Siporex talon kosteuden poisto

Moro!

Onko kenelläkään antaa hyväksihavaittuja tapoja poistaa ylimäärinen kosteus Siporex talosta? Talo rakennettiin kosteinpaan aikaa vuodesta. Nyt taloa on lämmitetty reilun kuukauden ajan. Talossa on pari cramon "pientä" kosteudenerotinta. Lämmitystehoa antavat polttoöljy käyttöinen (>10kw) ja sähkölämmitin (6kw). Nuo kosteudenpoistajat tuntuvat vaan koin heppoisilta kun laskee litramärään mitä talossa kaikkiaan kosteutta voisi olla/ on...

Eli vinkkejä tehokkaaseen kosteuden poistoon seinä/välipohja rakenteista...? Niin ja talossa on jo ikkunat, eli mitään älytöntä sisäilman kosteutta ei voi pitää koska ikkunat kärsivät liian suuresta kosteudesta joka tiivistyy ikkunoihin ja sitä myötä ikkunakarmeihin.

Siporex taloissa on tuo kosteuksien poisto yksi rakennusvaihe ja se vie oman aikansa muttei se keskeytä rakentamista. Kun kosteudet on poistettu kunnolla niin on vankka,palamaton ja pitkä ikäinen runkorakenne erilaisille pintamateriaaleille.

Mahdolliset kuivatus kulut tulee takaisin helposti,kevytbetoni rakennuksen elinkaaren pitkä ikäisyydessä.

Eli vaihe kestää noin vuoden, lämmöt päällä ja ilmavaihto täysillä…

No sehän ei maksa mitään…

Lähinnä haenkin optimaalisia olosuhteita kosteuden poistolle, mahdollisesti teiltä joilla kuivattamisesta on jo kokemuspohjaa. Esim. kannattaako lämpö pyrkiä pitämään sisällä +20 asteessa? oletteko käyttäneet isompia kosteuden poistimia tms.? Itse tällä hetkellä tuntuu toimivan parhaiten siten että lämpö on n.16 asteessa ja talossa pieni läpiveto + ne ilmankuivaimet.



Siporex päätös on jo tehty, eli sillä mennään. Tähän asti kaikki mennyt käsikirjoituksen mukaan osittain jopa helpomminkin kuin mitä alussa uumoiltiin. Siporexia on kuitenkin yllättävän helppo käsitellä.

… Sitä sähköä ja polttoöljyä on tosiaan mennyt viime kuukauden aikana aika hyvin, mutta kesä tekee jo tuloaan… :slight_smile:

Mulla oma Lammi talo tuntui olevan aika täynnä vettä,koko talven poltellut takassa puita,ikkunoita auki ja oli mulla kuukauden tuossa kosteuden poistin,se poisti aika tarkkaa 3L/vrk.

Paras keino on ollut vain lämmitys ja sitten jättää kuivaksi päiväksi ristivetoa kämppään. nyt tuntuisi jo aikapaljon kuivemmalta.

Pikkaisenkin kun tuli pakkasta enemmän niin ikkunat oikein valuivat vettä,kai se jotain kosteudesta kertoi:)

Eipä ole kokemusta, mutta tehokkainta lienee sulkea ilmanvaihto, nostaa lämpötila korkeaksi ja kierrättää sisäilmaa puhaltimella varustettujen kondensoivien ilmankuivaimien läpi. Tehokkuus riippuu tietenkin paljolti ilmankuivainten tehokkuudesta ja ilman virtausnopeudesta seinä- ym. pinnoilla. Äärimmilleen vietynä kustannustehokkuus taitaa tarkoittaa sitä, että rahaa kuluu tehokkaasti.

Leikki leikkinä, toivon kanssasi runsasta auringon säteilyä ja sopivia vaihtelevan suuntaisia tuulia, se lienee optimaalista.

