Kehäristikoiden tuenta

Puolitoistakerroksisen talon kehäristikot on asennettu k900 jaolla. Portaat rakentaja päätti tehdä vasten ristikoita eli porrasaukon tieltä katkaistiin kaksi ristikkoa. Ristikoiden välissä välipohjassa pitäisi olla kannatinpalkkeja 18kpl joita ei ole asennettu ja yläpohjassa ristikoita ei ole tuettu muuten kuin 22*100 laudalla joita pitkin siellä voi liikkua. Talossa on tiilikatto. Rakennesuunnittelija otti kantaa kannatinpalkkien puuttumiseen ja porrasaukkoon, koska niitä ei ole tehty suunnitelmien mukaan, mutta ei kehäristikoiden tukemiseen yläpohjassa. Sanoi että on laskenut ainoastaan katon kuormitukset pystysuunnassa. Rakentaja sanoi että sisäkaton harvalaudoitus jäykistää katon, mutta voiko tämä olla riittävä?  

Se rakennesuunnitelia sen päättää, ei keskustelupalsta, eikä rakentaja.

Jos pystysuorat kuormat voidaan hoitaa sillä tavalla kuin rakennesuunnittelija esittää niin hyvä on. Sisäkaton harvalaudoitus ottaa vaakasuoria kuormia eli estää ristikoiden nurjahduksen. Jos siellä on vielä muutama vinoreivi ristikoiden seassa niin eiköhän tilanne ole hallinnassa. (Tämä on arvaus, joka siis voi olla oikein tai väärin).

Älkää antako edes arvauksia. Edesvastuutonta puhetta.

Rakrak oikeassa!

Täällähän sai vapaasti keskustella!!

Saa…asiallisesti…

Ihan vaan kysyn, jotta missä kohdassa täällä on esitetty epäasiallisuuksia. Jos minä neuvon, että tehdään niin kuin rakennesuunnittelija esittää, onko se epäasiallista? Sekin on itsestään selvää, että keskustelupalsta ei päätä tällaisista asioista. (Vielä lisään, että mulla riittää pätevyys ja kokemus kaikkiin neuvoihin joita annan.)

Samaa ihmettelen…

Miksi esitän kysymykseni tällä sivustolla!

Ehkä joku alan ammattilainen olisi kohdannut vastaavaa ja kertoisi onko tässä olemassa riskiä siis pelkoa siitä että esim. talvella rakenteet alkaisi pettämään ja kuinka vakavasti tähän pitäisi suhtautua?

Tässä esimerkki siitä miten rakentaja, rakennustarkastaja ja rakennesuunnittelija vastasivat:



Rakentaja- Ei mitään rakenteellista vaaraa, olen rakentanut yli 150 taloa ja en ole ennenkään tarvinnut suunnitelmia rakennesuunnitelmien muuttamiseen!



Rakennesuunnittelija- Pitäisi ehkä liimata varoituslappu yläkerran portaisiin max. painoraja yläkerrassa 50kg/m2! - Kirjoitti kylläkin paperin jossa lukee et välipohjaa ei ole tehty rakennesuunnitelmien mukaan. Kattotuolien tuenta ei kuulunut hänen suunnitelmiin vaikka on suunnitellut kattotuolit! Kun sitten kysyin et rakentaja ei ota asiaa vakavasti- ota yhteyttä vastaavaan mestariin, pääsuunnittelijaan tai kunnan rakennusvalvontaan. Eli ainoa vaihtoehto valvonta!



