Lämmityksestä

Hei. Olllaan rakentamassa kainuuseen uutta taloa lämmin ala n118m2 ja tallissa n30m2 (puoli lämmin)
Maalämpöä olen harkinnut mutta mietityttää se hinta 15000e ylöspäin porakaivolla Mitähän mahtaa olla lämmityksen osuus sähkölämmiteisessä talossa kulut meitä on 2 aikuista ja 1 lapsi. Tontti 1300m2 ja moreenia. olisiko järkeä laittaa vesikiertoinen sähkölämmitys ja varaava takka.

“Mitähän mahtaa olla lämmityksen osuus sähkölämmiteisessä talossa kulut meitä on 2 aikuista ja 1 lapsi.”



Kuluihin vaikuttaa käyttötottumukset, ei niinkään perheen koko.



“olisiko järkeä laittaa vesikiertoinen sähkölämmitys ja varaava takka.”



Tulisija siihen taloon nyt tulee kuitenkin, ja mitä siihen muuhun lämmitysmuotoon tulee, kannattaa keskustella asiasta sen suunnittelijan kanssa, jonka tulet tarvitsemaan joka tapauksessa.

Maalämpö ei lyö leiville noin pienessä talossa. Meillä vähän isommassa sähkölämmitteisessä talossa oli kokonaissähkönkulutus vuonna 2011  32 796 kWh. Tästä varsinaisen lämmityksen osuus oli 11913 kWh, eli  36 %. Varsinainen lämmitys käsittää pattereita, lattialämmityksiä, ilmanvaihdon jälkilämmityksen  ja ilmalämpöpumppuja tuottamassa lämpöä silloin kun sisälämpötila uhkaa laskea alle toivotun. Tästä voi päätellä, että pientalossa sähköllä tuotetun lämmön osuus on suurin riippumatta siitä, mikä "lämmitysmuoto" valitaan,

Veden lämmitys, kylmälaitteet, sauna, mukavuuslattialämmitykset, hella, pyykinkuivurit, televisiot, tietokoneet ja valaistus tuottavat suurimman osan tarvittavasta lämmöstä. Varsinkin sitten, kun siirrytään passiivitaloihin, ei "lämmitystä" juurikaan tarvita.

Pm menikö mihinkä nuo 20883 kwh sähköä, oliko tässä veden lämmitys. Aika pieni muuten lämmön kulutus sähkö kylmä talvi.

Niin ja ne takkapuut jää usein laskematta, eikä se ilmalämpöpumppu mikään sähkölämmitin ole kun lämpöenergia otetaan ulkoilmasta.  

Joo,pumppuhan tuo sähköä verkkoon!!

Liki joka taloon laitetaan nykyään takka, ja monesti ideana on että sitten siitä saa kivasti ja halvalla lämpöä. Mahtaako kukaan koskaan laskea paljonko se takka siinä olohuoneen nurkassa maksaa.
Sillä rahalla saa jo jos jonkinlaista lämmityslaitetta…

Jos puilla haluaa lämmittää, niin miksei sitten laittaisi ihan oikeaa puukattilaa.

Tietysti siinä on se tunnelmajuttu, mutta se on taas ihan toinen juttu…

Takkaa voi käyttää veden lämmittämiseen kuten puukattilaa. Takka varustetaan lämmönkeruuputkilla "lämmönsiirrin" saadaan lämmintäkäyttövettä ja/tai vesikiertoiseen lämmitykseen.
Ja toimii talvella paremmalla "hyötysuhteella" kuin esim. aurinkokennot.   

Ihan viime aikoina on ollut useitakin tilanteita jopa etelä-Suomessa, jossa takka on ollut loistoväline, kun mikään muu ei ilman sähköä toimi…

Itse suosittelisin sijoittamaan eristykseen, se ei vikaannu eikä vaadi huomiota kuin asennusvaiheessa.

Meillä normitölli, 127m2+puolilämmin erillinen 36m2 talli. Viime vuonna 10500kW kaikki sähkö, talli lämpiää sähköllä (lattiakaapelit) talo vesikiertoisella sähkölämmityksellä ja takalla (vesikierrolla) ja puuta kului 5m3.

Jos asuisin paikassa, jossa sähkökatkoja saattaa tulla, varmistaisin takka ha lattiakiertojen pumppujen toiminnan akuilla tai agregaatilla.

Tuon varmennuksen saa toki moniin puukattiloihinkin… Meillähän oli tarkoitus käyttää vähemmän takkaa, mutta se on vaan niin kivaa…

Jos takkaa lämmittämällä säästää, niin mistä niitä ilmaisia puita saa ilman työtä?

Ei mistään, mutta onko olemassa jokin muu ilmainen lämmitysmuoto. Niin se vain on, että jokainen talo asukkaineen on oma tapauksensa ja itse pitää lämmitystapansa jokaisen valita. Hyvähän tämmöinen keskustelu voi olla, koska se tuo erilaisia ajatuksia, joita ottaa huomioon omassa mietiskelyssään.



Aika edukkaasti puita saa tehokkaalla koneella, kun kerää myyntiin kelpaamattomat omaan laariin.

Ilmaisia puita ja vielä ilman työtä saa sossusta kun vaan laittaa heimovaatteet päälle ja ilmoittaa sossun tädille tarvitsemansa puumäärän. Puut tulevat pihalle alta aikayksikön. Jos eivät tule niin ainahan sossun tätiä voi syyttää rasismista.

Onkohan tosiaan ne ilmaisia? Oletan konsultti’nkin niitä maksavan kymmenyksillään. Tämä on vain arvaus!

Nämä “vesiputket takassa”-viritykset vasta erikoisia onkin. En ymmärrä että miksi kodin puulämmitysjärjestelmä pitää tökätä keskelle olohuonetta.



Tuosta sitten koitetaan erinomaisen huonolla hyötysuhteella saada jotakin lämpöä varaajaan. Samaan aikaan ulkona ramppaaminen tuo sisään yhtä paljon kylmää kun edellinen pesällinen lämmitti.

Kauppamiehet kauppaa ja osa ihmisistä ostaa.

Onkohan tosiaan ne ilmaisia? Oletan konsultti’nkin niitä maksavan kymmenyksillään. Tämä on vain arvaus!



Sossun tädin antamat puut heimovaatteiden kantajille ovat ilmaisia. Maksajina ovat tietenkin veronmksajat, minä mukaan luettuna.

Non niin! Eihän ne ilmaisia ole! M.O.T. Muistan joskus lukeneeni vahvoja väitteitä näillä palstoilla, että puut ovat ilmaisia! Tämä tästä päättyi tähän.

Säästä sähköä, lämmitä öljyllä…

Viimeisen myräkän jälkeen naapurin öljyllä lämmittäjä kärvisteli kylmyydessä kun ei uskaltanut polttaa öljyä tynnyrissä olohuoneessa. Säästi näes sähköä.
Meikälänen heitteli takkaan omasta metsästä kerättyjä ilmaisia polttopuita ja nautti takan lämmössä mustaa Rellua.
Toivottavasti kaikille sähkökatkoksista ja kylmyydestä kärsineille meni perille, että haja-asutusalueella täytyy olla puilla toimiva varalämmönlähde.

Ns Roskapuu ei maksa mitään omasta metsästä otettuna. Esim taimikoita harventamalla saa siitä vielä metsänhoitoyhdistykseltä korvauksen.