Pesuhuoneen katon höyrysulku

Pesuhuoneemme on puoliksi talosta ulkonevassa erkkerissä, eli puolet pesuhuoneesta on täten yläkerran alla "talon sisällä". Meillä on talon välipohjassa alhaalta päin lueteltuna paneli, 2x2 koolaus, ilmansulkupaperi,200mm villa, 15 mm lattiakipsilevy, 30 mm kipsivalu. Pesuhuoneessa on alaslaskettu katto ja erkkerin osan olen villoittanut ja laittanut höyrysulun jonka olen limittänyt ja tiivistänyt yläkerran ulkoseinän höyrynsulkuun. Täten puolet pesuhuoneesta on ilman höyrynsulkua, mutta lasketun katon yläpuolella on tuo ilmansulkupaperi ja pesuhuoneen katto tuulettuu kodinhoituhuoneen puolelle. Mitäs mieltä ootte, pitäskö höyrynsulku vetää koko pesuhuoneen katon yli? Koko talon välipohjassa ei ole muovia vaan siis tuo ilmansulkupaperi.

Meillä myös ilmansulkupaperi, mutta koko saunan ja pesuhuoneen katto on saunasatua. Mielestäni varmin näin. Ja tuuletus alaslasketun katon kautta khh:n puolelle. Pesuhuone tarvitsee tiiviin ratkaisun ja ilmanvaihdon kautta loput.

MEillä on pesuhuoneessa ja khh:ssa myös laskettu katto. Kyseessä on siis 1 kerroksinen tönö.

Normi höyrynsulun lisäksi laitoin tinapaperin pesuhuoneen kattoon. Ei olisi tarvinnut mutta laitoin varmuuden vuoksi ettei pesuhuoneen katossa oleva villa missään olosuhteissä pääse kastumaan jos jengiä käy enemmänkin suihkusa. Katon välitila on samaa pesuhuoneen ja khh:n kanssa. Tällöin välitilan tuuletus hoidetaan khh; kattoon tulevilla muutamalla venttiilillä khh:n puolelle.


“Ei olisi tarvinnut mutta laitoin varmuuden vuoksi…”



No tossa teit kyllä virheen innoissasi, kahta höyrynsulkua ei saa laittaa päällekäin.

Mihinkäs tietoon se Lilli perustaa väitteensä? Yleisesti yksioikoisesti todettuna "kahta höyrynsulkua ei saa laittaa päällekäin" ei pidä välttämättä ollenkaan paikkaansa. Siis: Toisaalta ei saa ja toisaalta saa eli mitäpä on niiden välissä. Se on ratkaisevaa.

Montan kans samalla linjalla.



niin tässä taitaa Lillillä olla sitä perinteistä “ei kahta höyrynsulkua päällekkäin”-tietoa, josta ei kuitenkaan oikeastaan tiedä mitään. Jostain on vain kuultu ja nyt sitä toitotetaan oikeana.

Turhaahan tuo höyrysulku tuossa on kuitenkin.

No eipäs nyt kuitenkaan ole, vaan aivan oikein tasan tarkkaan eli vesihöyryt viedään pois mahdollisimman lyhkäistä tietä syntypisteestään eikä levitellä ensin niitä muualle.

Ja estetään samalla alaslaskutilan tuulettuminen pesuhuoneen puolelle?

No sepä tuuletetaankin muualle toisarvoiseen tilaan aina kulloinkin tapauskohtaisesti! Ja kun sinne niitä vesihöyryjä ei kovin päästetäkään, niin eipä niitä sitten kovin tarvitsekaan tuulettaa kuin vain pikkiriittisesti, mutta kuitenkin vain riittävästi.

"toisarvoiseen tilaan" Mikäs se sellainen on ? Ei minun tekemissäni taloissa ole lainkaan moisia.
Kyllä se alaslaskutilan tuulettaminen on ensiarvoisen tärkeää hoitaa mahd.lähellä kosteusrasituksen syntypaikkaa,ei "ajattaa" sitä höyryä ympäri taloa "toisarvoisiin" tiloihin.

Viikossa 168 tuntia josta saunomista ja suihkuttelua vaikkapa 10% ajasta. Lopun aikaa tuulettuu tehokkaasti alaslaskut ym.tilat..

Kun tieto perustuu viisasteluille, niin sillä ei ole mitään arvoa saatikka arvostusta.

