Talon rakentaminen on pian alkamassa ja saunaan tulee puulämmitteinen kiuas. Talo on 1-tasoinen Kastelli ja sauna ulkoseinän vieressä. Ilmanvaihtokoneeksi on näillä näkymin tulossa pyöriväkennoinen Enervent Pingvin eco EDE.
Varsinainen kysymys liittyy kiukaan korvausilmaan. IV-suunnittelija piirsi kuviin korvausilmaputken, joka tulisi ulkoseinän vierestä lattian alta. Perustusten tekijä ehdotti, ettei putkea laitettaisi, koska siitä tulee talvella kylmää ilmaa kun sauna ei ole lämmin, lattia menee kylmäksi ja putkeen kondensoituu vettä. Mitäpä olette mieltä? Onko jotain vaihtoehtoista ratkaisua? Voiko tuon putken jättää pois? Riittääkö saunan oven ali tuleva ilma puukiukaalle vai loppuuko happi? Voisiko IV-koneen kautta saada jotenkin korvausilman?
Laittakaa tuloilma sinne saunaankin.
IV koneelta tulo+poisto ehdottomasti saunaan. Erillinen korvausilmaputki sen sijaan jakaa aina mielipiteet…
Ei ole vielä omalle kohdalle vastaan tullut niin tiivistä taloa, jossa tulisija ei olisi saanut tarpeeksi ilmaa, vaikkei erillistä korvausilmaputkea olisikaan. Riippuen tulisijasta ilmaa kuluu sekunnissa litroittain, mutta painesuhteiden vaihtumisen johdosta rakenteiden vuotoilmat lisääntyvät, IV tulo aavistuksen lisääntyy ja IV poisto pienenee. Väittäisin siis, että putki ei ole välttämätön, ainakaan palotapahtuman kannalta. Enemmän sillä on saunassa merkitystä ilmastoon/löylyihin muuten (jotka taas ovat mielipideasioita)… Jos veto on jostain syystä huono, niin korvausilmaputki voi säästää ‘takkakytkimen’ käytöltä tai ikkunan avaamiselta sytyttämisen yhteydessä.
Ja kun korvausilmaputki tuodaan tarpeeksi syvältä, niin ei se lattiaa kylmennä kuin korkeintaan siitä sisäventtiilin ympäriltä, mihin kylmä ilma puhaltaa. Talvella ei kondensoi, koska ulkoilma lämpenee sisälle päin virratessaan. Kesällä voi periaatteessa kondensoida; sitä varten putkeen voi tehdä pienen kallistuksen ulospäin ja perustusten ulkopuolella ylösvientimutkassa pieni reikä putken pohjaan…
Itse laittaisin korvausilmaputken varmuuden varalta kuitenkin. Ja kun sisäpäähän laittaa tiiviisti suljettavan venttiilin, niin sillä tavalla voi todeta putken tarpeettomuuden ja sulkea venttiilin pysyvästi. Eipä siitä putkesta silloin mitään haittaakaan ole. Kun ilman virtaus on seis, niin ei kylmennä, eikä kondensoi, eikä aiheuta muutakaan haittaa…
Perustusten tekijä on laiska yrittää puppua puhumalla laistaa putken asentamisesta.
Putki raakaan ulkoilmaan aiheuttaa hirmuisen suuren energiahukan, usein venttiilit unohdetaan aukinaisiksi monien kuukausien ajaksi kovimpien pakkasten aikaan.
Oven alta tulee samaa ilmaa, mutta lämmitettynä. Kun pitää saunomisen aikana katossa olevan poistoventtiilin auki niin ei lopu happi. Ei ole ollenkaan laiska vaan on kaikin puoli tolkun mies.
Älä ihmeessä laita sitä tuloa sinne saunaan suoraan sieltä ulkoa. Perustusten tekijä on aivan kerrassaan oivaltanut tilanteen. Sillä putkella sekoitat täysin sen ilmanvaihdon ja tuleepa holotnakin. Iv-koneelta tuo ja vie. Kaikki ilmanvaihdot hoidetaan iv-koneella paitsi tietenkin takan ja saunan piippua ei tietenkään yhdistetä iv-koneeseen.
Täällä näitä IV-suunnittelijoita riittää.
IV-suunnittelijasi on oikeassa.
Erityisen tärkeä tuo putki ulkoa on, kun kyseessä on puulämmitteinen kiuas.
Eipä tunnu olevan minkäänlaista järjenhäivää! Hämmennetään kuin soppakattilaa.
Kiuas ei kysy sitä onko ilma raikasta pakkasilmaa vai lämmennyttä huoneilmaa.
