Takka ja leivinuuni samassa hormissa, savunhajua

Meillä on olohuoneen takka ja keittiön puolella oleva leivinuuni samassa hormissa. Takka toimii loistavasti, veto on hyvä, ehkä liiankin hyvä. Leivinuunia ei käytetä ollenkaan.

Takassa kun on tuli niin savu tulee leivinuunin puolelta tai ainakin savun haju. Ilmeisesti luukun tiiviyttä voisi parantaa mutta mietin myös leivinuunin täyttämistä tiilillä. Parantaisikohan se takan vetoa niin, ettei savut enää tulisi leivinuunin luukusta yhtä helposti? Ei sitä täysin tiiviiksi varmaan tiilillä saa mutta ainakin hieman lisäisi ilmanvastusta nykyiseen.

Ideoita?

kuva

 

Helpoin korjaus tilanteeseen saattaisi olla, kun lämmität sitä uuniakin silloin tällöin. Takuuseen en mene, mutta kannattaisi koittaa. Veikkaanpa, että kun saat uunin rakenteet pysymään lämpimämpänä, se vähentää savun ahkeutumista väärille reiteille.



Tuota kokeiltuasi voit sitten jatkaa sillä luukun tiivistämisellä, mutta elä nyt sentään olemassa olevaa uunia rupea umpeen muuraamaan.

Kiitos. Umpeenmuuraamisesta ei ole kysymys vaan ainoastaan leivinuunin puolen täyttämistä tiilillä.

Jonkinlainen suunnittelu-/rakennusvirhe lienee kyseessä kun olen nähnyt vastaavia uuneja ja niissä on ollut leivinuunin perällä suljettava tuhkaluukku. Meidän uunissä luukkua ei ole ja uuni on auki hormiin koko leveydeltään ja korkeudeltaan kuten kuvasta käy ilmi. Tiilillävuoraamisen tarkoitus olisi siis estää virtaus takasta leivinuuniin. Tuo lämmitys varmaan korjaisi tilanteen mutta olemme päättäneet ettemme polta leivinuunissa mitään ja muutenkin tulisijan käyttö on satunnaista.

Noo, jos sieltä on savua tullakseen, niin se ei pientä rakoa kummempaa kaipaa. Eli tiilien latominen ei vaikuta mitään.

Mut ei se uuni tuolla lailla hormiin liity, suoraan. Onhan siellä takaseinä uunin ja hormin välissä. Uunihan on eri muuraustakin kuin piippu, vai onko tuo joku yhdistelmätakka jonka päältä lähtee kevytpiippu? Mut ei kai takan savut uunin kautta voi kiertää?  Savuhan yleensä lähtee sieltä uunin takaa ja ylhäältä kohti hormia kiertääkseen sitä ennen todennäköisesti vielä uunin sisällä. Ja oma peltikin tuolle uunille luulisi löytyvän jostain. Vai miten?

Minäkin ajattelin, että tuo kuva on vain jonkinlainen esitys siitä, miten tulipesät sijaitsevat. Jotenkin tuntuu mahdottomalta, kuten Petekin ilmeisesti ajattelee, että kummassakaan, niin takassa kuin leivinuunissa ei olisi kiertoa.

Noita takkoja tehtiin joskus koristeeksi -70 luvulla, mutta tuollaista leivinuunia, ei takuu varmasti tehty, vaikka olisi sitten minkälainen kevytviritelmä tahansa.



Kysyppä nuohoojalta tarkemmin rakenteesta, kun hän ensi vuonna käy.

Ainoa tiivistys , mikä minun tulee mieleen, on huolellinen täyttö kivivillalla. Sinne peräseinän hormiliitokseen voit vielä kastella sen villan sementtilitkulla.

Hormi tekee tosin pienen mutkan tuossa yläosassa mutta mitään kiertoa ei ole.

Pete: Mitä tarkoitat takaseinällä? Uunissahan takaseinä on ikäänkuin se hormin seinämä. Hormi kun lähtee takan yläreunasta ja uuni on siinä "matkan varrella". Toteutus on juurikin tuollainen kuin kuvassa eli uunin "takaseinä" on auki koko uunin leveyden ja korkeuden verran.

Tiivistän nyt tuon uuninluukun ja myös luukun kehyksen kun tuntui olevan hiukan irrallaan. Liekkitestillä vetoakin tuntui olevan jonkin verran toisessa reunassa eli siitä se ilmeisesti puhaltaa savuja huoneistoon. Katsotaan miten vaikuttaa.

