Talopakettitarjousten vertailu menossa ja rupesi mietityttämään tuo huonekorkeus. Ensin ajattelin, ettei meille tule uppohalogeeneja, mutta monessa kodissa (ja messuilla) vierailtuani ihmettelenkin nyt onko niille olemassa vaihtoehtoa (ainakaan meidän tilaratkaisussa)? Eli onko oikeasti vaihtoehtoja uppohalogeeneille vai pyydänkö talotarjoukset ainakin 10 cm korkeammilla elementeillä, että tulee halogeenien upotussyvyys huomioitua? (tulee kalliit valot )
Erityisesti kaipaisin vinkkiä miten / millä yleisvalaista keittiö, ruokatila, olohuone - kokonaisuus. Kaikki em. toiminnot tulevat peräkkäin yhteen tilaan avoratkaisuna, jonka kokonaispinta-ala on n. 53m2. Pitäisi saada jokaiselle toimintoalueelle hyvä valaistusteho joka on himmennettävissä tilanteen mukaan. Perinteisiä riippuvalaisimia tulee sohvapöydän ja ruokapöydän ylle, mutta muuten pitäisi valaistuksen olla melko huomaamaton, ettei tule "lamppukauppatunnelmaa".
Kiitos jos joku viitsii esittää asiaan asiallisia ajatuksia. Kommentit näin ison yhtenäisen tilan järkevyydestä voi tällä kertaa unohtaa, kun nyt olemme tällaiseen järjestelyyn päätyneet.
Eli onko oikeasti vaihtoehtoja uppohalogeeneille vai pyydänkö talotarjoukset ainakin 10 cm korkeammilla elementeillä, että tulee halogeenien upotussyvyys huomioitua? (tulee kalliit valot ärtynyt)
Ei elementtejä tarvitse korottaa uppohalogeenejen takia. Ne asennetaan halogeenikuvun (tai mikä sen oikea nimi on) kanssa sisäkaton ja höyrysulun väliin.
Uppohalogeenit ovat muoti-ilmiö, joka on käsittääkseni jo väistymässä. Vaihtoehtoja on pilvin pimein, on plafondia, seinävalaisimia ja vaikka mitä. Epäsuoraa valoa kannattaa suosia yleisvalaistuksena ja kannattaa ottaa yhteys valaistussuunnittelijaan jos oma mielikuvitus ei riitä. Kannattaa muistaa myös tulossa oleva EU:n hehkulamppudirektiivi ja varmistaa, että valaisimissa voi käyttää energiansäästölamppuja tai -putkia.
Meille (saneerauskohde) laitettiin upotettujen halogeenien sijasta niin sanottuja kämmenlamppuja, eli pienloisteputkia, kun oli vain muutama cm tilaa.
Huono puoli niissä on että täysi valoteho ei heti, vaan lämpenemisen jälkeen, mutta siihen tottuu...
Uppohalogeenit (nimenomaan se asennuskupu) vaatii kuitenkin 5-16 cm upotussyvyyden halogeenista riippuen. Meille on tulossa höyrynsulun päälle 45 mm koolaus ja siihen vielä paneeli n. 15 mm. Eli upotussyvyyttä olisi näin ollen 60 mm - riittää EHKÄ ettei halogeenit polta reikää höyrynsulkumuoviin… Mun mielestä olisi hyvä, että upotussyvyyttä saisi sen verran että voisi olla VARMA.
Jos jollakulla on tiedossa hyvä valaistussuunnittelija, ottaisin yhteystietoja mielelläni yksit. viestin kautta. Täällähän ei saa mainostaa. Halogeenit eivät ole se mitä välttämättä haluan, mutta ulkonäöllisesti ja valoteholtaan ne sopisivat hyvin. Muissa vaihtoehdoissa huolettaa lähinnä himmennysmahdollisuuden puuttuminen tai tarpeisiin riittämätön valoteho. Kävimme juuri kylässä paikassa, jossa oli tosi onnistuneesti käytetty hyväksi seinävalaisimia epäsuoran valon lähteenä. Tosin silloin ei kalustusta enää paljon siirrellä, enkä tiedä olenko niin sitoutumishaluinen.
Mutta hyviä kommentteja, lisää ajatuksia kiitos.
Me unohdettiin nuo uppo-hommat heti alkuunsa. Aivan liikaa vaivaa väsätä niitä lootia niille ja toisekseen vievät sitä virtaa niin perkuleesti.
Pesuhuoneeseen tuli ainoastaan pinta-asennus halogenit koska haluttiin kohdevalaistus suihkunurkkiin.