Juuri samalla tavalla ajattelen tässä asiassa kanssasi “Monta”

Viisaampi väistää ja väistyy!

No mites toi nyt sit pitäis hoitaa…?? Meillä on kakkoskakkosen verran pesuhuoneen seinä ylhäältä auki kodinhoitohuoneen puolelle (ei koko pesuhuoneen matkalta), eli sieltäkin pääsee “höyryt” tuulettumaan. Lähinnä mietityttää, että kun puolessa osassa pesuhuonetta alaslasketun katon yläpuolella on välipohjan ilmansulkupaperi ja sen päällä välipohjan villa, niin voiko kosteus päästä tuonne villoihin asti?

Kysy vastaus palstan mukaan, joka tällä saitilla on, ja ammattilaiset vastaavat, sanoivat ettei tarvitse sun tapaisessa rakenteessa. Kysytty n.2 viikkoa sitten.



Maailma tietysti muuttu mutta en usko että tässä asiassa on 2 viikossa muuttunut.

Suunnittelijat näkevät asian eri valossa.

Kannattaa katsoa miten oma suunnittelija asian on piirtänyt ja kysyä häneltä asiasta mikäli tuntuu “järjenvastaiselta”.

Olen asiaa tiedustellut ja on aiheuttanut ainoastaan joo ja juu,reaktioita arvon insinööreissämme. Toiset jättävät piirtämättä ja toiset piirtävät…helppoahan se on…tietokoneella.

Mielestäni et tee virhettä jos jätät ilman muovia. Kosteus ei siirry villoihin.

Hieman yleisesti:

1) Kannattaa pyrkiä estämään vesihöyryjen pääsy ensisijaisesti sinne alaslaskun "tyhjätilaan" esim. höyrynsululla, joka on "tiiviisti" seinillä.

2) Sinne "tyhjätilaan" on pyrittävä järjestämään mahdollisuuksien mukaan (miel. "puhdas")korvausilma "kuivatilasta".

3) "tyhjätilalsta" "imetään" pois tavalla tai toisella ilma "likaiseen" (kuiva)tilaan (esim. tekntila, WC, kh, mitä niitä nyt onkaan, jossa on poisto, mutta ei tietenkään esim. oh:een, kt:öön, sunaan, pesuh:een jne) siten, että se tyhjätilasta tuleva ilma menisi sitten poistoputkesta mahd. nopeasti eli lyhintä tietä harakoille.

4) Varoitus: Jos siellä "tyhjätilassa" on ilmanvaihtoputkia, niin älkää missään tapauksessa poratko niihin reikiä. Reikien poraaminen "opetettiin" vielä äsken eräänkin maamme suurimman kaupungin "järjestyssäännöissä". (Minkähänlaista porukkaa sielläkin on/oli raksaohjeita väsäämässä?)

"Tyhjätilasta" ei myöskään saa vetää suoranaista poistoputkea ilmanvaihtosysteemiputkistoon.

No näitä on tehty ilman tuota muovilla vuoraamista jo kymmeniä vuosia sitten eikä näissä ole ollut ongelmia. Jos haluat ottaa riskin ja tehdä muovitettuna,niin tee. Toivottavasti ongelmia ei tule,sitähän emme vielä 100% tiedä koska vasta viime vuosina ko.tekniikkaa on alettu käyttämään.

Nonni.

Kylläpäs taas mentiin raiteilta tai sitten ei osattu lukea.



Meillä on höyrynsulkujen välissä 65cm tyhjää tilaa jonka kuiva ilma tuuletetaan khh:n puolelle.

Sinne EI siis PÄÄSE KOSTEUTTA kun on pesuhuoneen katossa tinapaperi joka katkaisee höyryn nousun, edes villoihin asti palauttaa kostean ilman tuuletusrkojen kautta takaisin pesuhuoneen tilaan.



Sen vuoksi laitoin juuri sen tinapaperin varmuuden vuoksi sinne koska jos tulee puoli kaupunkia kylään ja suihkuun niin silloin kosteutta muodostuu jo niin paljon että alkaa tunkeutumaan joka paikkaan. Eihän sillä meidän tämän hetken kahden hengen taloudessa mitään väliä juurikaan ole. Mutta onpahan se nyt siellä ja nukun yöni paremmin.