Tuotahan juuri kyselin, kun en uskonut tuollaiseksi. Enkä meinaa uskoa vieläkään. Mut jos se on tuollainen ratkaisu oikeasti, niin enpähän enää tiedä mitä sanoisin. Tuollaisiako nykyisin tehdään?



Vai onko tuossa joku kuningasajatus, että uuni toimisi takan yläpalotilana, ei ymmärrä. Onko siinä takassa jotain savukaasujen kierrätystä, vai poistuuko siitäkin savut suoraan hormiin?



Miltä aikakaudelta ratkaisu oikein on?

Jos Peten palotila-arvelu osuu, niin silloin tuossa ei kuuluisikaan polttaa puita uuniosassa. Kuvassa oleva hormi ei sitten olisikaan vielä hormia, vaan osa kiertoa, ja poskikanavat tulisi sivuilta alas. Näin tuossa olisi edes jotain järkeä.
Onko siellä lattianrajassa nuohousluukkuja?

 

Lisätään vielä: Jos uuni toimii palotilana, niin et saa tukkia tai estää tulen pääsyä sinne.

Parikymmentä vuotta sitten tuo on tuohon tehty. Rakennuttaja itse ei kuulemma ole koskaan käyttänyt uuniosaa mutta takkaa jonkin verran.

Jos nyt ymmärrän palotilan oikein niin takassa on sellainen eli tuskin tuota uuniosaa on sellaiseksi tarkoitettu.

Palotila on paikka, jossa palokaasut palavat. Ei siis liekkiosa, joka on näkyvillä.

Juu eli vähän niinkuin japikin sanoi, että vaikka toteutus tuntuisi kuinka järjettömältä, niin jonkinlaiseksi se on suunniteltu. Ja jos sitä ruvetaan "parantamaan" ilman tietoa sen toiminnasta, niin pieleen menee.

Lähdepä siitä liikkeelle, että otat nuohoojan käymään siellä ja pyydät selvittämään tuon kompleksin toiminnan.

Piirroksen mukaan on avotakka ja samaan hormiin liitetty "avoleivinuuni". Ja jos tosiaan leivinuunin takaseinä on avoinna hormiin, niin muuraisin sen tukkoon ja jättäisin korkeintaan takaseinässä olevan nuohousluukun kautta yhteyden leivinuunista hormiin, jolloin leivinuunissa voi pitää tunnelmavalkeaa ja kenties lämmittää valmislaatikoita tms. hiilloksella. Silloin savupeltinä toimivan nuohousluukun kansi pitää tietenkin poistaa, mikäli lämmitetään leivinuunia.

Mutta yleensähän ei samaan hormiin pitäisi liittää 2 tulisijaa. Arveluttava ratkaisu myös siksi että mikäli leivinuunisssa pidetään tulia ja lämmityksen jälkeen suljetaan hormissa oleva savupelti (ilmeisesti jossain katonrajassa), niin silloin ei saisi olla takan luukussa rakoa, koska mahdollinen häkä valuu siitä takan edustalle huoneeseen. Periaatteessa tuo takan luukku voisi vastata nuohousluukkua, mutta sillä erotuksella, että nuohousluukku on aina suljettuna tiivis.

Ei ole avotakka eikä -uuni. Jätin luukut pois piirroksesta kun pääpaino oli tuolla hormilla ja siinä miten se on liittynyt tulisijoihin.

Löin nyt leivinuunin täyteen tiiliä ja tiivistin luukun paremmin sekä kehyksen tulenkestävällä sauma-aineella. Nyt ei liekit enää lyö leivinuunin puolelle eikä savuakaan tullut vaikka tiilet ovat vain ladottu sinne. Nyt tuntui, että enemmän savua tuli takan puolelta. Sielläkin puolella pitäisi tiivistää luukku ja kehys paremmin mutta tuo alkuperäinen ongelma näytti poistuneen.

Täytynee harkita tuota takaseinän muurausta/tuhkaluukkua vielä. Sellaisenaan voisi tehdä uunista käyttökelpoisen kun uuni ei nokeennnu ehkä niin helposti.

Hyvä pointti tuo viimeinen kommenttisi. Varmistun kyllä yleensä, että mitään ei jää hiillokseen kytemään ennen pellin sulkemista eikä uunin puolella muutenkaan pidetä koskaan tulta.

Savutuksen siirtyminen takanpuolelle viittaisi siihen, että uunin on tarkoitus toimia yläpalotilana. Jos näin on, niin energiasaanto vähenee, kun täytit uunin. Lisäksi kuormitat nyt ympäristöäsi aivan eri mittaluokassa.