Rakennusvalvonta- Meidän ei tarvitse tarkastaa kantavia rakenteita paikanpäällä, tarkastamme ja leimaamme vain suunnitelmat jos huomauttamista ei löydy. Tällä rakentajalla ollut jo noin 150 kohdetta eli kokeneesta rakentajasta kyse- kysyin tarkastajalta. rakentaja on ollut projektin aikana noin 30 vuotias ja kohde on ensimmäinen oma taloprojekti miten tarkastitte kokemuksen? - Meidän tehtävä ei ole tarkastaa lukumäärän oikeellisuutta, lupahakemukseen vastaavamestari/rakentaja pistää määrän monessako kohteessa on toiminut vastaavana!- Kysyin vielä noista kattotuoleista ja välipohjasta- Onhan siinä tietysti riskinsä ja kyllä rakentajan ja suunnittelijan tehtävä on ottaa kantaa noihin kantavuuksiin ja tukemisiin!



nyt tietysti maallikko tipahtaa rattailta eli RAKENTAJA.fi sivustolle kysymys ja toivoa että joku kertoisi mitä tässä kannattaisi tehdä?








Rakennesuunnittelija suunnittelee kattiristikoiden tuulirevauksen.

Kattoristikon suunnittelija suunnittelee ristikoiden nurjahdustuennan.

Yleensä tuulirevaus löytyy tasokuvasta,missä esitetään kattoristikko jako.

Nurjahdustuenta löytyy yleensä kattoristikkosuunnittelijan tekemästä ristikkokortista.

Ota yhteyttä siihen rakennesuunnittelijaan.

Rakennesuunnittelijan kuuluu hoitaa.

Kysyin rakentajalta rakennesuunnittelijasta, sanoi että on toiminut.

  • vastaavana mestarina
  • pääsuunnittelijana
  • rakennesuunnittelijana

    Kysyin myös piirustuksista ja ainoat piirustukset ovat kattoristikoiden suunnittelijan kuvat.














Ei se nyt noin voi olla. Oletko maksanut jotakin niistä suunnitelmista.

Mitenkäs tuossa on mennyt rakennuslupaprosessi?

Eipä se liity tähän mitenkään!

Olisinpa tuonkin tiennyt aikaisemmin. Tyhmyyttäni olen moneen projektiin teettänyt kaikenlaisia kuvia ja suunnitelmia. Turhaan siis!

En ole ostanut taloa rakentajalta, mutta luulisi suomessa olevan jokin laki joka määrittelee miten talot suunnitellaan ja rakennetaan.

Luvan saa sillä että kirjoittaa vastaavan työnjohtajan kohtaan n.150 kohdetta ja toimittaa kuvat naapuritalosta, kun sitten kunnasta kysytään esim. kvv-työnjohtajan nimeä tai sähköurakoitsijaa niin sanoo että ilmoitan myöhemmin. Rakennusvalvonta ei kysele perään ei kuulemma kuulu heidän tehtäviin. Luvassa kyllä lukee että töitä ei saa aloittaa ennenkuin henkilöiden nimet ja puuttuvat kuvat on toimitettu kuntaan. Lopputarkastuksessa kuitenkin valvoja pistää leiman, koska rakentaja lupaa hoitaa asiat kuntoon, tässä välissä on kulunut noin 2-vuotta!

Laki / lakeja tosiaankin on. Suurempaa osaa toki näyttelee kuntakohtaiset käytännöt, miten miäkin sääntöä ja lakia sovelletaan.
Kuvauksesi ei sovi tapoihin niissä kunnissa joissa minä olen harrastellut.

Laitatko nyt vielä selvennykset että minäkin ymmärtäisin:
Oletko sinä ostamassa kyseistä taloa, vai(/ja) onko siellä projekti vielä käynnissä?

Rakennesuunnittelija voisi nyt liimata varoituslapun otsaansa.

Olen ostanut talon 2010 joulukuussa. joulukuun loppupuolella alkoi selviämään että kaikki ei ole kunnossa. Nyt kun tässä on taloa tutkittu niin jokapaikasta on jotain puutteita löytynyt. Se että pysyykö talo kasassa alkaa jo menemään yli hilseen ja kyllä sitä olettaisi, että ainakin rakennusvalvonta ottaisi nämä rakenteelliset ongelmat tosissaan. Pitää kai todeta välittäjän sanoin kun rahat oli maksettu- KYLLÄ TE HYVÄN TALON SAITTE ON SE SENTÄÄN KYLÄN AINOA PAALUTETTU TALO-