Ja sitten siitä epäsuorasta valosta.
Me tehtiin sellanen ikivanha, olisko -60 , -70 luvulta peräisin oleva puinen “kappa”-systeemi olkkarin kattoon ikkunoitten kohdalle ja sinne loisteputkset verhotankojen sekaan. VOT! että toimii. Ällistyttävän hyvä ja pehmeä valo eikä häikäse pätkääkään. On kodikas ja näyttää talven tuiskeessa ulospäinkin erittäin kodikkaalta.
Lämmittäjä!
Saako niitä pienoisloisteputkia himmennettyä? Kuulostavat mielenkiintoiselta.
Meillä valaistusongelman aiheuttama tila on aika pitkänomainen ja sen toinen laita on läpikulkutilaa, joten siinä olisi toisaalta aika hyvä, jos valot syttyisivät heti. En usko että kukaan meistä jaksaa käytännössä odottaa valotehon voimistumista ja sitten tulee hiippailtua hämärässä tilan poikki. Ja sammutettua lamppu taas ennen kuin kunnolla syttyykään.
Luulen että näitä Megaman-kämmenlamppuja ei voi himmentää, mutta kannattaa tsekata esim. airamin sivuilta. Löytyy myös uusi ledejä, niissä se kehitys on aika nopea, mutta ei ehkä vielä riittävä :-)
Itse olisin myös tuon epäsuoranvalaistuksen kannalla.
Uppohalogeeneistä sen verran vielä, että kyllä se höyrysulku kestää kun kuvun pohjaan kiinnittä esim. EK-levyn palan “eristeeksi”. Ja nykyisin on tosiaan saatavana LED-polttimoita halogeenipohjiin, jotka on energiataloudellisia ja pitkäikäsiä, mutta ledejä ei pysty himentämään.
Useimmat LED-polttimot eivät ole paljoakaan sen energiatehokkaampia kuin kunnon halogeenit.Ainoastaan sähköteho on pienempi, ja näin myös siis valon määrä.Muitakin huolia toki LED-polttimoista löytyy…
Toi kipsilevyn käyttö höyrynsulun suojana on tiedossa ja varmasti sitä käytämmekin, jos halogeeneihin päädymme. Halogeeneissa on tietenkin sekin vika, että jos ne jossain vaiheessa poistuu niin mitä niille reiille katossa tehdään... kai niihin jotkin korvaavat täytteet saadaan.
Loisteputkia ja energiansäästölamppuja aiomme käyttää joka tapauksessa keittiössä kaapistojen alla / yllä sekä makuuhuoneiden plafondeissa, myös kosteissa tiloissa plafondi on ollu ihan hyvä. Täytyy tutkailla, josko valolistalla saisi järjestettyä jonkun järkevän näköisen ratkaisun isoon tilaan. Himmennettävyys vaan on jotenkin jäänyt korvien väliin... Ja mulla on lapsuuden kodissa ollut sellainen verhojen yläpuolella ollut valolista, jota ei käytetty KOSKAAN... eli ennakkoluuloja on.
Isäntä kyllä vetää herneen nenään viimeistään siinä vaiheessa kun (joka tapauksessa) alan chileille virittelemään loisteputkia olohuoneeseen...
Ledien tehonsäätöön sopiva elektroninen himmennin, (PWM-säädin). Säätää tehoa virtalähteen toisio- eli pienjännitepuolella. Valmiiksi koteloitu, irrotettavalla liittimellä varustettu. Tarvittaessa säätömodulin potentiometreineen voi siirtää helposti kotelosta toisaalle vaikka kojerasiaan ja säätönuppi peitelevyyn. Rakentelijaystävällinen rakenne ! Tehonsäätimellä voidaan yksittäisten ledien tai kokonaisen led-sarjan kirkkautta säätää lähes nollasta täyteen tehoon. Täydellä teholla ei pudota ledien alkuperäistä tehoa (häviö alle 0.2%). Erittäin helppo asentaa: virransyöttö sisään ja ulostuloon ledeille menevät johtimet. Tämä versio on tarkoitettu 5.8 V - 10 V DC käyttöjännitteelle. Yli 10 voltin jännitteille valitse alempana oleva tuote. Ulostuloteho max. 6 A. Mitat: 90x60x30 mm + nuppi. Lisävarusteena alumiininen nuppi mustan tilalle.
