 9.11. 14:57
HelsinginJätkäsaareen rakentuvan Wood City -puukerrostaloalueen taloissa on ilmennytkosteuteen liittyviä ongelmia, jotka voivat olla vakavia. Puuelementtienliitoskohdista on löytynyt mikrobivaurioita.
”Rakennusaikaisen kosteudenhallinnan osalta kaikki ei mennyt suunnitelmienmukaan”, sanoo Tampereen teknillisen yliopiston rakennusfysiikan professori JuhaVinha.
Rakennusfysiikan oppiaineessa tarkastellaan rakenteiden ja rakennusmateriaalienlämpö- ja kosteustekniseen toimintaan sekä rakennusten energiankulutukseen jasisäilman laatuun vaikuttavia fysikaalisia ilmiöitä eri olosuhteissa.
Vinha on tarkistanut yhden Wood Cityn kosteudenhallintaprosessiin liittyvändiplomityön, ja toinen työ on parhaillaan tarkastuksessa. Molemmat diplomityötperustuvat työmaahavainnointiin. Niiden perusteella Wood Citynkosteudenhallinta on ollut puutteellista, ja puuelementtien liitosalueille onsyntynyt homekasvustoa.
Puutteellisesta kosteudenhallinnasta on tullut HS:n toimitukseen myöslukijavinkkejä.
Wood City -kortteliin on rakenteilla kaksi Helsingin kaupunginasuntotuotantotoimiston rakennuttamaa puukerrostaloa, toimistotalo, hotelli japysäköintitalo. Kahdeksankerroksisten asuintalojen ensimmäistenmassiivipuuelementtien asentaminen aloitettiin tämän vuoden tammikuussa. Niihinon tulossa yhteensä noin 100 Ara-rahoitteista vuokra-asuntoa.
Rakennuttaja on SRV ja puuelementit tulevat Stora Ensolta. Rakentaminen tehdäänilman sääsuojaa. Puukorttelin arvo on noin 100 miljoonaa euroa.
Helsingin kaupungin asunnot Oy:n (Heka) vuokra-asunnoiksi rakennettavienpuukerrostalojen arvioidaan valmistuvan helmikuussa 2018, ja tämänhetkisen suunnitelmanmukaan Wood City valmistuu kokonaisuudessaan loppuvuodesta 2019.
Lokakuussa peliyhtiö Supercell ilmoittiostavansa Wood Citystä puurakenteisen toimistorakennuksen uudeksipääkonttorikseen. Sen rakennustyöt eivät ole vielä alkaneet. Yhtiön pääkonttorion tällä hetkellä Helsingin Ruoholahdessa.
Wood Cityssä sovelletaan ensimmäistä kertaa Suomessa menetelmää, jossamonikerroksisia massiivipuurakennuksia rakennetaan esivalmistetuista elementeistäuudenlaista tekniikkaa hyödyntäen. Elementit on valmistettu sileäpintaisestakuusesta. Elementtien liitoksissa on käytetty myös koivuvaneria.
”Itse elementtimateriaali on sinänsä kohtuullisen kestävää, sillähöyläpintainen kuusi ei homehdu yhtä herkästi kuin mänty. Eli sitä ei tarvitsepelätä, että elementtien pinnalle valuva sadevesi olisi ongelma. Hyvintuulettuvat elementtipinnat kuivuvat kyllä”, Juha Vinha sanoo.
”Olennaista on, että sadevesi ja kosteus eivät pääse tunkeutumaan paikkoihin,jotka eivät kuivu. Siksi elementtien liitosalueet ovat kriittisiä. Etenkin,koska liitoksissa käytetty koivuvaneri homehtuu helposti.”
Vinhan mukaan liitoksissa on ollut puutteita. Puukerrostalojen liitoksetvoidaan toteuttaa monella tavalla, ja Wood Cityssä niissä on käytettyuudenlaista tekniikkaa.
