Mystinen ongelma sähköisen lattialämmityksen kanssa

Taloon on tehty täydellinen remontti v. 2008 ja siinä yhteydessä on kosteisiin tiloihin, takkahuoneeseen ym. asennettu lattialämmitys suorasähköllä. Lattialämmityksen tekniikasta ei ole tarkempaa tietoa, sillä ostimme talon muutama vuosi remontin tekemisen jälkeen. Termostaatit ovat A-2000L -mallisia ja ainakin kolme neljästä termostaatista on ehjiä. Yksi on mekaanisesti hieman kärsinyt ja sen aion uusia vaikka sekin testatessa toimi.

Tämän talven aikana on eteen tullut merkillinen ongelma: alakerrassa on neljä lattialämmityksellä varustettua tilaa: khh, eteinen, takkahuone ja kph/sauna. Takkahuoneen lattialämmölle on oma 10A automaattisulake, khh, et, kph/s ovat puolestaan saman 10A sulakkeen takana. Sulakkeet ovat ehjät ja toimivat. Kph/Saunaosaston lattialämmitys toimii niin kuin pitääkin. Sen sijaan kolmen muun tilan lattialämmitys toimii korkeintaan muutaman tunnin kerrallan, satunnaisesti. Kun lämmitys ei toimi ei termostaatille tule myöskään jännitettä. Ei niin minkäänlaista. Sekä yleismittari että rakenneilmaisin ovat asiasta samaa mieltä.

Missään muualla talossa ei ole ongelmia sähköjen kanssa, sulakkeita ei ole laukeillut ja lämmityspatterit (suorasähkö) toimivat kokeillessa. Tosin pattereita ei juuri käytetä, vaan lämmitys hoidetaan mahdollisimman pitkälti varaavalla takalla ja ILP:lla.

Onko mitään järjellistä selitystä miten on mahdollista että kolmelle termostaatille (jotka siis sijaitsevat kahden eri sulakkeen takana) tuleva jännite katkeilee täysin satunnaisesti kytkeytyäkseen itsestään hetkellisesti päällle miten sattuu?

Sähköasiat ovat tuttuja sekä työn että koulutuksen kautta vaikka en sähköhommilla itseäni olekaan varsinaisesti elättänyt, mutta tällaiseen en ole aikaisemmin törmmännyt.

Lisätään vielä että nämä kolme ongelmatermostaattia joko kaikki toimivat tai yksikään ei toimi eli ilmeisesti sähkönsyöttö tapahtuu jotenkin samaa kautta? Nyt olisi sähkökuville käyttöä…

Kaksivaiheryhmä jossa se saunaosasto ensimmäisenä; sitten sen jälkeen nolla löysällä jossain toosassa…!?

Ovatko nuo lämmittimet sähkötaulussa olevan kontaktorin takana? Kontaktori voi olla viallinen.

Pyydä sähköasentajaa tarkastamaan kytkennät.
Ps. Ei ole olemassa mitään AUTOMAATTISULAKEITTA. Sulake ei ole koskaan automaattinen.  
"Juu se lämmitys on lattiassa ei sähkötaulussa kontaktorin takana"    

Halpakorjaus ei ole vielä täysin hereillä; Ötzi taas sitävastoin liiankin terävänä…!  Kaksoismetalli lämpösulake  (ns. terminen sulake) , on täysautomaattinen ! Nuo "normaalisulakkeet" on oikeastaan  vain puoliautomaattisia; kun pitää se "latausliike" suorittaa…! Mutta tämähän menee pilkutteluksi; sähkövikaahan sitä piti etsiä! Eihän se kysyjäkään muka ollut täysi nolla näissä sähköhömmissa…; mutta tietysti se  "itsensä  elättävä" on aina parempi…?

Kiitokset kommenteista, erityisesti termin “automaattisulake” määrittelystä.



Sähköasioista tiedän hieman keskivertokansalaista enemmän, vaikkakin enemmän heikkovirtapuolen asioista. Tiedän myös sen mitä en lähde itse tekemään, joten tarkemman vian selvittelyn tästä eteenpäin saa tehdä alan ammattilainen.



Tuota löysää nollajohdinta hieman epäilisin oireiden perusteella potentiaalisimmaksi syylliseksi. Pitäisi vain löytää jostain se rasia, jossa tuo haaroitus on tehty.



Ne hemmetin sähkökuvat…

"…pitäisi vain löytää se rasia…"; Ei kai niitä "potentiaalisia" rasioita nyt NIIN monta ole; käy läpi kaikki nollaliitokset; siis sininen johto (jos on ollut "itsensä elättävä" asialla…?) Ja automaattisulakkeiksi niitä kutsutaan joka paikassa…; kuka lienee tuon "väärän" nimityksen ottanut käytäntöön? Ötzi raukka se vaan yrittää tuota maailmaa muuttaa…; kova on homma!

