Talonrakennusprojekti on vasta kaihertamassa mieltä, joten toisten kokemuksia tarvitaan aina tueksi. Eli oletteko ottaneet talopaketin avaimet käteen -periaatteella, jossa työporukka tulee talofirman kautta vai oletteko palkanneet oman työporukan rakentamaan "pakettitalon" (mistä rakennusvaiheesta lähtien)? Tarkoitus olisi tietysti saada laadukasta jälkeä, mutta kokemuksen puutteesta johtuen houkuttelisi myös vaihtoehto, jossa vastuu tekemisestä olisi täysin talopakettivalmistajalla.
Valitettava totuus on se, että koko vastuu on loppujen lopuksi Teillä, jolloin Te tarvitsette sellaisen valvojan (siis valvojan), jolla on ensi sijassa kyseessä Teidän etu, eikä kuten yleensä oma etu. Valvoja on oltava rautainen ammattilainen, jolla on kokemusta myös käytännössä raksalla eikä vain teoriassa. Tämä ammattilainen kannattaa ottaa kuvioihin aivan ensimmäisenä. Tämä valvoja on tärkein henkilö projektissanne Teidän etunne kannalta.
Te joudutte kyllä valvojalle maksamaan "sievoisen" summan työstään, mutta hän säästää sen hänelle maksamanne rahan reilusti toista kautta usein moninkertaisestikin, mutta niiden kertamäärien ennustaminen on tietenkin mahdotonta.
Huomatkaa vielä, että valvoja ei ole sama kuin vastaava työnjohtaja, joka on pakko olla projektissa. Valvoja ei myöskään saa/kannata olla sama henkilö kuin tuo vastaava työnjohtaja eikä myöskään missään tapauksessa minkäänlaisessa "kampuksessa" rakennuksen urakoitsijaan tai vastaavaan työnjohtajaan. Valvojalla ei tarvitse olla mitään byrokraattisia koulutusvaatimuksia, mutta tietenkin rakennusalan koulusivistystä on hyvä olla työkokemuksen lisäksi. Myös terve järki ja ajattelutapa on myös eduksi.
Mistäköhän muropaketista tuo Monta on oppinsa saanut. Taloprojektissa pakollinen henkilö laadun takeesta onn pääsuunnittelija. Valvoja ei ole pakollinen…se voi olla hyvä olla en kiellä sitä.
Pääsuunnittelija kannattaa olla muu kuin tavarantoimittaja…yleensä talon suunnittelija joka vastaa siitä että asiakas saa mitä rakentaja kanssa alunperin on sovittu…sekä piirustuksien osalta että lopputuloksen.
Kyllä tuo “Montan” viesti on rautaista asiaa.
Suunnittelija suunnittelee (yleensä siellä) pöytänsä ääressä, ja valvoja valvoo että talo rakennetaan siellä rakennuspaikalla suunnitelmien mukaisesti rakennuttajan etua ajatellen. Puuttuupa joskus vielä niihin suunnitelmiinkin, jos aihetta on.
Vastaava työnjohtaja heiluttaa yleensä sitä tahtipuikkoa, tuijottaen vain niitä suunitelmia ja aikatauluja yms. (rakennuttajan etu usein unohtuu).
Moni suunnittelija haluaa nähdä muutakin kuin pöytänsä. Kyllä Monta nyt ajaa vain omaa asiaansa.
Toki jos rakentaja/asiakas ei pätkääkään ymmärrä rakentamisesta eikä käy työmaalla koskaan on syytä palkata valvoja. Mutta huonoilla suunnitelmilla ei valvojakaan saa aikaan kuin hämmenystä työmaalla ja on siellä kolmantena pyöränä.
Vastaavan mestarin palkkauksessa tulee olla tarkkana…osa tekee minimin minimin ja osa todella vastaa työmaasta. Hyviä suunnitelmia ei korvaa mikään…eikä ammattitaitoisia työntekijöitä. Virallisia valvojia on jo liikaakin.
Ehkäpä siitä muropaketista, josta jollakin jäi 90 %.
Kaikkia noita tarvitaan sopivassa suhteessa, riippuen tilanteesta ja kokonaisuudesta.
"Mutta huonoilla suunnitelmilla ei valvojakaan saa aikaan kuin hämmenystä työmaalla ja on siellä kolmantena pyöränä."
Ajatelkaa nyt em. asiaa.
Sen valvojan tehtävähän nimenomaan on saada aikaan hämmennystä kun se suunnitelma ei olekkaan kelvollinen toteuttaa.
Silloinhan hän hoitaa tehtäväänsä rakennuttajan hyväksi, ja puuttuu hyvinkin olennaiseen asiaan valvojan valtuuksin.