Tuollainen PWM-säädin ei toimi nykyaikaisten LED-lamppujen kanssa, joissa käytetään teholedejä.5mm ledeistä valmistettujen kanssa toimii,(lampun sisällä 18-40lediä),mutta kyseinen ledi ei ole tarkoitettu valaistuskäyttöön, vaan on merkkivalo
yhdyn Ledsin kommenttiin PWM-säätimestä
Kysymyksesi nähtyäni oli pakko kirjautua vastaamaan. Olemme myös juuri nyt uusimassa koko talon valaistusta (remonttikohde).
Ennen kuin teet yhtään mitään päätöksiä, tutustu nyt ihmeessä epäsuoraan valaistukseen!!
www.adlux.fi
Lataa vaikka etusivulta ensin uusin Valaistusopas (pdf).
Sivustolla on katsottavaa ja luettavaa valaistuksen suunnittelusta vaikka kuinka paljon. Muun muassa kaikki Asuntomessujen valaistukset on arvioitu, saa hyvää referenssiä kuinka muut ovat toteuttaneet valaistuksia.
Ja lukemasi jälkeen toivottavasti et tule ikinä hankkimaan niitä kaameita halogeeneja ja reikiä kattoosi…
Ledejä voi himmentää 1-10V säädöllä ja sille sopivia liitäntälaitteita on
markkinoila. LED valoteho riittää mainiosti tällä hetkellä valaistuksen toteutukseen. Ainakin jos käytetään laadukkaita ratkaisuja ja todellakin valaistukseen suunniteltuja LED-tuotteita.
Kukaan valaistusammattilaiseksi itseään kutsuva ei pysty sanomaan riittäkö joku valaistus tietämättä kohdetta… Riippuu paljonko valotehoa valaisimessa on?,paljonko asiakas haluaa?,mitä valaistusta ollaan tekemässä?,mitä LEDiä käytetään?,paljonko watteja?,mihin valaisin laitetaan?,onko paljon ikkunoita?,minkävärinen sisustus?,mitä valossa pitää nähdä tehdä?Mikä on värisävy?,mikä on avautumiskulma valossa?..nuokin kun ensin tietää, niin voi alkaa miettimään valon riittävyyttä joka käytettäväksi aiotusta LED-lampusta tulee.
Ihan vain tiedoksi LEDs, kun vastailet nimimerkin takana, operoin työkseni valaistuksen kanssa ja tiedän, että kohteeseen kuin kohteeseen voidaan tehdä loisteputkivalaistus, halogeenivalaistus, led-valaistus. Kaikkilla tuotteilla onnistuu, niistä vain tulee erilaisia. Kaikki kysyymykset ratkotaan kun valaistusta suunnitellaan, sitä varten on alan ammattilaisia. Tällä hetkellä en lähtisi toteuttamaan ledeillä yli 4m korkeita tiloja katosta suunnatuilla valoilla.
Ikkunoilla ja sisustuksen värillä ei suoraan ole merkitystä.
Ikkunoista ei tule paljoakaan valoa syksyllä, illalla, tai yöllä, joten valot suunnitellaan pimeällä käyttöä varten , ei aurinkoista päivää.
Lattian ja seinien väreillä on merkitystä, koska ne vaihtuvat harvemmin. Huonekalut ja verhot ja vastaavat saattavat vaihtaa väriä tai mallia ja valot suunnitellaan sen mukaan, että toimivat useimmissa tilanteissa.
Nimenomaan VOIDAAN tehdä. Sama kuin katuvalot VOIDAAN korvata LED-versioilla, mutta mikä on lopputulos…
LED-lamppuja/valaisimia on niinpaljon eritasoisia että en lähtisi julkisesti yleistämään että LED-valaistus on jo nykypäivää, ja täysin toimiva ratkaisu.Ja ei riitä sekään että valaisin on hyvä, vaan se pitää osata myös asentaa oikeaan paikkaan.Katselin tuote Heran sivustoa, ja siellä ei tunnuta ainakaan tietävän miten lämpöä tuottava valaisin tulisi asentaa
Olen toteuttanut led-valaistusta itselleni, siten että portaikon katossa ja rappujen alareunassa seinässä on valaisimet.. Katossa on 5 kpl ja seinässä 5 kpl. Seinässä olevat valot suuntautuu rappuhin. Katossa olevat yksin riittäisivät valaisemaan portaikon, mutta ei portaikossa ole liika valo pahitteeksi. Yhden valon teho on 2,5 w ja 5 valaisinta ketjussa on yht. 12,5 w. Päihittää katossa olevan 11 w loistevalon mennen tulen.Led valot on olleet käytössä 2,5 v. Portaikon korkeus katosta alas on 5m ja hyvin riittää led-valot valisemaan portaikon.