”Sinne on syntynyt koloja, joihin vesi on päässyt valumaan. Mitattu kosteus onollut korkea, ja se on luonut homeen kasvulle otolliset olosuhteet. Löytynyttähometta on kyllä pyritty poistamaan desinfiointiaineella.”
Wood Cityn omalla nettisivulla korostetaan sitä, että rakennustenkosteussuojaus on toteutettu äärimmäisen huolellisesti:
Ilmansääsuojaa rakentaminen on hyvin yleinen menetelmä, jota on käytettypuurakentamiseen jo vuosisatojen ajan. Se soveltuu hyvin puulle, joka onorgaaninen ja luonnollinen materiaali. On tärkeää todeta, että [WoodCityssä]kosteussuojaus eri materiaaleille suunnitellaan ja toteutetaanäärimmäisen huolellisesti. Kaikki tarvittavat toimet ja riskienhallinta onmietitty ja testattu yksityiskohtaisesti etukäteen mukaan lukien Helsinginkaupungin rakennusvalvonnan hyväksymä kosteudenhallintasuunnitelma. Lisäksirakennukseen asennetaan sekä työaikaiset että pysyvät kosteusanturit.
Vinha korostaa, että Wood Cityssä on haluttu kokeilla Suomen oloissauudenlaista rakennustekniikkaa.
”On haluttu kokeilla, onnistuuko puukerrostalon rakentaminen ilman koko talonpeittävää sääsuojaa. Ensimmäisissä kohteissa tulee aina enemmän ongelmia.”
Toisaalta yleisessä kosteudenhallintaprosessissa on ollut työmaalla puutteita.
”Pitäisi olla selkeästi valittuna kosteudenhallinnasta vastaava henkilö. Nytasiasta ei ole sovittu kunnolla.”
Diplomitöihin liittyvä työmaahavainnointi on tehty talviaikaan, mikä onvarmasti osaltaan vaikuttanut tuloksiin.
”Talvella lämpötilaolosuhteet eivät usein ole homeen kasvulle otollisia. Josrakennetaan syksyllä, sääsuojaus on vielä tärkeämpää.”
Wood Cityn rakennesuunnittelusta vastaava AnttiVilén Sweco Rakennustekniikka Oy:stä on tietoinen ongelmista.
Hän korostaa, että itse kosteudenhallintasuunnitelma on sinänsä ollutpoikkeuksellisen yksityiskohtainen, ja se on hyväksytty hankkeen kaikillaosapuolilla.
”Rakennesuunnittelun vastuuhenkilönä viittaan Rakennustaito-lehdessähelmikuussa julkaistuun artikkeliin. Siinä olen todennut, että olennaista on,että estetään viilupuisten rakenneosien liitosalueiden sekä myöhemminasennettavien lämmöneristeiden kastuminen.”
Liitosalueiden kosteudenhallinnasta ei kuitenkaan ole huolehdittu. Onko jotainperuuttamatonta jo tapahtunut?
”Tämä on aika herkkä aihe, ja kyllä kaikki osapuolet tietävät, että juuriseinän ja välipohjan liitososina käytettyjen koivuvaneriosien pinnoilla onhavaittu kosteudesta johtuvaa mikrobikasvustoa. Tätä on selvitetty jo puolisenvuotta, ja korjaavana toimenpiteenä on mikrobikasvuston poistaminen javauriokohtien puhdistaminen huolellisesti”, Vilén sanoo.
Hän huomauttaa, että kosteudenhallintaprosessin epäonnistumiseen on osaltaanvaikuttanut se, että rakennustyömailla toimii nykyään paljon eri toimijoita.
Myös Sweco on Wood City -projektissa alihankkijan roolissa.
SRV:n toimitusjohtaja Juha-Pekka Ojala kertoo olevansa tietoinenongelmista. Hänen mukaansa ne ovat liioiteltuja.
”Ainakin suurin osa ongelmista on ratkaistu.”
Onko jotain peruuttamatonta tapahtunut tai pitääkö rakenteita uusia?
”En osaa vastata tuohon.”