Sen kaikkien luukkujen sulkeminen, ainakin tässä vaiheessa vielä, saa aikaiseksi sen että ikkunat oikeasti valuvat vettä vuorokauden jälkeen ja vesi tekee lammikoita ikkunalaidalle. Ei riitä kahdessa Cramon kosteudenpoistajassa tehot kosteuden poistoon. Laskin teoreettisen veden määrän talostamme ja sain tulokseksi, että asuinrakennuksen puolella vettä on n. 20 000 litraa rakenteissa. Tästä tietty osa kuivuu suoraan ylös ja ulos päin, mutta paljon jää edelleen sisäpuolelle.



Mitenpäin vain, niin rahaa menee kosteuden poistoon. Liika tuuletus vie rahat lämmitykseen ja isot kuivamet vie rahat sitä kautta. Tuntuu vaan että pitäisi olla jokin hieman jöötimpi kuivan talossa ja lämpötilat vieläkin korkeammalla.

Eikö talon suunnittelija,myyjä tai rak-valvoja osaa neuvoa. Kyllä -80 luvulla sai hyvät neuvot sen aikuisilla vermeillä toteutettuna.Lämmitystä vähintään +15C ja reilun-sopiva läpiveto tuuletus niin kyllä lähtee.

Tervehdys toiselta Siporakentajalta! Meillä mennään samassa vaiheessa, kuivatellaan tasoitustöitä varten. Meillä on ollut maalämpö päällä jo pari viikkoa ja mennään sillä, mutta aiemmin oli 20kW pö-lämmitin ja muutamia 3kW puhaltimia. Niillä lämpöä yön aikana ja sitten aamulla kunnon tuuletus. Parhaiten kuivaa aurinkoisena päivänä ristivedolla mutta ei liian pitkiä aikoja kerrallaan. On totta että kosteutta kertyy ikkunoihin mutta tarvii vaan pyyhkiä. Nyt se kosteus lähtee hyvin kun vain tuulettaa ristivedolla ja sen jälkeen taas kaikki kiinni ja uusi lämmitys.

Joo aika painajaismaista tuo aika oli. Ikkunoiden kuivaamista riitti. Kysyin asiaa silloin siporex-asiantuntioilta ja he sanoi että paras tapa on pitää läpivetoa ja jonkin verran lämpöä. Kuivaimista ei oikein perustettu. Mutta siporex kirjassahan lukee että, joko läpiveto tai aukot ummessa kuivaimilla.

Jos olisi niin hullu että vielä rakentaisin, laittaisin aukkoihin styroxit tai muut vastaavat ja asentaisin ikkunat vasta kun runko on kuivunut riittävästi vaikka kuinka olisi “ylimääräistä” työtä. Meillä ei sentään maalia irtoillut karmeista, mutta kyllä ne ikkunat jonkin verran kärsi. Kellastumista jne.

Itse yritin kuivailla omaa taloa sähköpuhaltimilla, ikkunoihin suuntasin ihan tavallisia pyöriviä tuulettimia ettei niihin kondensoituisi niin paljoa kosteutta, samalla alakerrassa pieni läpi auki ja ylhäällä kans. Sitten jonkin aikaa oli huippuimuri pörräämässä joka myöhemmin tuli liesituuletinkäyttöön, joten kanavaan joutuva pöly ei mielestäni ole vaarallista (kuin korkeintaan sille moottorille). oli minulla sellainen k-raudasta ostettu gree kosteudenpoistinkin joka on muuten todella hyvä nyt kodinhoitohuoneessa jos haluaa pyykkiä kuivata narulla. Pyykit kuivuu hetkessä.

Onnea, työtä on vielä järkyttävästi edessä jos itse rakennat.