Itselläni on saunassa puukiuas ja sinne tulee ja lähtee ilma koneellisesti ja hyvin on toiminut eikä kylmä ole ollut.
“Kiuas ei kysy sitä onko ilma raikasta pakkasilmaa vai lämmennyttä huoneilmaa.”
-Ei kysykään, ainoastaan lämpötilaerolla on merkitystä.
Kumpi ilma palaa paremmin lämmin vai kylmä? Kysytään vielä aivan toisin: kumpi auto käynnistyy paremmin saatuaan kitusiin kylmää(pakkas) ilmaa vai lämmintä(kuumaa) ilmaa. Enhän minä autoistakaan ymmärrä mitään muuta kuin niissä yleensä on viisi pyörää + varapyörä.
Niin, ratkaistava kysymys onkin oikeastaan: kumpaan luotat ilmanvaihtoon liittyvissä asioissa enemmän, lvi-suunnittelijaasi vai perustusurakoitsijaan?
Ei liity saunaan, mutta meille laitettiin takkaa varten vielä ilmanvaihdon lisäksi erillinen korvausilmaaukko (avattavalla ja suljettavalla venttiilillä). Siinä yhtydessä kuulimme mekin kommenttia laidasta laitaan. Välillä on katsottu tarpeelliseksi avata luukku, välillä ei.
Taitaa olla mielipiteitä puolesta ja vastaan suunnilleen yhtä monta Tarkennetaan nyt vielä, että suunnitelmissa on poisto ja tuloilma jo koneellisesti. Tuo erillinen korvausilmaputki on niiden lisänä.
Koneellinen riittää ja se ei sekoita ilmavaihtoa, mutta lisä kylmentää lisäksi saunan alaosan. Soitapa asiantuntijalle eli iv-koneen tekijälle.
Meillä oli edellisessä talossa puukiuassaunassa ja Pingvinillä hallitussa asunnossa ulkokorvausilma-aukko. En olisi voinut kuvitellakaan, millainen saunasta olisi tullut sitä ilman.
Juu, ja satavarmasti oli iv-suunnittelijan mielen mukaan tehty.
"Taitaa olla mielipiteitä puolesta ja vastaan suunnilleen yhtä monta"
Ei rakentamisessa äänestämällä hyvää saada, vaan tiedolla ja taidolla. Änestäminenhän on samaa kuin lantin heitto, mutta sillä erotuksella, että onnistuminen ei ole edes 50%, vaan 100-0 välillä Se on siinä.
Suosittelen ehdottomasti korvausilmaputkea (tahi vastaavaa järjestelyä) jos tarkoitus on tehdä tiivis talo.
Syy seuraava: jos talo on tehty kunnolla eli on tiivis, ilma vaihtuu pääsääntöisesti vain ilmanvaihdon kautta. No mutta eikös se ole hyvä asia? Mietitäänpä seuraavia asioita tilanteessa jossa (erillistä) korvausilmaa ei ole:
- kiukaan lämmittäminen pukkaa suuren määrän iv:n lämmittämää tuloilmaa pihalle. Eli ensin lämmitetään ilmaa pahimmillaan suoralla sähköllä, jotta voidaan “ruokkia” puukiuasta.
- iv-n toiminta kovilla pakkasilla: Suuren tuloilmamäärän otto ja poiston merkittävä pieneneminen iv-koneesta kovalla pakkasella aiheuttaa helposti jäätymisongelmia tai sitten sähkövastukset lämmittävät tuloilmaa esim. esilämmityksessä jotta koneen kenno tahi pyörivä “roottori” (esim. enervent) ei jäädy.
Jos kerran putki maan alla kaihertaa, voi tehdä toki kompromissin, tuuletusluukun saunan ikkunaan jossa erikseen säädettävä “tuloilma” putki. Auki vain kiukaan aktiivisen lämmittämisen ajan jolloin lisä-ilmaa tarvitaan. Hallittu tulo on järkevämpi ratkaisu kuin esim. liesituulettimen, seinän pienien rakojen tms. muuttuminen tuloilmakanavaksi kun saunan lämmitetään.
Sisäilman laatu talossa heikkenee, jos kiukaalle ei järjestä kunnollista korvausilman saantia. Eli ylimääräinen alipaine vetää rakenteista epäpuhtauksia sisäilmaan.
Laita siis korvausilma putki tai käytä takkakytkintä koko saunan lämmityksen ajan. Pigviinissä on (ainakin siinä mallissa jota kerran katsoin) sellainen “vika”, että takkakytkentä menee ajastetusti automaattisesti pois päältä. Korvausilman saanti sitä kautta ei siis riitä koko lämmityksen ja saunomisen ajan tuolla laitteella.