Se on hyvä valvoja, joka saa osakseeen aiemmin esitettyä suhtautumista / hämmennystä / kiinni jäämisen pelkoa. Ei siis voida elää kuin siat pellossa, vaan vielä on "herran pelkoa".
Kysyjälle:
Kun homma on "hakusessa", kuten annoit ymmärtää, kehotan palkkaamaan sen rautaisen valvojan ihan ensinmäiseksi. On suuri apu jo suunnitelmia, tilauksia ja sopimuksia laadittaessa.
Sanoisin, mitä aikaisemmassa vaiheessa, - sen enemmän hyötyä. (tehdyt virheet esim. sopimuksissa on hankalaa paikata jälkikäteen).
Onkohan lie kukaan vielä vastannut kysymykseen muutoin kuin "rivien välissä" ? Laitan kuitenkin oman mielipiteeni esitettyyn kysymykseen ja se on omat työmiehet. Kun valvojista tuli puhe niin toki itsekkin olen sitä mieltä että diktaattoria aina tarvitaan kunhan diktaattori on tehtäviensä tasalla. Herran pelko pitää pienen kirvesmiesporukan sopivasti varpaillaan mutta isompaa firmaa ei mikään valvoja pysty pelottelemaan jälkeenpäin. Etukäteen pystyy kyllä sitäkin.
Toisaalta oikeastaan valvoja ei saa/kannata levittää pelkoa, vaan tervettä järkeä ja yhteistoimintaa. Valvoja katsoo rakennuttajan edustajana työtä ja sen edistymistä, jolloin hän reagoi kaikkeen mikä ei ole rakennuttajan edun mukaista. Hän korjaa matkan varrella myös huonoja ratkaisuja tarvittaessa. Tällöin korjaukset/muutokset menevät joko rakennuttajan tai rakentajien (suunnittelijat mukaan lukien) piikkiin.
Valvojan on oltava tarkka ja täsmällinen, mutta tervettä järkeä hän ei myöskään saa unohtaa eikä hän saa olla myöskään niuho. Valvoja on syytä olla matkassa ensimmäisestä “viivasta viimeiseen naulaan”.
KYSYJÄLLE: Valitsin muuttovalmistalon useista syistä:
a: muuttopäivä etukäteen tiedossa.
b: hinta (talofirmalle) etukäteen tiedossa.
c: rakennusaika lyhyt (5kk asuttiin vuokralla).
d:ei ole sormi niin syvällä suussa koko aikaa jos rakennusalan kokemusta ei ole (tai on vähäistä).
e: aikataulut + piirrustukset + työmiehet tulee talofirman puolesta (ei siis tarvitse itse soitella koko aikaa
joka ukon perään ja anella niitä tuleen tekeen mitä milloinkin.)
f: kaikki tilaajan hoidettavat asiat saa listattuna hyvissä ajoin etukäteen. Rakentamisen edetessä talofirma ilmoittaa seuraavista vaiheista ja varmistaa että tilaajan vastuulla olevat asiat on hoidettu.
Näin mulla, en tiedä miten muilla. Eri talofirmojen toimitussisältöihin pystyy ja kannattaa tutustua tarkasti.
Tänkin jutun joku varmaan kääntää painovoimaiseen ilmanvaihdottomuuteen ja corolliin ja puu-/kiviseiniin ja muuhun epäoleelliseen
KYSYJÄLLE: Valitsin muuttovalmistalon useista syistä:
a: muuttopäivä etukäteen tiedossa.
b: hinta (talofirmalle) etukäteen tiedossa.
c: rakennusaika lyhyt (5kk asuttiin vuokralla).
d:ei ole sormi niin syvällä suussa koko aikaa jos rakennusalan kokemusta ei ole (tai on vähäistä).
e: aikataulut + piirrustukset + työmiehet tulee talofirman puolesta (ei siis tarvitse itse soitella koko aikaa
joka ukon perään ja anella niitä tuleen tekeen mitä milloinkin.)
f: kaikki tilaajan hoidettavat asiat saa listattuna hyvissä ajoin etukäteen. Rakentamisen edetessä talofirma ilmoittaa seuraavista vaiheista ja varmistaa että tilaajan vastuulla olevat asiat on hoidettu.
Sama juttu. Syyt lueteltu edellä.
Em. lisäksi kannattaa panostaa siihen, että perustusten, liitöntöjen, tien yms. tekijä on luotettava. Mä valitsin yrityksen, jolla on pitkä kokemus em. taloprojekteista ja on suorittanut aikaisemmat kiitettävästi. Jos se puoli ei toimi, on aika pississä, kun se valmistalon pitäisi tulla tontille.