Jos kuitenkin siltä nuohoojalta...........

Kun tiivistät sitä takan kehystä, niin varmista, että metalli pääsee laajenemaan tiilen suuntaan. Voi muuten rikkoa tiilet.

Jos nuo annetut kuvaukset tulisijoista pitävät paikkansa, olen sitä mieltä että kysymyksessä on paremminkin piipulla varustettu nuotiopaikka. Sen merkitys lämmityslaitteena on aika olematon.

Päätit sitten kumminkin sooloilla. Tulisijojen kanssa kun tarttis tietää mitä tekee, eikä tehdä ensin ja ajatella sitten. Yrititkö edes tilailla sitä nuohoojaa käymään?



Ainoa mikä on varmaa, että huono (?) ratkaisu on nyt vielä huonompi. japi oli varmaankin ihan jäljillä. Eli yläpalotilaksi olisi tarkoitettu tuo ja nyt on vähäisetkin toimintaedellytykset mahdollisesti viety.



Onko siinä uuniosassa muuten

a) paloilmaventtiilit luukussa?

b) arina ja tuhkatila sen alla?



Tuo häkävarjelu oli nyt muutenkin taas jotain epälogiikkaa, peltiähän ei täysjärkinen pistä kiinni, jos sieltä häkää vielä on tullakseen sisään. Joutavaa spekulointia siinä mielessä…

Alkuperäiseen aiheeseen liittymätön kysymys Halpakorjaukselle: Oletko aivan varma nuohousluukkujen tiiviydestä? Miksi nuohousluukkujen pitäisi olla tiiviitä?

 

Tuli mieleen yksi pikakoe kierron selvittämiseksi, jos et malta sitä nuohoojaa...: Avaa savupelti ja kiipeä katolle. Tee siellä pieni lumipallo ja pudota se hormiin. Jos pallo putoaa takkapesään, niin siellä ei ole kiertoa, tai kesäpelli on auki. Em. kokeen tuloksella ei sitten ole mitään tekemistä sen uunin mahdollisen yläpalotilan kanssa.

No pitää olla (mahdollisimman) tiiviitä eli ei saa olla paloilmaventtileitä tms. aukkoja joista häkä tai muut haitalliset kaasut ja epäpuhtaudet valuisivat ulos.

Siksi oli paikallaan varoittaa mahdollisuudesta että toisessa huoneessa voi olla takan luukun venttiili auki ja siten kaasuilla pääsy huoneeseen.

 

Ja vaikea uskoa ratkaisua että leivinuuni (ilman poskikanavia) toimisi yläpalotilana, siis että kun luukun avaa niin kuumat kaasut tulevat silmille.

Jos kerran ne liekit ovat ennenkin uunissa näkyneet, niin onhan se yläpalona faktisesti toiminut, ei se uskonasia ole. Nyt vaan kaasuilta on viety se vähäinenkin palamiseen soveltuva tila. Ja tulisihan siitä puilla ladatusta pesästäkin kaasut ja lieskat silmille, jos kesken täyden valkian nappaisi luukut auki. Täytyykö sitä aina olettaa, että muutkin tekevät tyhmiä?

Odottelen edelleen tietoja noista arinoista ja ilmaventtiileistä. Niistä voisi jotain päätellä. Onko esim yläuunia tarkoitettukaan puiden polttoon, ja onko sinne tarkoitus ohjata vain toisioilmaa kaasujen polttoon.

Mitenkähän, jos se nyt tunkee tulipesän luukuista savua sisälle. Voihan niitä luukkuja tiivistellä, mut kun se paloilma pitäisi kuitenkin sinne saada. Niin jotain on pielessä jos noin päin savu kulkee. Vahvasti viittaa siihen, että kannattais lopettaa tuo kokeilu ennen suurempia vahinkoja.

Kysyin asiasta nuohoojalta ja hänen mielestään uunin täyttämisellä ei ole estettä. Kuten aiemmin totesin niin olen nähnyt vastaavia uuneja joiden takaosa on muurattu umpeen tuhkaluukkua tms. lukuunottamatta joten mieleen tulee ainoastaan, että kyseessä olisi rakennusaikainen virhe eli uunia ei ole tehty oikein tai loppuun asti.



Ei ole arinaa mutta luukussa on ilmaventtiili. Itse asiassa luukku on tämä (0214) http://bit.ly/13MmM3W.