P.S  Mutta jos on vähänkin epävarma, niin pitää jättää ammattilaiselle…! Täällä kun äkkinäistä jo nimetkin pelottaa…; VÄXEL-…? och LIK-…!!! ström…?

Jos sanotaan se vaikka näin…   

Terminen sulake, joka katkaisee lauetessaan
laitteen toiminnan pysyvästi turvallisuussyistä!!!!
 
 
Terminen katkaisin, joka katkaisee lauetessaan
laitteen toiminnan, kunnes se on jäähtynyt! Kun laite
on jäähtynyt, se käynnistyy uudelleen.

No, napsuuko kontaktori sähkökeskuksessa, kun lämmitys kytketään päälle? Siellä voi olla oma katkaisija ja kontaktori lämmitykselle.



“Lattialämmityksen tekniikasta ei ole tarkempaa tietoa”

Mutta jos nuo tiedot mitä on, siis sulakkeista ja ryhmityksestä, pitävät paikkansa, niin ei vika voi olla “kontaktorissa”…; eihän…?

En ole ainakaan huomannut mitään kontaktorien napsumista lattialämmitystä kytkettäessä päälle/pois. Joku kontaktori tosin pitää sähkökaapissa pientä surinaa jatkuvasti.

Mahdollisesti siis kontaktori rikki.



Sitten voi olla että on jotenkin lämpötilan pudotus näissä temppuilevissa päällä. Voi olla erillinen vastus termostaatin kanssa samassa putkessa tuota varten, tietysti myös kytkin jossakin (säätimessä tai sähkötaulussa).

Ei tämän tartte olla yhtä vaikeeta kun tuo salaojahomma…!

Lämpötilan pudotusta tai erillisiä vastuksia ei tietääkseni ole, ainakaan anturiputkeen ei mene ylimääräisiä johtoja. Tuskin mitään erillisiä piilotettuja kytkimiäkään jotka olisivat nyt viiden vuoden jälkeen alkaneet temppuilemaan. Lämmitys on siis toiminut tähän talveen saakka normaalisti.



Edelleen epäilen eniten sitä löysää maadoitusta. Toki voisin tuon itsekin katsoa, mutta taidan odotella että tuttu sähkömies ehtii käymään joskus joulun jälkeen. Kylppärin lattialämmitys onneksi toimii, noilla muilla tiloilla ei ole onneksi niin suurta hätää.



Jatkakaa toki veikkaamista. Usein tällaisissa ongelmissa kuitenkin yksinkertaisin selitys on todennäköisin.

Mitään en osaa veikata, mutta jos löysä liitos jossakin on ja jokin mahti nyppii johtimia katkoen ja kytkien kontaktia satunnaisesti, on kaiketi olemassa kipinöinnin vaara. Olisikohan syytä selvittää asia jo ennen joulua eli mieluimmin heti.

“Vikavirtakatkaisin vertaa kulutuslaitteeseen menevää virtaa nollajohtoa pitkin palaavaan virtaan. Jos ero ylittää nimellisen vikavirta-arvon, se laukeaa ja kytkee pois kaikki vikavirtakatkaisimen jälkeen olevat ryhmät”



Tuon löysän liitoksen luulisi laukaisevan VVS:n

Hyvä huomio VVS:stä, tuo olisi pitänyt tietenkin muistaa.

"Tuon löysän liitoksen luulisi laukaisevan VVS:n…" Ei löysä liitos "vuoda"! Päästää vain lävitseen sen virtamäärän mitä olosuhteet kulloinkin sallivat! ei VVS tajua siitä oikein mitään…! Aivan niinkuin Marksto tuolla edellä varoittaa, niin jos se vika nyt sattuisi olemaan noin "yksinkertainen", niin on tosiaan tärkeää löytää se heti! Pyydä vaan kaveria pian tulemaan, tiedä vaikkei ole joulun jälkeen muuten enää kyläpaikkaa…! Olipa vika mikä tahansa, niin räpsähtelevät, välähtelevät ja vilkkuvat sähkölaitteet ei ole hyvän merkki; niitä ei saa kauan sietää! Parasta olisi pistää koko systeemi pois päältä, kunnes vika löytyy…!

"Kun lämmitys ei toimi ei termostaatille tule myöskään jännitettä."

Viittaa vahvasti kontaktorivikaan, jos kerran jännite tulee säätimelle vain silloin kun toimii.