Me siis tilattiin talo ja sitten perustukset ja muut “härpäkkeet” muulta tekijältä.
Ja aika monella valmistajalla myös perustukset kuuluu muuttovalmis-sisältöön.
Ja aika monella valmistajalla myös perustukset kuuluu muuttovalmis-sisältöön.
-juu, meillä ne oli lisähintaan valittavissa. Valittiin kuitenkin eri tekijä, kun talotehdas ei tee putkia yms. Se talotehdas olisi laskuttanut aika paljon ja loppujen lopuksi tekijä olisi tod. näk. ollut sama kuin meillä nyt.
Mukava lukea kokemuksianne. Luotettavat tekijät ovat varmasti kaiken alku ja juuri. Muuttovalmistalon hyvät puolet kyllä houkuttelevat. Päivätöiden lisäksi ei kaipaisi kyllä yhtään ylimääräistä säätämistä (niiden pakollisten säätämisten lisäksi, jotka väistämättä liittyvät tähän rakennusprojektiin). Tontti on vasta katseluvaiheessa, joten vielä on onneksi aikaa näitä asioita pohtia.
Nyt kun tontti on vasta katseluvaiheessa kannattaa pitää mielessä myös millaisen talon aikoo laittaa ja mihin. Kun itse rakennutin, niin seurailin naapuruston useita rojekteja: "tasamaan " taloja rinteisiin ja kallioisten kumpujen päälle, ja rinnetaloja louhittiin kallioon, eli aika kalliita maanrakennustöitä!
Siis lyhyesti: talo tontin ehdoilla eikä tonttia talon ehdoilla. Pääset ainakin huomattavasti pienemmillä kustannuksilla.
Noista valvojista vielä sen verran että vastaava työnjohtaja joka siis on pakollinen tuppaa yleensä hoitamaan vain pakolliset kuviot kuten suunnitelmien allekirjoitukset ja kunnan katselmusten järjestäminen ym. Nämä vastaavat eivät siis normisopimuksella pyöri raksallasi joka päivä tai viikko tai edes kuukausi valvomassa työnjälkeä. Jos haluat että ulkopuolinen ammattilainen oikeasti valvoo tekemistä koko ajan työmaalla niin teet sen vastaavan kanssa sopimuksen johon on tarkasti määritelty valvontavelvoiteet tai palkkaat erillisen valvojan. Kumpikin vaihtoehto maksaa jonkin verran mutta on oiva tae siitä että amatööriä ei kauheasti vedätetä. Varsinkin jos ei omassa lähipiirissä ole ihmisiä jolta saat varmasti luotettavaa ja asiantuntevaa apua niin kannattaa muutama tonni tällaiseen ”vakuutukseen” laittaa.
Ja vastaava/valvoja sitten sellaiselta taholta joka ei ole yhteyksissä talotoimittajaan ettei tule mitään eturistiriitoja…
Kun itse rakennutin, niin seurailin naapuruston useita rojekteja: "tasamaan " taloja rinteisiin ja kallioisten kumpujen päälle, ja rinnetaloja louhittiin kallioon, eli aika kalliita maanrakennustöitä!
- Riippuen paikkaunnasta ja lupavalmistelijasta, rakennuslupaa ei irtoa tasamaan talolle rinteeseen. Näin meidän kunnassa.
Näillä lakeuksilla tasamaan tontti tulee olemaan aika selviö ja tietysti taloa lähdetään suunnittelemaan tontin ehdoilla. Se tässä tuntuukin niin haastavalta, että etukäteen ei voi taloa hirveästi suunnitella. On vain alkuun odoteltava, että saadaanko haluamamme tontti. Mahdollinen tontti sisältää sitten jo omat rajoitteensa tulevan talon suhteen… Suvusta löytyy onneksi jonkin verran tukea ja osaamista, joten aivan amatöörivoimin ei tarvitse tulevaa jännittää.
Suvusta löytyy onneksi jonkin verran tukea ja osaamista, joten aivan amatöörivoimin ei tarvitse tulevaa jännittää.
-Oman talon rakennusta ei voi laskea suvun osaamisen varaan. Taloa rakennettaessa on hoidettava se rakennuttaminen niin, että siitä selviää ilman muiden (talkoo)apua.
Äskeisen kanssa TÄYSIN samaa mieltä!. Talkooväkeä kannattaa käyttää vain “isoihin linjoihin” kuten: puiden pilkkominen, kiven siirto yms. Projektin alussa voi olla porukkaa saatavilla hommiin, mutta jo runkovaiheessa väki vähenee
Sanon vielä yhden latteudenkin: Talonrakennus on ISO projekti