Meillä oli jokunen tuuletusikkuna auki ja puhaltimet käytössä. Ei ollut mitään kuivaimia. Kannattaa olla TOSI varovainen ikkunoiden kanssa. Me tapellaan edelleen ikkunatoimittajan kanssa reklamaatioista…Eli sitten kun tasoituksen lähtee käyntiin niin suojateippejä ei kannata pitää kuin äärimmäisen lyhyen aikaa karmeissa. Muuten nimittäin kosteus ja teipin liima tekee mukavaa jälkeä. Meitä ei tästä osattu varoittaa.

Mun blogi osoitteessa http://lunatic.vuodatus.net, jos kiinnostaa katsoa miten meillä hommat venyneet…heh.

Tulee joskus mieleen asia! Miksi ylensäkkään rakentaa siporex-taloja?

Eikö se tuo Siporex-talon pitkä elinkaari liene yksi tärkeimmistä syistä suomen ilmastossa asuttaessa. Siporex-taloissa tehdään pintaremontteja kun ns.puutaloissa pitää tehdä useammin peruskorjauksia. Äänieristyskin lienee parempi, palamattomuus minimissä.

No tästä ei varmaan kaikki tykkää, mutta…



Olen tutkinut parikymmentä em talotyyppiä. Eräitä ongelmia joidan takia tutkimus on tehty…

  • seinien pintalämpötila alhainen
  • halkeamia nurkissa / seinän ja katon rajakohdassa
  • ikkunapielet kylmiä, kondenssia ja tummentumia maalissa
  • kutistumahalkeamia hallitsemattomasti
  • kosteuden poisto jäänyt tekemättä, sisäilmassa ongelmia
  • läpi meneviä halkeamia seinissä, tämä johtuu yleensä perusmaan tiivistymisestä, eli perustus pitää olla PAINUMATON…

    Tässä vaan muutamia tästä talotyypistä.

    Ongelmia toki löytyy myistakin tyypeistä, jopa enemmän…






Joo, näkyy olevan rakenusaikaisia virheitä mitä tapahtuu muissakin taloissa.

-Seinän(sisä)pintalämmön alhaisuus voi johtua esim.vaaleasta pinnoitteesta. Mutta mitä haittaa alhaisesta pintalämmöstä jos huoneissa muutoin on riittävän lämmin.

-Ikkunan pielien ym. kohdat saattaa olla ilmeinen heikkous vanhemmissa Siporex-taloissa koska silloin ei ollut käytettävissä uretaani vaahtoa. Mutta en nyt pitäisi kovin vaikeana ja kalliina jos ko.viat korjataan silloin kun on aihetta.

Mietippä mitä tapahtuu seinän läheisyydessä jos pintalämpötila on +12-15 astetta. Näitä arvoja olen löytänyt lähinnä niissä taloissa, missä kosteus om jäänyt seiniin…, värillä ei ole väliä…

Kuinka paljon sitä huonetta oli lämmitetty eli tuloilman plus lisämälämmitys. Paljonko oli lämpötila huoneen keskellä? Tehtiikö mittauksia useammin? Jos sitten pintalämpötila seinässä on nuo +12-15 niin ilmeisesti ulkoseinä on huonosti tehty. Seinän läheisyydessä ei välttämättä tapahdu mitään asumista haittaavaa jos likaisuus ei anna alustaa esim. homeitiöille.

Kosteuden ulkoseinään jättäminen ei ollut hyväksi.

Koskevatko nuo lämpötilat vastarakennettuja taloja, eli mikä olisi odotettavissa oleva realistinen kuivumisaika. Kerran tällaisen seinän kosteuskäyttäytymisestä täältä kysyinkin ja vastaus (ilmeisen leikkimielinen) oli, että siellä on tilaa veden jäätyäkin. Valmistajan sivu puolestaan toteaa lakoonisesti, ettei seinään kastepistettä muodostu ???

Yhden tämmöisen olen taannoin pystyttänyt ymmärtämättä silloinkaan kyseistä asiaa. Jälkikäteen en kohteesta ole mitään kuullut joten siellä pärjättänee ilman kummempia ongelmia.